Lucidni snovi

1. jednom se meni desilo stanje da sam svesan i oko mene potpuni mrak, cujem caleta i sestru u drugoj sobi, a ne mogu se pomeriti. usro sam se ziv, hocu da ih viknem da me probude, a ne mogu nista.

2. Kažu da se javlja ogromni strah jer se osoba ne može pomjeriti, a pogotovo ako oko sebe vidi ta čudovišta i ostalo.

Živa istina, užasno je. Jeste da nije slično ničemu što si do tada iskusila.. ali je prestrašno.

Potrebno je samo ubijediti sebe da je to san.

Kako ne kapirate..sanjač je svestan da sanja.. zato se takvi snovi i zovu lucidnim (jasnim), to ih razlikuje od uobičajenih..

Koliko traje?

Mislim da se na to pitanje ne može odgovoriti jer san ustvari traje par sekundi, nama se čini da je satima bla, bla..

3. U jednom mučnom periodu svog života (nešto više od tri godine) usled šoka pazario sam fobiju od spavanja i sna. S toga, kako bih spasao svoje načete psiho-fizičke sposobnosti, bio sam prinudjen da ponovo naučim kako da spavam. Verovatno vam zvuči veoma smešno ali stravičan je problem tri meseca ne spavati gotovo uopšte (počne mozak da radi što nećeš), a kasnije se boriti sa teškim košmarima koji te bude sedam puta svaku noć.

Snovi su poruke podsvesti, način na koji se ona obraća svesti kako bi joj prenela na dalju obradu upozorenje, odgovor, opomenu..Mnogo je moćnija, no ipak postoje načini da povećaš svoj svesni uticaj na nju i uključiš je jednim delom u budno stanje, kao i da postaneš svesniji svojih snova, kontrolišeš ih i zapamtiš po budjenju.

Tu u prvom planu stupa Karl Gustav Jung, psihoanalitičar i tumač snova. Već više od 20 godina u polici mi stoji jedna njegova knjiga na koju godinama nisam obraćao pažnju - Čovek i njegovi simboli. Uz pomoć ovog "priručnika" naučio sam donekle (treba vremena i vežbe) da utičem na svoje snove, njihov tok i ishod..Uspevam da ga prekinem gotovo uvek ako postane neprijatan.

Tako da, vežbom sam recimo savladao letenje i skakanje čemu sam u suštini dosta težio, mnogo bolje spavam, savladao sam jedan težak košmar koji me je dugo proganjao, svojih snova se po budjenju skoro uvek sećam i već mogu da ih protumačim. Tako da, ako vas ovo polje više zanima krenite sa ovom knjigom, posle možete naći i neka druga dela.

4. http://htmlimg2.scribdassets.com/3zl7p7ja80jvy0s/images/1-2249cc292d.jpg

Nemojte bezveze kupovati knjige koje tumače snove, svoj san možeš da protumačiš jedino ti ako ti podje za rukom, i tvoj psihoanalitičar posle odredjene terapije. San traje maksimalno mislim dva minuta.

5. Ubedio si me, nabaviću knjigu da se mantam malo s tim.

6. Shvatamo, shvatamo, evo ja sad shvatam, ali mi onda nije jasan strah koji snevač ima. Ne bih više da to komentarišem kad nemam iskustva sa tim.

Koja je najbolja tehnika za izazivanje takvih snova?

7. Osnova je da zaspiš dok nastojiš da se koncentrišeš na jedan deo tela, uglavnom na ruke jer su uglavnom slobodne i nalaze se u neposrednom dometu vidnog polja (žmuriš, naravno). U snu će ti možda biti zelene, vrlo verovatno će imati čudan oblik i osobine ali to ne treba da te uplaši. Neće ti siguro uspeti u prvim pokušajima, a ovaj metod je samo početak u ovladavanju celim telom dok spavaš.

Ja uspevam da izazovem san na ovaj način tek povremeno, nikada ne vidim ruke (ili se ne sećam da sam ih video), uglavnom u jednom trenutku jasno shvatim da imam odredjene sposobnosti koje tada počnem da koristim.

Postoje stvari koje svako sanja - neko te vija a ne možeš da bežiš, padaš, iz jedne prostorije ulaziš u drugu nepoznatu..Za takve snove imaš jasno objašnjene razloge. Ja sam padao gotovo retko, ili bih došao do neke ivice i onda se zamalo strmoglavio, budio sam se utrnut (svega par puta). Sada letim i skačem - skakanje je izuzetna zajebancija. Kažem ti, u jednom trenutku postanem svestan da sam u mogućnosti da to radim i onda krenem da skačem gde god poželim, sad već mogu i visoko da se vinem. Ovo osećanje je takva ekstaza i uživanje da ne znam sa čime da ga uporedim, nisam se igrao sa psihodeličnim drogama u životu tako da izmedju ta dva ne postoji veza. Probudiš se veseo i sa toliko energije da je to zapanjujuće.

