Језичке недоумице

  1. Како се каже:

    Један бајт има осам бита
    или
    Један бајт има осам битова

  2. Po nekoj logici trebalo bi 4 bita, 5 bitova itd. ali ja nikad nisam video da se koristi ovo "bitova". Uvek je "bita".

  3. Мени је некако логично осам битова. Али како се број повећава, све се више користи бита. Рецимо:

    осам битова - осам бита
    хиљаду битова - хиљаду бита

    или чак:
    5 мегабитова - 5 мегабита.

    Сад ме интересује има ли неко правило што се овога тиче.

  4. Ima pravilo i zove se deklinacija.

  5. Dobro, nemoj biti škrt na rečima pa odgovori konkretno kako se deklinacija primenjuje na ovaj slučaj.

  6. Осумњичен или осумљичен? Контам да би требало да је са њ, јер је сумња а не сумља, али као разлог бана иде са љ.

  7. "њ" Борко децхко.

  8. Зајебавају се, Борко.

  9. Конто сам да се зајебавају, ал ми превише иронично ту, као разлог бана. Плус, често и модови направе грешку, и то не из зајебавања.

  10. Сад ме интересује има ли неко правило што се овога тиче.

    Trebalo bi da je uz brojeve 2, 3 i 4 i sve koji se završavaju na te cifre (osim 12, 13 i 14) BITA, a uz 5 i sve ostale BITOVA.

    E sad, to je pravilo, ali pitanje je koliko se primenjuje.

  11. Осумњичен или осумљичен?

    Ako si samo malo razmislio, a nisi trolovao, lako bi skapirao zašto je sa nj. Ja sam se malo zamislio zbog onog fazona promena - promenLJiv. Ali ovde ti je nj a ne n tako da ide nj. xD

    Један бајт има осам бита
    или
    Један бајт има осам битова

    Moje mišljenje (koga boli uvo za isto) je da ovo ide po onom principu vitezi - vitezovi.

  12. Moje mišljenje (koga boli uvo za isto) je da ovo ide po onom principu vitezi - vitezovi.

    +1

    Осумњичен или осумљичен?

    :))

  13. Moje mišljenje (koga boli uvo za isto) je da ovo ide po onom principu vitezi - vitezovi.

    Ne. Kad vec mrzi druge d'objasnjavaju, pa moram ja. Imenica je muskog roda na suglasnik, dakle 1. deklinacija. Jednoslozne imenice se u nominativu mnozine prosiruju sufiksom -ov ili -ev, zavisno od suglasnika na koju se zavrsava rec - posle prednjonepcanih je -ev, posle zadnjonepcanih -ov. Dakle BITOVI, rekao bih da su dubleti tipa vitezi/vitezovi vezani pre svega za reci slovenskog porekla, ili barem one koje su odavno usle u srpski jezik.

  14. Јерицхо, овај дублет важи за бајт. Тј. правилно је бајти и бајтови или у генитиву 8 бајта и 8 бајтова. Зато питам за бит, пошто ми ту то и није логично, а за килобајт, рецимо, није тако.

  15. +381611516531

    Nazovite Vuka pa pitajte šta vam nije jasno..

  16. Jericho, ne znam gde si našao to da jednosložne imenice muškog roda koje se završavaju na suglasnik imaju množinu kako si ti rekao... To nije pravilo, jer imaš, recimo, đak - đaci, konj - konji, mrav - mravi, prst - prsti, itd. Sve su to jednosložne imenice muškog roda na suglasnik i grade množinu dodavanjem nastavka -i. U većini slučajeva se ubacuje ovo -ev i -ov, ali to nije neko pravilo... I za ovo 'zadnjonepčanih', mislim da si hteo da napišeš 'nenepčanih', jer su zadnjonepčani samo k, g, h.

    Što se tiče tih bita i bitova, pitala sam cimerku koja studira srpski, ona kaže da ne zna kako je po najnovijem pravopisu (iz 2010. ili 2011, nisam sigurna), ali po starom je bitova. Međutim, pitala sam i dva elektrotehničara kako oni kažu i oni su rekli 'Jedan bajt ima 8 bita'... E, sad... U praksi se više koristi to '8 bita' nego '8 bitova' iako je po pravopisu ispravno samo bitova, osnosno bitovi u nominativu, a ne biti. A zašto kod bajta može i jedno i drugo, a kod bita ne može, ne znam... Sve je to diskutabilno :)

  17. Jericho, ne znam gde si našao to da jednosložne imenice muškog roda koje se završavaju na suglasnik imaju množinu kako si ti rekao... To nije pravilo, jer imaš, recimo, đak - đaci, konj - konji, mrav - mravi, prst - prsti, itd. Sve su to jednosložne imenice muškog roda na suglasnik i grade množinu dodavanjem nastavka -i. U većini slučajeva se ubacuje ovo -ev i -ov, ali to nije neko pravilo... I za ovo 'zadnjonepčanih', mislim da si hteo da napišeš 'nenepčanih', jer su zadnjonepčani samo k, g, h.

    Kao sto se da primetiti, to su sve reci SLOVENSKOG porekla, imaju pored te mnozine i specificnije nastavke u genitivu mnozine, ponekad i supletivnu mnozinu...nadji mi neku NESLOVENSKU jednosloznu rec koja ima takvu mnozinu?
    Za zadnjonepcane si u pravu, my bad.

    Međutim, pitala sam i dva elektrotehničara kako oni kažu i oni su rekli 'Jedan bajt ima 8 bita

    Elektrotehnicare pitas da ti poprave fen, instaliraju sistem, operu sajbnu, a za jezik ne ides dalje od svog fakulteta. Svakako se ne pita "tehnicka inteligencija" kako je pravilno.

  18. Захваљујем. Питаћу још на ПМФ-у. Надам се да ће се сложити.

  19. Захваљујем. Питаћу још на ПМФ-у. Надам се да ће се сложити.

    Kao sto rekoh

    Svakako se ne pita "tehnicka inteligencija" kako je pravilno.