Kad je pre nekoliko dana osvanuo naslov u dnevnim novinama „Željko Mitrović: Trovali su me“, na samoproklamovanom rečniku slenga vukajlija.com odgovorili su mu bez mnogo pijeteta: „Pa dobro, i ti si nas, i još to radiš“.
Ekonom:east Magazin · 03. Februar 2011.
Ovo jest doduše problem, hljeb ne možeš uvoziti. Neće baš svako poskupljenje biti sprečeno konkurencijom iz uvoza, već samo ono što se može lako uvoziti.
a jbt, ovo bukv
https://i.imgflip.com/a419vd.jpg
ok mora sad dodik da laže maže jer ide taj čuveni referendum, sad će sve šatro da odradi što nije kurca mrdno zadnjih 20godina kreće dobro poznata naknadna pamet i pilićarsko podmićivanje
reko sam ti unapred da je ovo već 2-3 puta radio, i da se pokazalo kao dobra mjera
naravno sad malo to potencira zbog ovog sranja, ali je to svakako bilo na redovnoj agendi
šta kažu za ovo da je u federaciji višestruko bolja finansijska situacija?
To nije tačno, to je propaganda.
Imali smo mi kriza i određenih promašaja i gafova (npr. afera vijadukt), ali daleko od toga da je gora situacija nego tamo.
Sve je to isto, u pet deka... Federacija ima malo prednost to što ima više većih gradova, i ima staro industrijsko jezgro oko Tuzle.
Ali ni to im ne pomaže da se nešto odlijepe od nas.
i meni malo delovalo kao scam, tamo pametni šatro rešili se izeta rešili se nacionalizma samo o paretinama se misli haha
Jova, o čemu pričaš ti? Federacija nije jača od Republike Srpske?! Jači su pet puta finansijski, imaju više investicija, stranih direktnih jedno 10 puta više. Samo kanton Sarajevo je jak kao Republika Srpska. Da li je moguće da te ljubav prema Dodiku toliko zaslijepila ili se informacijama snabdijevaš na RTRS-u? Nije ni Srbija ništa bolja. U NJemačkoj ambasadi u Beogradu ima preko 100 hiljada zahtjeva za njemačku radnu vizu.
Ma to nam ovi crnci kvare prosek. Nema tu više od 60-70 'iljada naših.
Buraz Federacija za početak ima 2.5 puta više stanovnika. Ako gledaš ekonomiju po glavi stanovnika sve su to nijanse. Možda je Sarajevo malo ispred i dole Hrvati, Mostar, Široki... ovo ostalo sve isto ko i kod nas.
Taj narativ kako su oni jači uglavnom od njih i dolazi.
podacima se snandbijevam na vikipediji i to engleskoj
po njima RS: Gdp nominal per capita $8458
Federacija: $8187
Znaci po podacima ENGLESKE vikipedije RS ima čak jaču ekonomiju ako se gleda po glavi stanovnika od Federacije.
Ako lažu oni, lažem i ja.
Doduše za RS je podatak iz 2024, a za Federaciju iz 2023.
Kada apdejtuju podatake za Federaciju možda nas sustignu ili blago prestignu. (a možda i ne)
Ali poenta priče je da je to sve jako blizu, u pet deka... daleko od toga da je Federacija nešto jača od nas.
S obziorom koliko ima stanovnika i kakvu je industriju naslijedila iz SFRJ, Federacija bi trebala biti jača od nas bar 50%, a ne da nije nego jedva održava sa nama paritet (ne u apsolutnom smislu, već po glavi stanovnika)
Što će reći da su kod nas bolje ekonomske prilike i da smo uspješniji u vođenju ekonomije.
Zaista ne znam gdje živiš, ali jedina kompanija iz RS koja može parirati Federalnim je Mtel. Imaju jaču proizvodnju, jaču trgovinu, bukvalno sve. Zaista bih volio da si u pravu, ali od toga nema ništa. Što se tiče ekonomske politike Vlade...pogledaj cijenu osnovnih životnih namirnica. Otišlo je sve u tri pičke materine, na kraju krajeva, nađi keramičara u BL da ti uradi pločice i vidi pošto je. Isitna, čupaju nas nepovratni transferi jer je za vrijeme Dodika otišlo jedno 500 hiljada ljudi iz države - da ne bude zabune dosta ih dolazi redovno i troše lovu ovdje, te tako popravljaju loš trgovinski bilans.
Sva poskupljenja koja zapravo oslikavaju inflaciju (zbog valutnog odbora neće nominalno pasti vrijednost marke, ali odoše cijene) i dobro su došla Vladama...priliv od PDV-a je otišao u nebo, i budžeti se pune, dugovi se servisiraju, ali znamo po kome to puca, po kičmi običnog građanstva.
Sve navedeno proizvodi situaciju da mlađi ljudi uglavnom gledaju da uteknu odavde, a sve češće saznaš da nam rade neki Filipinci, Nepalci, Kurdi i slični,
pliduu cepa pringlsa koka kola zero jovor cepa banjalučke ćevape
u proseku jedemo MEKDONALC
Pa normalno da Federacija ima veće i jače firme kad opslužuje veći broj stanovnika. Ja govorim o standardu po glavi stanovnika a ne o veličini cjelokupne ekonomije.
I Srbija ima veću ekonomiju od Slovenije (92 vs. 75 milijardi dolara) u apsolutnom smislu, ali Slovenci imaju puno bolji standard i više imaju po glavi stanovnika.
Ti brkaš apsolutnu veličinu i po glavi stanovnika.
Ja ne kažem da je stanje sjajno i da nema problema, samo kritikujem eksplicitno tvoje poređenje sa Federacijom.
A sa ostalim stvarima se mogu donekle i složiti.
U pravu je ovdje Glavni prvenstveno zato sto covjek ima malo iskustva, vjerovatno i radi negdje gdje se jasno odrazava stanje u entitetu dok jovor jbg radi nesto frilensersko, stara doktorica, ne osjeti on krize prosjecnog stanovnika u rs.
Isto kao da mene uzmeš za primjer u federaciji, nisam realan primjer jbg ali da se živi dobro u velikim gradovima u federaciji, to da.
Pliduu dobro ćivi u federaciji, Jovor dobro se ćivi u srpskoj. U proseku jedemo govna
Iskr nikad nisam čuo da je federacija neki ekonomski kurton, znamo da je srpska tu ispod nas 20-30% recimo po standardu. Ako kod ovih x5 jača priča to bi bila najjača balkanska ekonomija bukv. Kroasani, crnogorci, bugari rumunji žgadija sirotilja bukv
Ili to ili u srpskoj nema šta da se jede
Jovo nisi realan jbg, BL čak više nije uporediva sa Sarajevom a ona je najsvjetlija tačka RS-a. Pa kreni samo od kirija, cijene kvadrata stana, sadržaja u jednom i drugom gradu, poslovnih prilika, cega god. Jbt pa IS vam “cvjeta” zato što je pored Sarajeva i Bošnje masovno kupuju nekretnine tamo jer su jeftinije pa su se neki i žalili što je tako. Nisam zlonamjeran kad ti kažem da trebaš biti objektivan i da u ovom slučaju objektivnost nije autošovinizam ali ubjeđivanje sebe u laž je jako loše. Kao da ja krenem da pričam kako se u SA bolje živi nego u Ljubljani. Možda ja živim bolje ali ne živi velika većina mojih sugrađana.