Poezija

1. Je l se drogiro ko vcrs

2. Nisi jedina. Hese skoro pa omiljeni pisac, skoro sam procitao Igru staklenih perli, dugo se snebivao zbog obima, sad vec jedva cekam da prodje malo vremena dok mi izbledi iz secanja da je citam opet

Hese je moj najdraži pisac. Drago mi je da voliš da ga čitaš. U svojim knjigama od njega podvukla sam i papirnatim bukmarkerima ispisala svoja tumačenja najupečatljivijih delova svake knjige. Ima ih dosta, po meni barem. Uvek se pitam da li nešto propuštam od značaja i vraćam se...
    Dugujem ti izvinjenje za moje prethodno ponašanje ... Mislim da sam te u par navrata i uvredila svojim nekim odvratnim gnevom ... koji sejem okolo. Izvinjavam se, ako je to ikako moguće naravno.
    Odličan si autor, poznat od ranije meni, i ne znam kako nisam ni shvatila da si Apofis... Izvinjavam se još jednom.

3. Prepoznam svoja neka razmisljanja dosta puta u njegovim knjigama, a pritome dodjem i do nekih novih. Inace, zanimljvost, dok sam citao Igru perli ucinilo mi se kao da tu ima dosta Jungovog uticaja. Proguglam, saznam da su Hese i Jung bili veliki prijatelji, posle primetim kod mene na polici njihove knjige stoje jedne uz druge, kao da sam vec znao. Tako da, preporuka za bolje razumevanje Hesea, procitati i nesto od Junga, posebno o procesu individuacije i integraciji senke.
    Jesi, ali ne licno i nezavisno od toga ko sam ja (ne smatram da zavredjujem neku reputaciju, niti ocekujem da se bilo ko prema meni unapred ophodi ovako ili onako), vec zato sto takva drama nije potrebna, ni tebi, a ni nama, treba ocuvati vukajliju kao kul mesto za ljude da pobegnu od svakodnevnih bezvezotina. Ali sve ok, izvinjenje prihvaceno, idemo dalje.

4. :) Čitala sam i Junga. Imam zapravo Čovek i njegovi simboli.
    S tim što Hesea volim negde od sredine srednje škole i to sirovo čitanje mi je bilo najfascinantnije ipak. Stepski vuk je najviše prožet tom senkom. I omiljena knjiga, koju od svih izdvajam. Negde je u noj ponajviše mene ...

Da li sam ubio sunce? Da li je uginulo srce svega živog? Je li to prodirala samrtna hladnoća Svemira?... :)

5. U samrtnoj hladnoci svemira,
    gde obituju cestice cudne,
    pametni kazu da nista ne postoji,
    da nista nije stalno, sve se rusi,
    jedino ostaje svemirska konstanta,
    bergas vintertom kurca pusi.

6. Meni su sada Perle omiljena, pre toga je bio Narcis i Zlatousti, nju sam davno citao i jos mi je svez osecaj odusevljenja kada sam zavrsio. Sa Sidartom i Stepskim vukom sam zavoleo Hesea, iako u vreme citanja nisam izvukao pojedine sustinski bitne zakljucke, vec tek kasnije, tako da je i preporucljivo navracati se na njegove knjige. Jeste, Stepski vuk je cista senka na delu :)

7. Sve su mu knjige dobre. I verujem da dok je pisao uopšte nije radio na pisanju. Sve je to njemu vrlo spontano i sve je to on.
    Volim Demijana. Jednim delom i zato što je manjeg obima. Kraće reći a majstorski je zapravo umetnost daleko veća od jedne teme razuđene na tomove. Kada pišu obimne knjige pisci nisu ni svesni da neretko prave digresije i to umanjuje kvalitet i užitak. Volim ozbiljno i duboko štivo ali ne nužno i obimno.

8. Hajmo jos jednu recitaciju za laku noc

9. recitaciju

??!!! Kako znaš da recitujem a ne čitam iz knjige?!!

10. ... Pa bravo. Mislim... Dobra ti je intuicija.

11. meni nije jasno kako bilo kome ko je ljubitelj hesea demijan nije najdraza knjiga
    mene je impresionirao, a ja prezirem citanje

12. Kulturno-umetnicki program “laku noć Vukajlijaši”

13. Zapisi iz podzemlja Dostojevskog najbolji primer kako kratka knjiga moze da bude raspamecivanje. Dobar je i Demijan, sve su dobre, stvar nijansi, licnog ukusa i iskustva je koja je najbolja

14. Pokušao sam sa stepskim vukom dao sam mu šansu ali jednostavno nije za mene, ne rade me ti nemački pisci uopšte, mislim da imam duboko gađenje prema svakom ko ima išta germansko u sebi i ne mogu da ostvarim nikakav vid empatije niti da proživim i osetim to o čemu oni pišu. Isti osećaj sam imao i sa Remarkom i njegovim sranjima iz prvog sveckog rata. To mora da je neka praiskonska staroslovenska nepodnošljivost prema njima. Nemci su mi, pogodićete, pushili gowno.

15. meni nije jasno kako bilo kome ko je ljubitelj hesea demijan nije najdraza knjiga
    mene je impresionirao, a ja prezirem citanje

Eto, meni jeste. Ne samo od Hesea nego od celokupnih sranja koja sam morala da pročitam ikada, ili od kojih nisam. Mada mi je Stepski vuk prvenac pa zato. Demijan je vrhunsko delo. :)

Možda kasnije Vuče. Sad prebiram pesme po glavi jer znam ih na hiljade ...

16. Smokljo, Hese bas nema nista germansko u sebi, da si rekao Sopenhauer, pa hajd :)

17. Kako be nema kad se zove H E R M A N N kao izvesni gojazni pilot iz prvog svetskog rata

Rekli o sajtu

Štek je dobro sakriveno mesto. Varijacija ima bezbroj: recimo štek-ocene su „isključivo dobre ocene koje se čuvaju za ‘ne daj Bože' situacije, odnosno period kada pljušte kečevi“, piše jedna vukajlijašica. Tako će iskusni školarac prećutati roditeljima da je dobio peticu, a to će im saopštiti tek kada dobije i nekog keca – da bi ublažio negativni efekat.

Deutsche Welle · 29. April 2011.