Koronavirus u Srbiji 2

1. Nije vise tamo, vratio se bugarin u lhipowlist

2. Krenuka vakcinacija u nišmom kliničkom centru, med radnkme špricaju. Zap da se javi.

3. Pa navukli ga magupi, pa najebo ni kriv ni dužan.

4. Čitam sad prijavilo se za vakcinisanje 280.000 ljudi u Srbiji... I nije velika cifra.

Nešto kontam da postoji značajan broj i lažnih vaksera i lažnih antivaksera.

Lažni vakseri, vole po internetu da prosipaju kako su oni pametni i vjeruju u nauku i progres, a kad dođe do toga da se vakcinišu - vuna kićo.

Lažni antivakseri, isto tako vole svima da se kurče kako su oni slobodni i misle svojom glavom i nisu ovce, a onda skontaju, jebi ti tu priču, daj nek me bocnu, pa da sam miran.

Ne ulazeći u to ko je u pravu, samo hoću da kažem, javno iznošeni stavovi o vakcinama ne moraju da imaju puno veze sa stvarnom spremnošću nekoga da istu primi.

5. Čitam sad prijavilo se za vakcinisanje 280.000 ljudi u Srbiji... I nije velika cifra.

Nešto kontam da postoji značajan broj i lažnih vaksera i lažnih antivaksera.

Lažni vakseri, vole po internetu da prosipaju kako su oni pametni i vjeruju u nauku i progres, a kad dođe do toga da se vakcinišu - vuna kićo.

Lažni antivakseri, isto tako vole svima da se kurče kako su oni slobodni i misle svojom glavom i nisu ovce, a onda skontaju, jebi ti tu priču, daj nek me bocnu, pa da sam miran.

Ne ulazeći u to ko je u pravu, samo hoću da kažem, javno iznošeni stavovi o vakcinama ne moraju da imaju puno veze sa stvarnom spremnošću nekoga da istu primi.

Pa dobar deo toga je i da ljudi koji veruju u vakcine nece da se vakcinisu sa necim sto je smuckano za dinu dana kada za vakcinu treba min 3 dine.

6. kada za vakcinu treba min 3 dine

Vise, svjetski rekord je 4 i nesto, a prosjek je ustvari 10+

Al ajde moderna tehnologija i sve to, u nekoj optimisticnoj varijanti bar tih 4-5 da je, pa bi se moglo razmatrati

7. Pa dobar deo toga je i da ljudi koji veruju u vakcine nece da se vakcinisu sa necim sto je smuckano za dinu dana kada za vakcinu treba min 3 dine.

90% tih ljudi kupuje kesice pored kase na kojima pise 3u1, za po 4,99 dinara, i pije deset komada dnevno. Bez ikakvog prsta na celu.

Ja sam stava da ne bih primao vakcinu, ja, ali nije moja poenta u tome. Kazu da nekih 2 miliona odraslih u srbiji ima 8 razreda skole, ili manje. Zato bil gejc nas cipuje vakcinom moze da prodje kod tog naroda. Istom tom narodu mozes kurac da das, i ubedis ga da ce mu krila izrasti ako sisa, sisace kurac.

Sedam dana tabloidi da pisu da oni koji se ne vakcinisu da ce ostati bez socijale, ili placace veci porez, eto ti redova na punktovima za vakcinaciju.

Pa koliko tih sto hoce da prime vakcinu, hoce rusku jer su nasa braca?

8. Vise, svjetski rekord je 4 i nesto, a prosjek je ustvari 10+

pazi i ja sam ovo cuo puno puta, al nikad se ne zapitah odakle ovo.

2009 su za epidemiju H1N1 razvili vakcinu otprilike za isto vreme kao i ovu. kakvu god, ali nije prvi put.
    isto vakcine za grip se razvijaju na godisnjem nivou.

https://en.wikipedia.org/wiki/2009_swine_flu_pandemic_vaccine

Around three billion doses were produced, with delivery in November 2009

https://en.wikipedia.org/wiki/2009_swine_flu_pandemic

Date January 2009 – 10 August 2010

Znaci otprilike isti tajmfrejm kao sad. Brzo zaboravljamo lebac mu jebem.

9. ustvari, dosta paralela moze da se povuce izmedju 2009 i danas, osim sto tad smrtnost nije bila velika ko sto su ocekivali, tj ko sto je sad.

zanimljivost je da 1999 god zimska epidemija gripa bila dosta gadna u poredjenju sa ostalim. skoro ko korona sad sa karantinima. al bila limitirana samo na tu zimu. i nismo imali internet, i malo manje se vodilo racuna, sigurno.

znaci nekih 10god je prosek za novi virus.
    https://www.ons.gov.uk/peoplepopulationandcommunity/birthsdeathsandmarriages/deaths/articles/highestnumberofexcesswinterdeathssince19992000/2015-11-25

10. pazi i ja sam ovo cuo puno puta, al nikad se ne zapitah odakle ovo

Odatle sto je istina.

