Језичке недоумице

  1. ček je l pričamo samo o ortografiji ili o jezičkoj normi uopšte?

  2. О свему. :)

  3. e blago nama... :)

  4. Sinko, da ti samo znaš kakva je ruska, evo, meni se i sad plače. :)
    Joj, i ja sam za to da se glagol trebati počne koristiti kako bog zapovijeda, bokte, onako kako treba ga svi koriste samo u jebenim pismenim zadacima, to je već toliko učestalo da bi trebalo da postane norma, to je jedini normalan završetak te priče.
    A Hrvati u posljednje vrijeme stvarno ne znaju šta rade. Jbt, imali su normalan razvoj jezika i sve, al' sad stvarno previše forsiraju to, imam osjećaj da samo gledaju da je različitije od našeg, da bi se što više razlikovali. Dobro ka'e moj profesor, za 100 godina se nećemo ni razumjet' više.

  5. za 100 godina se nećemo ni razumjet' više

    Možda će onda Fridrih konačno prestati da se vraća na sajt...

  6. Biće njegovi nasljednici. Fridrih CXXIV :D

  7. A što da se ne razlikujemo? Kad se bude znalo ko je Hrvat a ko Srbin, znaće se i gde je Hrvatska a gde Srbija. Ovako je tokom istorije bilo nesporazuma, pa su ljudi mogli da postanu Hrvati samo prelaskom u crkvu na drugom brdu. A čini mi se da taj proces još nije gotov, recimo u Bosni i Crnoj Gori. Neka ga i crnogorski, i bošnjački, ali samo nek se zna šta je srpski, a oni nek ga menjaju kako hoće, i što različitije, to bolje. Nema više braća ilirstvo pizde materine.

  8. Ovo nije nacionalistička rasprava..

  9. Što nacionalistička? Nikoga nisam vređao, nikoga ne mrzim, samo razmatram nacionalnu jezičku politiku u realističkom kontekstu. Sve što nije bratstvo i jedinstvo, to je nacionalizam? E, to se već zove brainwash.

  10. Жао ми је. Једноставно, кад причам о језику, не волим да мијешам политику у то, јер је она све сјебала, вјероватно је то мој проблем, ал' јебига.

  11. politiku i jezik svakako treba mešati, jerbo je isti tako i nastao. nacionalna država jednostavno ne može biti stvorena bez "jedinstvenog i utanačenog jezika" ali ne jezika elite, to je premali sloj društva, no jezika naroda.
    ali se u principu ne bih složila sa valdemarovim pisanijama, previše mi, bez uvrede, fašistički mirišu :DD

  12. A jbg, da nema politike, ne bi bilo crnogorskog i bošnjačkog, koji su apsurd, al' aj'. :)

  13. ali se u principu ne bih složila sa valdemarovim pisanijama, previše mi, bez uvrede, fašistički mirišu :DD

    Što reče neki političar, svako ima pravo na svoje mišljenje. Od mene antifašiste većeg nema, ali fašisti svih boja koriste zbrku, između ostalog i jezičku, za propagiranje svoje politike, a naravno i da zbrku prave. Jezik je trenutno ružno zloupotrebljen u političke svrhe. Zato i dolazi do apsurda da čovek koji se zalaže za jasno definisanje jezičkih granica jednog jezika, što se u nauci zove JEZIČKA STANDARDIZACIJA, ispada fašista. ОМБ...

  14. Ne možeš reći "nitkoga", teško je za izgovor i zato se ne koristi tako.

    A nije im teško TKO, je li? Ma daj molim te.

    nemoj da budeš neobaviješten, ako si već navalio tako sirovinski da prozivaš.
    koja jebena "fora" sa tko? misliš da je to inovacija, izmišljotina? jednostavno, jedna vrsta jezičkog razvitka prvobitne zamjenice kъto, i to je sve. u drugim jezicima se drugačije razvila, i sve je to normalno.

    Ali što onda nisu jebeno ostali dosledni tome da ako se već tko teško izgovara, što je logično, da izgovaraju i nitkoga, jer ne kažu ko nego tko? A nije im teško da izgovore nitkov? Što ne izgovaraju onda nikov? Dobro, jebiga, priznajem da sam ispao pavijan, ali samo zato što me to tragično nervira. Kao i sa onim blesavim titlovima.

  15. A nije im teško TKO, je li? Ma daj molim te.

    Ај пошто си ти кроатофоб (мислим да ова реч на постоји, ал' ај), ја ћу бити русофоб:

    А Руси? КТО је као лако, а? Па то је дупло теже од тко!

    Ali što onda nisu jebeno ostali dosledni tome da ako se već tko teško izgovara, što je logično, da izgovaraju i nitkoga, jer ne kažu ko nego tko?

    Одакле? Одатле.
    Када? Тада.
    Куда? Туда.
            ? Тамо.
    http://www.dodaj.rs/f/2b/8e/IMRAgnc/14042327.jpg

  16. Pa brate dragi, reče ti ženska gore, ta upitna zamjenica je iz PRASLOVENSKOG, i u svakom jeziku se razvila drugačije: ko, kto, tko, co (poljski), itd, itd, itd!
    Nijedan od njih nije lak, svaki ima nagomilane suglasničke grupe, nije to samo kod Hrvata i Rusa, svi slovenski jezici su karakteristični po tome.

  17. Valjda iz staroslovenskog, jer praslovenski tehnički nije ni postojao, bar nema dokaza o tome.

  18. Da sam kroatofob, trebalo bi da ih se plašim, a niti ih se plašim niti ih mrzim, kako vi pretpostavljate, nego mi je njihov jezik skroz nelogičan, ali skroz.

    А Руси? КТО је као лако, а? Па то је дупло теже од тко!

    Pa ne znam baš, meni deluje prilično iste težine. Šta da ti kažem, nisu ni oni normalni. xD Pustite tu bespotrebnu svađu, završili smo s tim.

    Одакле? Одатле.
    Када? Тада.
    Куда? Туда.
    ? Тамо.

    Super, retardirani smo i mi i Hrvati i svi živi. Koji smo kurac i izmišljali jezik ako ni tu ne možemo da ostanemo dosledni?

  19. Valjda iz staroslovenskog, jer praslovenski tehnički nije ni postojao, bar nema dokaza o tome.

    Staroslovenski je nastao iz praslovenskog, kako nije postojao, čovječe?! :)

Rekli o sajtu

Da. Definitivno ima dobrih fora, svaka čast onima koji ih smisliše. Respect Vukajlija.

MyCity Forum · 4. Februar 2009.