Prijava

Naučnici CERN-a došli su do neverovatnog saznanja, za koje se još čeka potvrda, da su neutrino čestice iz atoma za nekoliko milijarditih delova sekunde brži od svetlosti, za koju se dugo verovala da je najbrrža. Evo članka:

Poslednji rezultati istraživanja u najvećoj labaratoriji za nuklearnu fiziku CERN-u su zbunili fizičare jer se ispostavilo da je kretanje subatomskih čestica brže od brzine svetlosti

Fizičari kažu da su neutrino čestice - koje spadaju u najneobičnije poznate čestice u fizici - potukle rekord najveće kosmičke brzine od 299.792 kilometara u sekundi. Evropska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN) saopštila je da je brzina zabeležena u snopu neutrina ispaljenom iz Ženeve ka jednoj laboratoriji udaljenoj 730 kilometara, u Italiji.

Zbunjeni naučnici zatražili su od drugih kolega da provere merenja ili nađu neki drugi način na koji bi objasnili izmerenu brzinu. Ukoliko se to ispostavi kao tačno, to otkriće bi uništilo, u najmanju ruku ozbiljno preokrenulo osnovni temelj fizike da se ništa ne kreće brže od svetlosti.

U međuvremenu, grupa naučnika iz CERN-a je saopštila da je veoma oprezna u ovim tvrdnjama i svoje rezultate su zato objavili na internetu na uvid stručnoj javnosti.

“Pokušali smo da nađeno sva moguća objašnjena za ovo”, kaže za BBC autor izveštaja Antonijo Ereditato. “Pokušali smo da pronađemo bilo kakve greške, obične greške, komplikovane greške, ili gadne efekte i nismo uspeli”, rekao je on.

“Kada ne pronađete ništa, onda kažete 'sada sam primoran da iskoračim i zamolim stručnu javnost da proveri ovo'”.

Brzina svetlosti je najveća brzina u Univerzumu, i veći deo moderne fizike, kao što je predviđeno u teoriji relativiteta Alberta Ajnštajna, se zasniva na ideji da ništa ne može da je pretekne. Hiljade eksperimenata je obavljeno kako bi se to još preciznije izmerilo i ni jedan rezultat nikada nije uočio čestice koje probijaju tu granicu.

Međutim, dr Ereditato i njegove kolege su izvodili eksperimente u posednje tri godine koji izgleda da sugerišu da su neutrino čestice u stanju da učine upravo to.

Neutrino čestice imaju nebrojeno tipova. Dugo se verovalo da neutrini različitih vrsta ne mogu da se pretvore jedan u drugi. Zapravo mogli bi, ali pod uslovom da imaju vrlo malu masu. Ti prelazi, koji se zovu neutrinske oscilacije, su opaženi 1998. za šta su 2002. Rejmond Dejvis mlađi i Masatoši Košiba dobili deo Nobelove nagrade za fiziku.

Istraživački CERN-a tim je eksperimentisao sa snopovima samo jedne vrste, muon neutrinima, šaljući ih iz CERN-a do podzemne labaratorije u Gran Sasu u Italiji, kako bi proučili koliko njih se pretvara u drugačiji tip, tau neutrino.

Tokom izvođenja eksperimenta istraživači su primetili da čestice stižu nekoliko milijarditih delova sekundi brže od svetlosti na istoj razdaljini.

Tim je izmerio putovanja neutrino čestica oko 15.000 puta i tako dostigao nivo statističke važnosti, što se u naučnim krugovima računa kao formalno otkriće.

Međutim grupa naučnika takođe računa na takozvane “sistematske greške” koje lako mogu da učine da pogrešan rezultat izgleda kao rušenje ultimativne brzine, što ih je motivisalo da objave na uvid javnosti svoja merenja.

“Moj san je da drugi, nezavisni eksperiment pokaže isti rezultat, tada bi mi laknulo”, kaže dr Ereditato. Ali za sada, objašnjava on, “mi ne tvrdimo stvari, već samo želimo pomoć zajednice u razumevanju ovih ludih rezultata”.

“I naravno, posledice mogu biti veoma ozbiljne”.

