Prijava

И Шопен и Рамштајн су од раног јутра!
https://www.youtube.com/watch?v=-u3EJFeKYc0

Divno, divno je kad dan i počne uz veselje, a ne samo završi se veselo! :)

Petaaaaak, petakpetak!!! :D
A uz to rakijica sa kupinama! :)

Megi heppni fylgja þér í komandi Ragnarök!
Neka vas sreća prati u današnjem Ragnaroku!
https://www.youtube.com/watch?v=nkOiKy6sXfM

Rakija ili đus votka, pitanje je sad!

:)) направи Супермена, упропасти сцену! :)

Let, let bubamaroooo....

Марко се прену из сна, скочи, обухвати га мрак, мокар и избезумљен стаде насред одаје, не схватајући шта се збива. До малочас сав у грмљавини труба и звекету коња оклопљених, јаше галопом, не зна према чему, не зна ко га следи, топузом витла, десницом, напред га чека мрак, иза њега и са њиме мртви војници јуришају… За којим барјаком јаше?... Мрак. Буди се у зноју, и мрак га окупа.
.
Полако Марко дише у мраку. Ово је сан, а снови од Бога нису. Да ли сам се пробудио? Хладан камен под испод босих ногу говори му да јесте.
.
Марко пипа ивицом зида, једва види комадић небеса, кроз пенџер, тек толики да га око привикло на помрчину препозна. Сад зна где је. Постеља лево, пенџер право, врата десно… Марко се полако присећа одаје за спавање и полако, натраг, седа на постељу.
.
У глави му још увек трубе одјекују, главоболно. Растерује их из слуха свог, у мртвој тишини, а из утробе му се нешто диже, таласа, хоће напоље, хоће да га схрва, на колена да га баци… Пијан… Крчмарица јања… Турци јањичари… Крваве хаљине… мајка Јевросима… Севају слике, а Марко не може разабрати то ли су слике из сна претходнога, или је дан јучерашњи са сном сасвим помешао, да ли је јуче топуз погодио главу под турбаном, и сабља је одвојила од трупла, и рука у зобницу вргнула, или то беше у неком другом времену, прошлом или будућем, па сада изрони као муња из сна, убоде га и повуче се подмукло.
.
Светла је требало… Опипа около, тражећи чирак, кандило, да ужегне пламичак, да се из ноћи проклете искобеља. Руке му по каменом поду клизе, површина хлади глатко, све је буднији Марко. Ево нечега, али то чирак није. Торба некаква, кудељана. И у њој округло нешто, облика познатога. Зобница.
.
Марко зафрљачи торбу кроз пенџер, и дуго је падала у мраку док се није, чуо је јасно, распрсла глава о камење подно куле његове. Негде Шарац њисну, као да је осећао шта се догаћа.
.
Тулумину је вина потом напипао. Очи не отварајући, принесе је лицу, клокотало је као мутан поток кад се бујица са планина спусти, у јесен блатњаву, и дизало поново таласе из утробе, што га на колена малочас бацити хтедоше. Али грејало је. Не као некад у младости, не као сунце августовско и снови о Равијојли – већ слично мутној топлоти октобарског дана на измаку и загрљају крчмарица по конацима куд је ноћевао… Ипак, и толико му беше довољно. Обриса усне, гласно мљацну и подригну, почеша се по грудима. И скамени се… Писмо.
.
Чирак се нађе, свећа плану, и Марко поново поче, по десети пут већ од јуче, ненавикло, да сриче краснопис ситног писма што му стиже из Крушевца, од онога маторог Лазара.
.
Господару Краљу Марко, наследниче круне српске, сине краља Вукашина, што на Марици живот даде, господару Дебра, Струге, Охрида, Битоле, Тетова и престонога ти Прилепа, владару Маћедоније, сабљо српска и узданице, големом ти невољом пишем писмо ово. Ордије турске на нашу земљу кренуле су, моје уходе кажу да месец дана неће проћи, а слећи ће се све што Турчин имаде, да затре крст часни и погани полумесец уздигне, у Скопљу Душановом, у Рашкој Немањиној, у Пећи нашој пресветој! И у Прилепу твоме, такво Бајазит коварство кује. Ја сам рад гинути пре него да видим ово, и у ропство ослепљен бити поведен нећу. А ти мисли шта ћеш, краљу српски. Непознато нам није колико дуката Турцима плаћаш да те мимоиђу, и колико им воска и меда, и пшенице и осталог добра шаљеш, и девојака, и копљаника, коњаника да се боре против браће наше влашке православне. А и то што му ту и тамо побијеш поклисаре или неку чету не може дуго трајати. Кад узму Тврткове земље, и Драгашеве, и код Бранковића и у моје кнежество упадну, вах и теби биће. Него оружај све што имаш, себрима дели мачеве, опремај и седлај коњанике, копљанике обучавај брзо. Јер имадох разговор недавно са господом српском у кнежеству моме, а и Твртку се обратих, и свим обласним господарима, и стиже ми исти одговор: у Небеску Србију хоћемо прећи, ако земаљску не очувамо! Шта су наше земне главе наспрам Божје славе! Тако и Данило Патријарх вели. И још ми рече Данило да му се Бог јавио у сну и рекао да ће се онима који против Турчина не изађу лоза затрети, да ће му се поља и виногради осушити, и још штошта ми наприча, не сећам се. Није да му поверовах, ал дадох да се скрпи некаква песмица и да је слепац неки гуди као клетву уз гусле, да пусти међу себре, трговце, војску, занатлије, мало да их прене. Већ около слушају… Толико од мене, твог старог Лазара, оканимо се титула сада, и ко је чега господар, јер ти ово не пишем као владар владару, већ као хришћанин хришћанину и пријатељ пријатељу!
.
Јарац матори, као Душан хоће да буде, а силе нема у њему, само неке поповске проповеди, па чати, чати, а све лукаво, хтео би и моје и Вукове и Драгашеве земље, а и Зету и Дубровник, и још шта не… кроз мамурлук помисли Марко. Да нас изведе голе и босе, па да нас турска ордија зубима покоље, таман бисмо им за вечеру били… И поново му у свест дође она зобница и глава која се размрскава о стење подно куле… Крв му паде на очи… Не би му тешко мрети, толико пута је видео како се труп од руку раставља, ил бризга крв из врата пресеченог, ил на копље набоден како бедник неки урла… Ал то је све смрт, а ничега осим смрти и нема на свету. Небеска Србија… Нема мени места у тој Србији, неће она мене, а ни ја њу нећу… Ја ћу скончати негде као пас, у служби некрста, у инат Богу, староме крвнику… Слике битака, будућих и прошлих, поново почеше у полусну да му се мешају са сенима које је свећа бацала по одаји. Главе, мртви коњи, крв и просут дроб, манастири који полећу па схватајући да нема неба ка којем се воздижу суновраћују се доле, мрвећи се у прах још док о земљу нису ни ударили. Небеска Србија, његова.
.
Равијојла… Грубе су ми руке и крваве, не смеју да те додирну. Очи су ми пуне суза, не разазнајем ти лик. Дух ми је мутан, да ли сањам или те видим како ми седаш поред узглавља, спушташ ми хладан длан на чело? Једном си ме волела, а по гори сам те стотине пута тражио, као дивља звер по литицама се верао, дозивао те гласом вука, јелена, медведа, орла, срндаћа, и сокола. Слуге су ме достизале, па су ме обезнањеног једва моме двору враћале. Седео сам данима и кроз пенџер проматрао ту планину, не бих ли какву искру угледао. Знао бих да си то ти што ме зовеш...
.
Тако је Марко пијан и у ватри булазнио, а мајка Јевросима, и сама помало потежући из тулумине, мењала му је комове облоге и проклињала дан кад је Марковом оцу, оном жури Вукашину издала витеза Момчила, уместо да на Јабучилу њих двоје одлете негде високо, где нема ни Турака, ни Срба, ни пијаног сина, ни лукавих и подмуклих кнежева и попова…

