Koju knjigu trenutno čitaš?

  1. Čuo sam za ovu knjigu, takođe i da je prilično genijalna.

  2. Ako imas vremena, procitaj, neces se pokajati, garantujem ti.

  3. O znam, imam spisak lol
    Inače, imam primjerak knjige autora Karla Štajnera "7000 dana u Sibiru", i čuo sam da je brutalno dobra i jedva čekam da počnem da je čitam, samo druge neke da završim.

  4. Kristalni svet - zbirka priča od Viktora Peljevina
    Dobri ovi mladi Rusi.

  5. Peljevin <3 Omiljeni autor mi.

  6. Ccc, ne vjerujem, to bi bila prevelika slučajnost.
    Daj neki validan dokaz.

  7. zdravo bila vesnam

  8. Pa ne znam kako da ti objasnim, volim taj sklop nekonvencionalne nacno fantasticne ili cisto uvrnute price, protkane istocnjackom filozofijom i kontemplativnim naglabanjima. EmpireV i Betmen Apolo su mi pravi primer kakva knjiga treba da bude. Ekstremno zanimljiva prica, koja te uvuce u radnju, a malo, malo naletis na pasus koji ti poremeti ravnotezu, useres se koliko covek ide duboko. Njegov citat mi je prvi na profilu, i to je u stvari jedno moje razmisljanje koje sam pronasao u njegovoj knjizi Sveta knjiga vukodlaka. Dalje, covek je podosta psihodelican, sto isto gotivim,tipa Generacija P, Zemlja insekata, i veliki satiricar, sve njegove knjige, ali ponajvise SNUFF. Mogao bih jos da pisem, ali mislim da je dovoljno. Nazalost, nisam jos procitao knjigu koja vazi za njegovu najbolju, Capajev i praznina, jer nisam mogao da nadjem, pojavila se tek sada na netu, pa cu da narucim.

  9. Platite mi pivo za ovo sto ste me terali da pisem

  10. Imaš i ti dobrobiti od ovoga što si napisao, sad je i tebi bar još malo jasnije zašto ti se on dopada. Tako da nema piva za ovo, ali može ako insistiraš.
    Ja sam prije ove pročitala samo jednu - Sveta knjiga vukodlaka. To mi je bilo dovoljno da donesem par zaključaka o njemu, između ostalih i ove koje si naveo.
    Duhovit je i psihodeličan, da. Lijepo uvije svoju filozofiju u neke primamljive priče.
    Kaže tip da ne koristi droge i da nikad nije ali ima priču Moj meskalinski trip. Viđećemo šta će tu biti.
    Mislim da su ovi Rusi, rođeni od 1950.-e pa nadalje, dosta dobri. Iako nijesam baš puno toga čitala, ali za sada tako djeluje.

  11. Ne znam šta sledeće njegovo da uzmem. Empire V i Betmen Apolo, možda. Nakon što završim sa Jungom.

  12. Dajte tog Rusa bibliografiju, zvuči mi jako lijepo, a ako je upola blesav ko Sapkovski u pojedinim situacijama onda je apsolutno fantastičan.

  13. Pivo! Inace, proglasen je bio za intelektualca Rusije, i na internetu se stvorio kult oko njega, postoje teorije da Viktor Peljevin uopste ne postoji, da je to grupa autora koja je napravila projekat. Sto i nije cudno, procitao sam pregrst knjiga, i stvarno imam osecaj ponekad da ne pise isti covek. Sto ipak znaci da se drogira, sto je vise verovatno, pa nekada pise pod uticajem, nekada ne.

    Najbolja je njegova teorija o umu A i umu B. Kaze sve zivotinje pa i covek imaju um A. to je na primer vidis Ajfon, i on za tebe predstavlja samo gomilu metala, plastike i stakla kojim mozes ubiti drugog primata ako ga gadjas. Um B poseduje samo covek. Um B vidi Ajfon, ali ne kao gomilu takvog materijala, vec kao statusni simbol. Covek je jedina zivotinja kojom se moze manipulisati, upravo preko uma B. Zivotinji ce isto prijati dzemper od 1000 dinara i 1000 evra, ako joj je hladno, a covek ima zabludu da ce vise vredeti u potonjem, jer tako radi um B.

