Slavna Vukajlija. Ima glupih stvari, ima bezveznih, ali ima i jako puno brilijantnih. Neću previše dužiti, samo odite tam pa vidite sami. Samo jedno upozorenje - ima ponešto napisano i na ćirilici (iako smatram da svako, ko kolko-tolko drži do opće kulture zna ćirilicu).
Skodin blog · 04. Septembar 2010.
Ево једне математичке...
Okej, pošto se niko ne trudi, osim severnog pola koji je trivijalan odgovor na moju zagonetku postoji još beskonačno tačaka koje odgovaraju, i sve su prilično slične.
Rešenje je sledeće:
A jbg brate za ovo treba završiti fakultet...:)
Moje zagonetke nisu ha-ha smešne nego teraju na razmišljanje.
367
Ево једне математичке...
Колико особа је потребно да буду на једном
месту да би вероватноћа да било које двоје од
њих има рођендан истог дана била већа од
50%?
Znam kako se računa, pokušaću po sećanju, skoro sam to radio. 23?
Тачно 23, СО.
Јеабач, од 367 људи вероватноћа би била 100%. Мада је истина да нисам добро поставио загонетку. Требало је да додам "колико је најмање особа...".
192.10?
Па што не кажеш лепо јебига?
Е јебига. Одакле си ово преводио :Д
Добра је фора за опкладу... Ако има 40-ак људи у некој просторији, можеш да се кладиш да двојица имају рођендан истог дана. И скоро свако ће да прихвати опкладу.
Oće dobjasni neko kako se računa ovo?
Jer ove ostale većinom nisu ni zagonetke. :O
Није тешко. Кренеш да рачунаш супротан догађај, тј. вероватноћу да не постоје два човека која имају рођендан истог дана. Па редом:
Ако је у питању једна особа, вероватноћа је 365/365 = 100%
Ако су две, онда је: 365/365 364/365 = 99.7%
...
За 23-оје је:
365/365 364/365 363/365 ... * 343/365 = 49.3%,
тачније, вероватноћа да нема двоје које имају рођендан истог дана је 49.3%. Што значи да је вероватноћа да неко двоје има рођендан истог дана 50.7%.
Aaa, skapirao sam, hvala. :)
U jednom pozorištu koje je još bilo u izgradnji davao se pozorišni komad.U jednoj sceni predstave, glavni glumac uperi pištolj u publiku i bez obzira što nije opalio, sva publika je odjednom ustala i počela da beži napolje. Zašto?
Уплашили се пиштоља.
Ne, znali su da je to u okviru predstave...
ima neke veze sa nedovršenim pozorištem možda, nem pojma.
Pala greda neka pa su mislili da je pucao lol.
Ima veze sa nedovršenim pozorištem, ali kakve?