ZAKON O ZABRANI USAVRŠAVANJA, PROIZVODNJE I STVARANJA ZALIHA BAKTERIOLOŠKOG (BIOLOŠKOG) I TOKSIČKOG ORUŽJA I O NJIHOVOM UNIŠTAVANJU

"Sl. glasnik RS", br. 87/11

Član 1.

Ovim zakonom propisuje se zabrana usavršavanja, proizvodnje, korišćenja i stvaranja zaliha bakteriološkog (biološkog) i toksičkog oružja i o njihovom uništavanju, u skladu sa potvrđenom Konvencijom o zabrani usavršavanja, proizvodnje i stvaranja zaliha bakteriološkog (biološkog) i toksičkog oružja i o njihovom uništavanju od 10. aprila 1972. godine ("Službeni list SFRJ - Međunarodni ugovori i drugi sporazumi", broj 43/74).

Član 2.

Pojedini pojmovi upotrebljeni u ovom zakonu imaju sledeće značenje:
1) Bakteriološko (biološko) oružje je:
a) mikrobiološki ili drugi biološki agens ili toksin, bez obzira na njegovo poreklo ili način proizvodnje, koji po vrsti i količini nije namenjen upotrebi u profilaktičke, zaštitne ili druge mirnodopske svrhe;
b) oružje, oprema ili sredstva namenjena za korišćenje takvog agensa ili toksina u neprijateljske svrhe ili u oružanim sukobima.
2) Biološki agens je svaki materijal biološkog porekla koji može da izazove štetu, bolest ili oboljenje.

