Prijava

Дозвољеност еутаназије је питање законске регулативе и у секуларној држави божја воља не би требало да се узима у обзир кад се доноси закон.

pa dobro jeste to zakonska regulativa, ali ja sam govorila iz nekog svog subjektivnog gledista na cijelu stvar
a i nas narod puno vise zivi po obicajima nego po zakonskoj regulativi

Za, definitivno. Znam neke ljude koji su zavrsili u uzanim mukama, jednostavno treba skratiti muke. Mada dovodi se u pitanje i zloupotreba i opstaprihvacenost medju (religioznim) narodom. Sto mene licno ne muci, jer je Bog laz.

Cisto da pitam, je l' ima neka tema o religiji i ateizmu ovde na sajtu? Mozete li da me uputite na nju? Hvala dobri ljudi.

Ма бре какав црни бог !?

За.

Многе државе су толико генијалне да прописују смртну казну а забрањују еутаназију, и ми смо донедавно били једна од њих. Фантастично лицимерје и колективна умна заосталост.

Не знам колико је оффтопик, али шта мислите о овоме: Десио се случај у Аустралији, две бебе близнакиње су биле у питању, једној је под хитно требала јетра како би преживела, а другој је мозак оболео, није јој било спаса и само су чекали када ће умрети. Хирурзи су тражили јетру за ову прву бебу и установили да би једина варијанта била да се узме од ове бебе која ће свакако умрети. Е сад, већали су о томе и одлучили да то не треба чинити, јер није етички и на крају су обе бебе умрле.

Многе државе су толико генијалне да прописују смртну казну а забрањују еутаназију, и мо смо донедавно били једна од њих. Фантастично лицимерје и колективна умна запсталост.

Nemam sta da dodam. Samo potpis da stavim. Sve je receno.

Не знам колико је оффтопик, али шта мислите о овоме: Десио се случај у Аустралији, две бебе близнакиње су биле у питању, једној је под хитно требала јетра како би преживела, а другој је мозак оболео, није јој било спаса и само су чекали када ће умрети. Хирурзи су тражили јетру за ову прву бебу и установили да би једина варијанта била да се узме од ове бебе која ће свакако умрети. Е сад, већали су о томе и установили да то не треба чинити, јер није етички и на крају су обе бебе умрле.

Па етичкије је да обе умру, тако Бог воли.

@ Warner von Latinsche

Veoma tesko pitanje. Eticki gotovo neresivo, ali ako se sagledaju cinjenice, da ce dva zivota biti izgubljena, a jedan moze biti spasen, mozda su i trebali da uzmu tu jetru.

Jel ovo tema apropo onog dede iz Engleske što se samoubio pred kamerama, a taj što je snimao to se i sam bori za legalizaciju eutanzije, i kad završi projekat navodno će i sam da se ubije jer boluje od neke neizlečive bolesti..

Meni je to malo morbidno i mislim da ne bih nikad to uradio, pa ne znam kakve bolove da trpim, al opet ko želi, ne znam kakav zakon može da mu zabrani da sam sebi oduzme život?? Bar što se toga tiče svaki pojedinac ima završnu reč, pa sve i da je najstrože zabranjeno.

Шта се може паметно о богу коме је нејвећи злочин издаја добротвора а не убиство нпр. ?

Па етичкије је да обе умру, тако Бог воли.

"Men never commit evil so fully and joyfully as when they do it for religious convictions." - Blaise Pascal

није етички нерешиво, беба без мозга умире обрни-окрени. Узмиањем јетре се не делује на ток њене судбине. Да је икакве шансе имала, онда океј, овако, питање је било: да ли сачувати другу бебу или не. Они су одлучили да не.

Етички нерешив проблем, јер етика није сводљива на квантитет да би се рекло: Оћеш две бебе мртве, или једну? Или јесте?

Ух, једино бих забранијо еутаназију како се Тери Прачет не би убио :(

Pa kako nerešiv, bolje jedna mrtva beba nego dve.

Pa ovako, beba sa problemom na mozgu bi umrla u svakom slucaju, ali u sustini svi cemo umreti u svakom slucaju. Ko je taj ko ima moc da odluci da li ce neciji zivot da ugasi, da bi spasio tudj? Polemisati preko interneta je jedna stvar, ali biti tamo i odlucivati je druga.

Naravno da je bolje da jedna beba prezivi, ali ipak namecu se pitanja, nije sve crno-belo.

Brate, mnogo dublje razmišljaš o ovoj situaciji nego što je to potrebno.

Znači jedna beba ga je definitivno ugasila, ima sistemski problem,mozak jebiga, druga beba će da živi normalno samo ako dobije jetru, ovoj što će da umre za koji dan,mesec jetra mrtvoj neće trebati, znači uzmi jetru daj drugom bebcu i ćao.

Па ето, постигли су да беба без мозга поживи два дана дуже на штету бебе без јетре и то су као одлучили после не знам каквог већања. Пичке.

Ја сам, заправо, избачен са предавања из етике због таквог становишта. :)

ZA, pobij govna i gotova stvar.

Potpis.

Moj deda umire već 3 godine, prababa već... šta znam, četres. Da je to mene pobio bih ih oboje, ali kontam, naljutiće se ćale. Glupo mi.

Ne mislim da sam nešto straobalno grozan i bezosećajan jer bih voleo da umru. Naročito ako se uzme i obzir da bi i oni sami to najviše voleli. Nego valjda numeju, jebem li ga.

Baba je bila legenda, razbolela se i posle 5 dana dingele kontakt.

Што јбт? :) Мислим, са којим образложењем?