    EDIT>

    Empire V i Betmen Apolo

    definitivno, koliko znam to su omiljene knjige i onom batici sa bradicom u kvizu Potera, a on je onako vanredno nacitan.

    https://sr.wikipedia.org/sr-el/Виктор_Пељевин

  14. Od Junga sam procitao Covek i njegovi simboli samo i to mi je bilo dovoljno da shvatim koliki je genije i da je 10 klasa iznad Frojda.

  15. postoje teorije da Viktor Peljevin uopste ne postoji, da je to grupa autora koja je napravila projekat. Sto i nije cudno, procitao sam pregrst knjiga, i stvarno imam osecaj ponekad da ne pise isti covek. Sto ipak znaci da se drogira, sto je vise verovatno, pa nekada pise pod uticajem, nekada ne.

    Pročitala sam to neđe i, osim što mi je bilo zanimljivo, ništa mi više nije značilo. U smislu da, čitam to što piše, pogledala sam par njegovih fotografija i jednu zapamtila pogotovo - onu na kojoj mu piše na majici Je ne regrette rien i gdje ima super brze naočare - i to mi je dovoljno informacija da mi bude kul i da nastavim da čitam.
    Jung je klasa, to je sigurno. Ja još nijesam srela osobu, ni u knjižvnosti, ni u nauci, ni u istoriji uopšte, koja je mogla toliko objektivno da sagledava tako osjetljive stvari psihologije, a pogotovo samog sebe. I ono njegovo što nazivaju misticizmom mi je njegova odlična karakterna crta. Lakoća i mir sa kojima piše, takođe.
    I Frojd je u redu, u neku ruku. Juče sam završila knjigu u kojoj je opisivao jedan njegov slučaj tj.pacijenta. Previše mi je banalno to, način na koji on opisuje neku ličnost i asocijacije koje koristi. Prelazi malo granice. Za moj ukus.
    EDIT: Ali Frojd je začetnik psihoanalize koja obuhvata dosta dobrih stvari i načina prilaza psihi, koje su kasnije samo nastavili da koriste ostali. To što ljudi lakše zapamte neke njegove lošije stvari je problematično, ali šta da se radi...

  16. Je ne regrette rien i gdje ima super brze naočare

    Mislim da je to jedna od cirka tri koje uopste postoje. :D

    Kod Junga gotivim mnogo toga, ali najvise ideju sinhroniciteta, to mora malo bolje da proucim, jer sam doziveo podosta puta. na primer razmisljam o necemu intenzivno i skinem bezveze neki film na netu, kad ono on bas o tome, ili uzmem slucajno knjigu u bilblioteci, kad opet isto. Stoji to za Frojda, sve, samo rekoh da je ipak Jung mnogo, mnogo bolji.

  17. Kod Junga gotivim mnogo toga, ali najvise ideju sinhroniciteta

    Ili si neki opsesivni stalker ili je ovo još jedan primjer baš sinhroniciteta.
    Završila sam njegovu knjigu o Akauzalnom principu povezanosti - sinhronicitetu prije 15-20 dana. Ali mi je knjiga bila štampana verzija od užasnog pdf fajla, pa sam naručila normalnu verziju knjige sa Book depository-ja, valjda će stići sledeće nedelje. Da opet pročitam, ovaj put sa merakom.

    to mora malo bolje da proucim

    E baš to mi je plan. Ozbiljan plan.
    Zbog njega sam gledala film Dangerous method, sa Kirom Najtli. Kakav užas, već sam napisala na onoj temi.
    EDIT: Ima u toj knjizi primjera iz njegovog života. Primjera sinhroniciteta. A družio se i sa Paulijem, kakav entuzijazam da svoju teoriju naučno dokaže. :)

  18. Vesnam bas vas cenim gospodjo/gospodjice

Rekli o sajtu

U subotu, 27. novembra 2010. u Klubu studenata tehnike biće održana smotra sadržaja popularnog šaljivog sajta. Vukajlija je mesto gde se Internet zajednica okuplja kako bi na duhovit i originalan način definisala reči i izraze, sleng termine, našu svakodnevnicu i aktuelne događaje, po paroli - „Ovde možete da definišete sve ono što ste oduvek želeli, a nije imao ko da vas pita”.

Mondo · 25. Novembar 2010.