Član 3.

Na teritoriji Republike Srbije zabranjeno je:
1) usavršavati, proizvoditi, posedovati, koristiti, stvarati zalihe, sticati, zadržavati, izvoziti, uvoziti, reeksportovati, obavljati transport, tranzit, pretovar ili direktno ili indirektno na druga lica prenositi bakteriološko (biološko) oružje;
2) usavršavati, proizvoditi, posedovati, koristiti, stvarati zalihe, sticati, zadržavati, izvoziti, uvoziti, reeksportovati, obavljati transport, tranzit, pretovar ili direktno ili indirektno na druga lica prenositi biološke agense ili toksine;
3) na bilo koji način pomagati, finansirati, ohrabrivati ili podsticati druge da se uključe u aktivnosti iz tač. 1) i 2) ovog člana.

Član 4.

Na teritoriji Republike Srbije dozvoljeno je usavršavanje, proizvodnja, korišćenje, stvaranje zaliha, sticanje, posedovanje i promet bioloških agenasa i toksina u profilaktičke, zaštitne, dijagnostičke, preventivne i druge miroljubive svrhe ili u cilju suzbijanja, odnosno lečenja bolesti, u skladu sa ovim zakonom.
Obavljanje delatnosti iz stava 1. ovog člana, izdavanje dozvola, vođenje evidencija o izdatim dozvolama, nadzor i druga pitanja u vezi sa obavljanjem delatnosti sa biološkim agensima propisaće se posebnim zakonom.

Član 5.

Komisija za sprovođenje Konvencije (u daljem tekstu: Komisija) prati i koordinira aktivnosti u vezi sa sprovođenjem međunarodnih obaveza iz Konvencije i ovog zakona.
Komisiju obrazuje Vlada.
O sprovođenju ovog zakona Komisija podnosi izveštaj Vladi najmanje jednom u šest meseci.

Član 6.

Članovi Komisije i predstavnici nadležnih organa koji učestvuju u sprovođenju ovog zakona, obavezni su da u skladu sa propisima kojima je regulisano čuvanje službene tajne štite poverljive informacije do kojih dođu u vršenju poslova u vezi sa primenom Konvencije.

Član 7.

Ministarstvo nadležno za spoljne poslove dostavlja izveštaj (deklaraciju) nadležnom telu za podršku primeni Konvencije pri Ujedinjenim nacijama svake godine do 15. aprila tekuće godine za prethodnu godinu.

Član 8.

Novčanom kaznom od 500.000 do 3.000.000 dinara kazniće se za privredni prestup pravno lice ako:
1) usavršava, proizvodi, poseduje, koristi, stvara zalihe, stiče, zadržava, izvozi, uvozi, reeksportuje, obavlja transport, tranzit, pretovar ili na druga lica direktno ili indirektno prenosi biološko oružje (član 3. tačka 1);
2) usavršava, proizvodi, poseduje, koristi, stvara zalihe, stiče, zadržava, izvozi, uvozi, reeksportuje, obavlja transport, tranzit, pretovar ili na druga lica direktno ili indirektno prenosi biološke agense ili toksine (član 3. tačka 2);
3) na bilo koji način pomaže, finansira, ohrabruje ili podstiče druge da se uključe u aktivnosti koje su zabranjene ovim zakonom (član 3. tačka 3).
Za radnje iz stava 1. ovog člana, novčanom kaznom od 50.000 do 200.000 dinara, kazniće se za privredni prestup i odgovorno lice u pravnom licu.

Član 9.

Za radnje iz člana 8. stav 1. ovog zakona, kazniće se za prekršaj preduzetnik novčanom kaznom od 200.000 do 500.000 dinara.
Za radnje iz člana 8. stav 1. ovog zakona, kazniće se za prekršaj fizičko lice novčanom kaznom od 50.000 do 150.000 dinara.

Član 10.

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije"

Mudar zakon, sprečiće patnju miliona.

Ето, ако неко још чува кисели купус од прошле године, треба га пријавити! Или нека зове комисију да то на прописан начин уништи.

Mea culpa, imam puno bure.

О, мон Дј, толики ће патити због тога!

Neće. Sad idu sarme u zamrzivač za proleće, pa rendam ostatak, i u zamrzivač za борщ i щи. Do kraja februara kupusa više nema. Raso u kanalizaciju, uz uključenu ventilaciju. Uništavanje pod kontrolom.

борщ ми делује као нешто у шта се ставља шаргарепа исечена на колутове, нешто зелено и кувани парадјз, нисам знала да иде тај купус. щи не знам шта је.
У сваком случају, нема оправдања, да се среди то, није много од фебруара остало! :)

Juu, naopako! Pravda za kiso kupus!

Kiso kupus prodaju po Maksiju u onim kesama... Hoće da zatru Srbskog Domaćina!