Na prvi pogled, ovo i nije značajno jer je razlika u brzini jako mala. Danas sam pak, u školi od profesorke čuo da bi to moglo značiti da se život na Zemlji razvio kao posledica vanzemaljske aktivnosti, odnosno da oblici života koji dolaze van Zemlje ne bi izgoreli ako bi razvili brzinu veću od svetlosti. Moguće je dakle, da su jednoćelijski organizmi, za koje nauka tvrdi da su preteče svakog živog bića, došle upravo sa drugih planeta. Ima li stručnijih mišljenja ovde?

Vreme je da se izmisli vremeplov.

Moguće je dakle, da su jednoćelijski organizmi, za koje nauka tvrdi da su preteče svakog živog bića, došle upravo sa drugih planeta.

To se odavno vec misli posto su pronadjeni jednocelijski organizmi u ledu koji potice valjda od neke komete ili nekog kurca. Tako nesto. Ne secam se tacno. Bila je i verzija da su prosti organizmi sa Marsa.

Истроловао их Оланик.

Nekako mi se čini da će objaviti da je u pitanju bila greška mernih instrumenata. Mada bi bilo sjajno da gledam kako se ruši jedan tvrdo utemeljen postulat.
Petre, šta puši tvoja profesorka između predavanja?

Mislim da će za neko vreme biti epohalno.

Nisam stručnjak, ali nedavno je pao neki meteor, na kom su našli tragove DNK. I sigurno nije putovao ni približno brzinom svetlosti. Verovatno je i tvoja profesorka u pravu...i drugi...i ti...i ja...U prevodu, neke stvari nećemo nikad ni saznati, jer...jedva da smo do Meseca stigli.

Na prvi pogled, ovo i nije značajno jer je razlika u brzini jako mala. Danas sam pak, u školi od profesorke čuo da bi to moglo značiti da se život na Zemlji razvio kao posledica vanzemaljske aktivnosti, odnosno da oblici života koji dolaze van Zemlje ne bi izgoreli ako bi razvili brzinu veću od svetlosti. Moguće je dakle, da su jednoćelijski organizmi, za koje nauka tvrdi da su preteče svakog živog bića, došle upravo sa drugih planeta. Ima li stručnijih mišljenja ovde?

profesorka kenja mnogo (izgoreli ako bi razvili brzinu veću od svetlosti), a ovo otkrice jeste bitno, samo cemo i zaboraviti na njega dok se sve to ne ispita detaljno.
ovo (ako je tacno), rusi ajnstanov postulat o maksimalnoj brzini u svemiru, za subatomske cestice.

Ја мислим да су брзиномер купили код Кинеза.

a ovo za profesorku... da, moguce je (i verovatno je), da su organske materije dosle na zemlju putem meteorita, al to nema apsolutno nikakve veze sa ovim u cernu.

Petre, šta puši tvoja profesorka između predavanja?

Нећеш јебати.

Мада кад размислим, било би то интересантно откриће. Мада опет не би много значило, јер сматрам да је глупост да сва жива бића на Земљи и било којој другој планети потичу од истог једноћелијског организма. По мени је то небулоза.
Реално та чињеница може да буде интересантна због неких других ствари, али ово што си навео нема везе са везом.

U mom svemiru maksimalna brzina je 80 na sat, za sve preko toga mi rebnu kaznu...

Interesantne su te svetske vesti, lepo je znati nove stvari. Nadam se samo da će sva ta silna teorijska fizika i doneti neku korist.

Jednog lepog dana će da otkriju da postoji Bog, garant! :-)

И да, у праву је Келт да су се организми путем метеорита спустили овамо, ако већ овде нису настали, што опет није немогуће.

Играју се атомског мрава у том церну. дођи ће терминатор на време да нас спасе! Имајте вере!

Deluje kao zajebancija, mnogo puta se ispostavilo da je važno otkriće, znate za ''Zemlja je ravna, Galileo je lud''

sa druge strane možda prođe k'o onaj eliksir mladosti što ga Rus kao izmisli pa ni reč više nismo čuli o njemu

Bil Brajson : Kratka istorija bezmalo svačega
Svakog jebenog naučnika je pomenuo, sem Tesle. Ali, interesantno štivo za radoznale.

alo bre, koj moj povezujete eksperiment u cernu i pretpostavku da je organska materija dosla putem meteorita, i jos i neki svemirci tu?

koja je ta kretenska profesorka? jebem mu mater ko sve danas ne uci decu...

Kakav kretenizam... Zato smo 44. od 47. Evropskih zemalja u kvalitetu obrazovanja. Pa posle nek pričaju: TO su oni i napravili test za njih!