Prijava

Ustav Srbije, u članu 54, ima ovakav pasus:

Sloboda okupljanja može se zakonom ograničiti samo ako je to neophodno radi zaštite javnog zdravlja, morala, prava drugih ili bezbednosti Republike Srbije.

Da li ovde postoji pravnički obrazovana osoba koja bi mogla da mi kaže šta se podrazumeva pod pojmom "moral", i da li u ustavu treba da se nalaze ovako teško odredive kategorije, pošto su mogućnosti tumačenja široke, a time i zloupotreba.

Moral je skup društvenih normi koje omogućavaju ponašanje ljudi sa aspekta dobra i zla i u vezi sa tim, naređuju, odnosno zabranjuju subjektima odgovarajuće ponašanje.

- Ristić, Legradić

Moral izvire iz objektivnih uslova društva i stoga on i nosi obeležje toga društva. Svako društvo, ima svoje moralne norme jer i vladajuća klasa koja je na vlasti izgrađuje svoj moral koji služi njenim interesima.

Moral i pravo se često prepliću i mnogo je slučajeva gdje su moralne norme postajale pravne. Moral normama predviđa poštovanje prava a pravo se trudi da ostvari moralne ciljeve.
Samo, moralne norme prihvatamo po svojoj volji, pridržavamo se njih iz naših nekih ubjeđenja da ono što činimo je dobro a ono od čega se uzdržavamo da je loše.
Sankcija u moralu postoji u vidu griže savjesti mada smatram da postoji još jedna sankcija u vidu prezira od strane društva, tj. osude društva da ono što je pojedinac učinio nije u skladu sa moralnim normama, da je zlo, nepošteno...

Pozivanje na nešto toliko apstraktno u ustavu...

Takoe Skočko! Pravni standard k'o i svaki drugi, samo što se poziva na mnogo lakše odredivu kategoriju nego drugi standardi.
Moral i pravo ne idu jedno bez drugog. Sasvim opravdana zabrana ako se gleda na moral.

U ovoj definiciji morala koju je Skočimiš postavio kaže se okvirno šta je moral, ali ne određuje se šta je moral konkretno, pa ako se u zakonu poziva na moral, tumačenje može biti toliko široko da zakon postaje neprimenljiv. Ima toliko stvari koje su jednima moralne a drugima nisu, ili koje su negde moralne a negde nisu.

Valdemar, mnogo kakiš.

Valdemar, mnogo kakiš.

Veoma sam ti zahvalan što si tu dragocenu informaciju podelio sa mnom. Pričaj mi sad malo o tome? Kako? Zašto? Šta ti u tome smeta? Da li ti se sviđa? Šta misliš o koprofagiji? Slobodno, napiši.

Valdemare, bez ljutnje, jes' ti peder?

Valdemare, bez ljutnje, jes' ti peder?

Pazi, ako mi ne smetaju crnci koji šetaju ulicom, da li me to čini crncem?

Ponekad pravo mora na silu da se uvodi radi promena u društvu. Radi napretka. Zamislite da još važi da samo najstariji sin nasleđuje, da ti vade oči za preljubu i slične pizdarije.

Nemoj da vređaš braću crnce upoređujući ih sa pederima.! Ali sve je moguće, kako pederi imaju krizu polnog identiteta jer nisu lepo prošli kroz fazu Edipovog kompleksa, možda i ti imaš krizu rasnog identiteta. A sad te molim da mi odgovoriš na pitanje sa "DA" ili "NE".

Nisam. Ajd sad ti meni kaži zašto pitaš.

Veoma sam ti zahvalan što si tu dragocenu informaciju podelio sa mnom. Pričaj mi sad malo o tome? Kako? Zašto? Šta ti u tome smeta? Da li ti se sviđa? Šta misliš o koprofagiji? Slobodno, napiši.

Koj ti kurac? Dosadno mi, a znam da ćeš da se primiš.

Al si me istrolovao, jeeee :)

Pitam jer vidim da ih braniš k'o Azdejković.

Valdemare, je l jesi, ajde kaži. Je l jesi?

A ček, šta bi se promenilo i da kaže da jeste peder? I da stvarno jeste?

Jebi ga, nemam neka posebno nežna osećanja prema njima, ali lepo si primetio da tu postoji nešto lično. Jebi ga, za nastranost koja odlikuje moju seksualnost ne bi me baš ubili u Iranu, ali ne bih ni lepo prošao. Solidarnost među parafiličarima, nazovi to tako. Ne sviđa mi se sama ideja seksualne diskriminacije. A možda i to što sam recimo politički veoma levo. Osim toga, ovo sa moralom nisam mislio da se konkretno odnosi na pedere, već onako, uopšteno, iznenadio sam se kad sam video. Po tom osnovu možeš zabraniti bilo šta.

Valdemare, je l jesi, ajde kaži. Je l jesi?

Al je tebi dosadnooooo....