Prijava

Galija, zbog svog specifičnog stila
Yu Grupa
Ponešto od Riblje Čorbe
Smak
Ekv, ali samo neke pjesme, na primer Krug ima fenomenalan ritam
Ponešto od Bajage
Ponešto od Generacije 5
TIME
Neke pjesme od Azre

Понешто од Генерације а шта цела дискографија Тајма? Хаха.
Edit:
Прво, бендови који би имали далеко најбољу прођу су вероватно Ел. Оргазам и Брејкерси. Пост панк је нешто што ми је некад био мејнстрим, али бендове сличне овима свет дефинитивно нема. Бар не неке познате, тј. успешне.
Колико је само бендова попут Азре било 70. у Америци... Бајага, Чорба, Смак...не. То није профил бендова који би направили неки запажен успех, чак и да није те језичке баријере.

Možda si u pravu, ali bitno je da ipak IMA bendova koji bi bili bitni u svijetu, što da ne i Električni Orgazam i Partibrejkersi.

Свакако. ЕКВ је имао неке изгледе својевремено. Сумњам да би нешто битно постигли.

Ovako, pre svega mislim da naši pop-rock, rock bendovi, imaju mnogo veći fokus na tekst nego na muziku. Samim tim bi veoma teško napravili išta u inostranstvu, jer taj njihov tekst bi mnogo izgubio na kvalitetu u samom procesu prevođenja. Nijedan od tih bendova nije uveo nešto muzički novo u muziku, pa bi onda bili bendovi sa prosečnom muzikom i odličnim tekstom koji niko ne razume ili bendovi sa prosečnom muzikom i prosečnim tekstom (preveden tekst). Drugo sami tekstovi recimo Riblje Čorbe su neraskidivo vezani za ovo područje. A to je slučaj i sa mnogim drugim bendovima ovih prostora. Yu grupa je čini mi se imala šansu da se probije, postoji priča kako su u Londonu svirali u nekom klubu i oduševili ljude svirkom, dobili ponudu za album na engleskom, ali se vratili u Bg na koncert. Mada opet bi kvalitet bio ni približno isti ovom ovde iz gorenavedenih razloga. Smak je možda i mogao sa nekim stvarima da se provuče, pre svega zbog točka i njegove gitare. Leb i sol isto. Za Galiju ne znam, opet mnoge pesme bi otišle u kurac prevođenjem na engleski. A što se tiče njihovih svirki, nemam pojma, dobri su, akustara i jebi. Dosta ima stranih grupa sa sličnim stilom, pa opet ne bi bili specifični. Po meni, Kerber bi recimo imao neke izglede za proboj, jer su lako prepoznatljivi, Gale ima baš specifičan glas što se toga tiče. Osvajači - ja ih gotivim, mada ne znam, jebiga, ne verujem da bi nešto značajno uradili. Crvena jabuka - eventualno bi vlažile klinke iz još par zemalja na njih, ali ništa veliko, sladunjavi tekstovi, lagane pesme. Parni Valjak tu i tamo, imao bi kakve-takve šanse, pre svega jer su interesantna pojava. Ekv - možda. Partibrejkersi - možda. Vatreni Poljubac - možda. Piloti - ne verujem. Osmi Putnik - teško. Prljavo Kazalište - teško, mada možda bi i imali neke šanse. Time - tu i tamo, mada opet teško. Bajaga - opet se dosta bazira na tekstovima, i ne bi imao neke šanse. Sklonište - možda. Ali ni jedan "naš" bend ne bi bio kultni. Mada čini mi se da je tamo devedesete jugorok scena proglašena za drugu najjaču u Evropi u periodu između 1980 i 1990 što opet nije mala stvar.

Ovo više liči na muziku Balkana...

Ali ipak mi je to nejasno. NIKO, baš NIKO od naših muzičara se nije probio u svijetu

Ortodoksi su relativno poznati,ali samo u polju svoje muzike.A i veze nemaju sa balkanskom muzikom.

Kada biste morali izabrati 5 pjesama sa Balkana kojima ćete strancima u najboljem svjetlu predstaviti muzičku kulturu ovog regiona, koje bi to pjesme bile (nemojte se ograničavati samo na jedan žanr) ?