U nedostatku mesta u Vujaklijinom ili kojem drugom rečniku na internetu postoji mnoštvo sajtova, među njima Vukajlija, gde možete da vidite na kakav sve način ljudi vole da razgovaraju na opšte zgražavanje lingvista. Tako da se tamo može videti da ljudi fejsbukuju, fejsbuče, da im je fejs ubagovao. Ili čak poređenje čuvenog prideva „kul”: kul, kulji, najkulji.
Emisija RTS-a "Oko Magazin · 24. Novembar 2009.
Каквих има, ово није ништа. Ето, на пример - дупла негација. :)
Ja volim našu i duplu i trostruku i uopšte višestruku negaciju. Luda sam za njom, bolje rečeno. Da li to znači da sam negativno nastrojena? :)))
Не. никако. И ја је волим. :))
samo jebi ga,kao dve posebne reci
kao i jebo te
Нетачно. Пише се ''јебига'' и ''јеботе''.
Па, управо се каже малолетан зато што је ''мало'' један од антонима за ''пуно'', без обзира што би најадекватнији антоним (ваљда се каже ''прави антоним'') био ''много''.
Мени мало иде на нерве кад кажу да је неисправно рећи ''хвала пуно'', и одмах се хватају за антоним ''хвала празно''. Просеравање. ''Хвала пуно'' је фраза која се усталила у језику и не треба се хватати за буквално значење њених саставних делова.
Ја обожавам вишеструку негацију: ''Никада ми нико ништа није дао!'' :))
A jadan... :)
E da, to preskočismo: ja pišem "jebiga" i "jebote" i "jebemu", jer ih shvatam kao riječce, ili uzrečice, a ne kao sintagme, ali nigdje nisam to uspjela da provjerim, tj, da dobijem potvrdu. Znaš li ti neki izvor koji bi se bavio BAŠ ovim slučajevima? :)
Наравно. Борис Хлебец - Речних сленга. Као и било који његов речник (Е-С/С-Е), пошто ови из Матице српске избегавају да убацују то код себе. :)
Има ли неке литературе о вулгаризмима иначе? :)
Слабо има литературе која се тиме бави. Мислим да се све своди на неке семинарске и магистарске радове, као и на речнике.
Елем, ево, скенирах једну страницу из Хлебеца, надам се да се неће љутити:
http://img801.imageshack.us/img801/4422/jebiga.jpg
I tu imaju i pravopisna pravila, kao npr. o ovom što raspravljamo, ili samo leksika slenga?
Edit: Džimi, stavio si post dok sam ja zapitkivala. Znači, u pravu sam. Jeee! Jebiga, vi drugi niste! :)))
Axaxaxaxa!! :))
Где може да се набави тај речник, Џими? Узгред, Хлебец, мени то вуче на Словеначко порекло... У праву сам или не?
Мислим да Хлебецови потичу из Чешке. Али нисам сигуран.
Може у било којој књижари да се нађе. Издавач је Београдска књига, па је најбоље узети код издавача или сачекати сајам књига. Ја платио на сајму 400 кинти. Иначе је 700-800.
Ja kažem ''jebi ga'' i ''jebo te''.Mada ''jebo te'' nekada i spojeno.
Kao recimo ''uzmi ga'' i ''udarim te''.
Мислиш, пишеш? :)
Не можеш да поредиш ''јебига'' са ''узми га''. ''Јебига'' је израз ослобођен основног значења, стога је фраза. ''Узми га'' и ''ударим те'' имају буквално значење.
Kao što se valjda i ''najače'' piše sa jedno j.
''Najače da si to uradio'' :)
Ум... Не.
A zašto ne?
Зато што је правило да приликом додавања префикса нај- не долази до брисања ј код речи које почињу на ј. Најједноставније.
Не. Знаш како се гради суперлатив?
Ja mislio na frazu ''najače''. Koja se izgovara sa jedno j. Nešto ovako:
http://vukajlija.com/najaci/117361
Ili ovako:http://vukajlija.com/ma-najjace/60984