Koju knjigu trenutno čitaš?

1. Pročitao sam ovih dana "Filozofiju malih stvari" Frančeske Rigoti, i knjiga mi je nja. Ima nekih zanimljivih argumenata, ali ništa posebno. Previše mi djeluje kao pisanije pomalo frustrirane žene. Pročitao sam i "Filozofiju rada" Laša Svensena (ili Larsa) to je već bolje, zanimljiva je knjiga, ali se previše osjeća norveška perspektiva, tj. bazira se samo na fenomenu rada u najrazvijenijim zemljama. I malo mi više vuče na sociologiju nego na filozofiju. Ipak, nije loša knjiga za pročitati.

2. Читам књигу у којој се налазе вјероватно сва дјела која је написао Чехов. Умјетност је када на двије странице створиш исту. Мајстор. Никада није писао романе, али у сажетом облику створи одличну читалачку атмосферу. Лаганица.

3. Читам књигу у којој се налазе вјероватно сва дјела која је написао Чехов. Умјетност је када на двије странице створиш исту. Мајстор. Никада није писао романе, али у сажетом облику створи одличну читалачку атмосферу. Лаганица

Ih pa koliko stranica onda ima ta knjiga? Pošto ja imam Čehovljeva sabrana dela u kolekciji od 12 knjiga, od kojih su 9 samo pripovetke, 1 drame i 2 pisma. Sve knjige su obima od 300-600 stranica.

4. Читам први дио, а књига иде у два дијела по око 800-900 страница. Мислим да су ту све приповјетке, без писама, са драмом или њеним одломком, не знам, још нисам почео да читам драму. Засад читам само огроман број приповјетки. Врх штиво.

5. Aha, sad kontam, ja upala u trip da je sve stalo u jednu knjigu, rekoh kojim silama?! :)
    Ma meni keva kad je kupila sabrana dela ja sam prvo bila zapanjena da je lik napisao onoliki broj pripovedaka. Jebote, devet prosečnih knjiga, a svaka pripovetka ima neku novu priču, ideju, likove...lik je bio genije stvarno...

6. Да, да... Али "Туга" је побједа. Ту је покидао с ликовима. По мени, један од најбољих руских писаца. Још, ако се узме у обзир када је писао и како је писао, свако његово слово добија на тежини. Узор. Није тежак за читање. Тежак је онолико колико си спреман да схватиш. У сваком случају одличан писац.

7. Da, ali baš zato što je naizgled lak, ne pridaje mu se toliko značaj u školi, što je sranje. Baš sad razmišljam, mi smo u ostnovnoj radili Činovnikovu smrt i u srednjoj Ujka Vanju i to je to, a ti kad pogledaš koliko se prostora daje nekim drugim (ne bih da omalovažavam) piscima onda je to poražavajuće. Isto važi i za Šolohova i za Hesea (samo primer). Nepravedno izostavljeno.

8. Pokušao da pročitam Bernardijevu sobu i odustao nakon tridesetak strana..

9. Kenzaburo Oe, Rasipni mrtvaci. Japan, jezivo.

10. Baš sam tanak sa japanskom književnošću.

11. Ginko, zlatno drvo života

12. То на јапанском значи нешто као "сребрни"?

13. Baš sam tanak sa japanskom književnošću.

Nisam ni ja nešto, čitao sam samo ovog Oea i Jukija Mišimu. Mišima je pesnik ratnik samuraj, ako nisi upoznat sa njim, pročitaj prvo njegovu životnu priču, bar na Vikipediji, fascinantan je. Nema mnogo takvih.

14. Čitao sam Priče kiše i mesečine, mislim da se tako zove zbirka starijih japanskih dela. Ne mogu sad, okupiran sam nekim drugim stvarima a i trebalo bi da se okrenem malo više islamskoj poeziji i prozi, prevashodno Rumiju. Rušdi me baš i nije oduševio. Stvorili su oni baš mnogo izuzetne književnosti, pogotovo ovi sa područja nekadašnje Persije. Jebem li ga, nadam se da ću živeti dovoljno dugo da mogu da posvetim koju godinu i pisanju dalekog istoka.

15. Ана Карењина. Лектира.

16. Postoji li Fight Club na srpskom jeziku? I ako postoji, gde moze da se kupi?

17. Završio sam Zločin i kaznu, oduševljen sam...

18. Rejmond Karver-"Odakle zovem"
    Kapiram da je Karver najzajebaniji pripovjedač kratkih priča, u ovoj zbirci ih ima tridesetak, odlične su, preporučujem.

Rekli o sajtu

Definiše se sve i svašta. Tako se mogu pročitati definicije baksuza, alapače, čitulje, smrti, rezervoara za smeh, kolateralne štete, Živojinović Velimira, zvanog Bate, dnevne svetlosti, gospođe džem!, Brus Lija… „Je l’ ti puši ćale?”, „Je l’ mogu u WC?”, „Chuck Norrisisati” i još mnogo toga može se naći na ovoj internet stranici. Zato ne iznenađuje što se mnogi kad jednom dođu, ponovo vraćaju na nju. Neki čak postaju i zavisnici, pa traže od moderatora da ih banuju, poput jednog studenta koji je zahtevao da mu zabrane pristup na nedelju, dve dana da bi mogao da uči.

Status Magazin · April 2009.