Malo sam zapostavio te aktivnosti u korist nečeg drugog. Naime pošto pišem neke ozbiljnije stvari, uz pomoć budnog sna sam shvatio da razmišljam na neobične načine i kroz glavu mi prolaze reči koje ranije nisam koristio u svakodnevnom govoru. Ovo uglavnom postignem kada pročitam 150 - 200 strana za dan, poboljšalo je moj stil, proširilo psihu i na neka druga polja, o svemu razmišljam studioznije i sagledavam pojave i stvari iz mnogih uglova. Tako da - šta da ti kažem, sedi, uči, vežbaj ;)

8. Ја ретко кад сањам, али кад сањам, онда сам већином свестан да сањам. Не одма', сан прво крене својим током и ја онда у по' радње скапирам да сањам, па онда чак могу и да га "режирам". Могу да га продужим и манипулишем, ако сањам нешто лепо, али ми сан онда почиње да се меша са јавом и то онда брзо пређе у слабу фазу сна. Ту се борим да се не пробудим, ал' не вреди - будим се, имам осећај да могу да устанем и све, чујем јаву скроз, али сан је још увек ту, само му полако слаби сигнал и онда на крају пређе у моје размишљање о њему ако нисам одма' отворио очи.

А ако сањам нешто лоше, зна се десити да скапирам да је то све сан и онда покушавам да се пробудим, ал' баш је тешко. К'о да те неко силом држи у сну.

9. Ne sanjaš retko, sanjaš svaku noć, verovatno po nekoliko snova, s tim što nisi u stanju da ih zapamtiš iz odredjenog razloga. Postoji dosta toga iz spoljnjeg sveta što utiče na san - recimo ako si se najeo slatkiša neposredno pre spavanja, velika je verovatnoća da ćeš imati košmare. Okreni uzglavlje kreveta od prozora, zamrači skroz prostoriju i pamtićeš mnogo više snova. Naravno tu su i zvukovi, glasovi, položaj u kom se našlo tvoje telo..Sve to registruješ i u snu. Na primer ako se okreneš na stomak i legneš na ruke, često ćeš sanjati da se daviš.

10. Ja sam imala dva tri puta strah da se neću probuditi, to je baš bilo zajebano.

11. Ја и кад сањам, 10-20 минута после буђења сам већ заборавио шта сам сањао, ал' знам да сам нешто сањао. Понекад знам и да л' је добар ил' лош сан, ал' не памтим никакве детаље. Једино овај задњи што сам запамтио, био је до јаја. хехе А сањ'о сам га пре једно месец дана.

12. Melkijades, ti kažeš da mogu da izazovem bukvalno sve snove?
    Ja i sada mogu da utičem na snove, ali ne na njihov sadržaj, više na to da li hoću da sanjam ili ne. Ili bar da li ću se sjetiti snova ili ne.
    Ljetos, dok je noćno nebo veći dio vremena bilo vedro i dok sam ja dosta svog vremena provodila van gledajući zvijezde i Mjesec počela sam da sanjam nebo skoro svaku noć. Ti snovi su mi se svidjeli i ja ih i sad sanjam svako jutro(baš jutro) i ubijeđena sam da ih sanjam jer ja to želim, ne da oni dolaze po uticaju podsvijesi.
    Dosta puta kad sanjam košmare(čudovišta ili ljude koji me vataju a ja ne mogu da se pomjerim), ja u snu znam da sanjam i nikad se nijesam probudila u strahu zbog košmara. Ja sam do sada bila sigurna da to nijesu lucidni snovi, nego da su to sasvim obični snovi. I to sa skakanjem i letenjem, to sanjam, ali ne svojom voljom. A voljela bih da mogu da utičem na te snove.
    Svejedno, pokušaću sa tvojom tehnikom. Povremeno, pa možda uspijem da ovladam snovima. A čini mi se kad bih ovladala snovima da bih ovladala i mislima koje su često zbrkane.

13. Bavih se lucidnim snovima jedno godinu dana, odlična je stvar. Imam drugaricu koja stalno sanja lucidne snove, tako se rodila, i može sve da kontroliše, ja sam morao da vežbam.

Svako može za par meseci to da master-uje,samo da je disciplinovan, onda možeš da letiš, seksaš se sa Milom Kunis na vrhu Beograđanke ili šta god ti padne na pamet, ti si arhitekta, kao u Inception-u.

Ako neko hoće da nauči nek napiše ovde pa da napišem par tutorijala, da ne pišem u suprotnom bezveze.

14. Ako neko hoće da nauči nek napiše ovde pa da napišem par tutorijala, da ne pišem u suprotnom bezveze.

Јесте, ми смо луди. Па да нас јебеш на врху београђанке. Ево ти шипак!

15. hahahahahaha! Jeste, možeš bitno da utičeš na snove, s tim što baš i nisam siguran šta bi se dogodilo ako počneš da preteruješ. Jedno vreme sam čak jedva čekao da legnem i spavam, iz dana u dan. Tako se beži od života i svakodnevice.

16. ja naučila da letim u snu, ha!
    doduše, još ne mogu baš da letim kako treba, treba mi neka odskočna daska svaki put, al' kad se zaletim, nema đe nisam stigla. i uglavnom mi je dosta zajebano da se zaustavim, al' radim na tome. :D

17. Znači poletanje i sletanje..Hmmm..Pitaj supermena, ili Henkoka :)

18. како бре сан траје 2 минута кад ми неко препричава како је шта где и ским, пола чуке јеботе!? ја се не сећам кад сам се последњи пут сетио неког сна, ако и сањам уопште

Rekli o sajtu

Vukajlija, lijek koji je potisnuo iz upotrebe Edronax, Zoloft, Prozac, Aktivin H i ostale antidepresive. Nuspojave su: grčevi u trbušnim mišićima, suzenje očiju, ludački osmjeh i lako se navući na njega.

Psiholog · 20. Februar 2011.