I H1N1 i sezonski grip su varijacije influenca virusa, za koji imamo vakcinu jos od 40ih godina (isto se razvijala 10+ godina), i sve te vakcine su samo minijaturna adaptacija nje, toliko sitna da te vakcine cak ni ne prolaze standardno testiranje i proceduru, jer je fazon 99.999999% (hiperbola, ne znam tacan broj) identicno i vrlo dobro poznato, pa se ne da nikome jebavati

Za koronavirus (nijedan) ne postoji nijedna odobrena vakcina. Tako da porediti pravljenje nove, sto je ovde navodno slucaj, i mala prilagodjavanja starih je kao da poredis mijenjanje crijepa na kuci sa izgradnjom potpuno nove kuce otprilike

Plus, vakcine za sezonski grip mislim smanjuju samo rizik nekih 40% i to je sve, nisu bas efikasne, a ni ova za H1N1 se nije nesto pokazala, plus je imala negativne efekte, al da ne sirimo pricu previse

11. daj mi link gde si to naucio, pls.

pokusavao sam skoro da vidim sta znam o vakcinama i razvoju i to, i ukapirao sam da mi je znanje na nivou onog sto sam cuo po vestima, sto znaci rekla-kazala.

12. a nesto mi po glavi prolazi dezavu iz 2009, gde mi se cini da su iste price bile kao danas, sto sam razgovarao i gledao po irskoj. samo malo mladji i gluplji.

13. daj mi link gde si to naucio, pls

Koje konkretno, za H1N1, za sezonske, za koronu, za razvoj generalno?

U svakom slucaju ne bi trebalo biti tesko naci, al mogu dostaviti, nije problem

14. daj za ovo:

Vise, svjetski rekord je 4 i nesto, a prosjek je ustvari 10+

15. al ne u kontekstu vakcine za koronavirus posto tu postoje sanse po medijima da neko spinuje nesto, nego ovako generalno.

16. Npr za rekord

https://www.history.com/news/mumps-vaccine-world-war-ii

za prosjek moze ovo (prica o par osnovnih stvari, ako te mrzi sve da citas ima na 4. strani kratak overview faza)

https://www.ifpma.org/wp-content/uploads/2019/07/IFPMA-ComplexJourney-2019_FINAL.pdf

ovo su sve random rezultati, ne sjecam se gde sam ja tacno prvi put saznao za ove stvari, al ugl radi se o poznatim cinjenicama tako da ako zatreba jos linkova, nije problem

17. znaci evo trazim o procedurama o razvoju vakcina i ostalo i sve sto sam naso je ovaj dokument:

https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/111548/9789241506892_eng.pdf

gde se ne pominje nista o vremenu, nego samo o tome da treba da se zvanicno ispune odredjeni koraci pre nego sto se vakcina ukljuci u promet.

i ovaj citat:

One challenge in vaccine development is economic: Many of the diseases most demanding a vaccine, including HIV, malaria and tuberculosis, exist principally in poor countries. Pharmaceutical firms and biotechnology companies have little incentive to develop vaccines for these diseases because there is little revenue potential. Even in more affluent countries, financial returns are usually minimal and the financial and other risks are great.88

sto znaci da ustvari i nemas ti neki profit od vakcina ko sto mi mislimo. sad za koronavirus postoji ocigledni profit, i znajuci kako funkcionisu velike firme, vrlo lako se razvoj od 10god sabije u jednu ako se zapne nesto.

sad, nema nikakvog istrazivanja o dugorocnim posledicama, jer to trazi vreme i tu nema price. al ono opet, 2009 i H1N1 vakcina.

sve ovo navodi na to da ruska i kineska vakcina "bezbedne" na duze jer su bazirane na istoj tehnologiji kao i ostale za grip, pa kolko one opasne tolko i ove, a fizer i moderna nisu jer nova tehnologija.

sve u svemu, nemos mnogo ispravnih zakljucaka da izvuces na brzinu.

18. kolko ja vidim, nove vakcine su vec roknute ogromnom broju ljudi da se ispune koraci 1-4. ovo je uputstvo kad nije hica, pa mozes polagano da nalazis dobrovoljce.

jedino sto fizicki ne moze je ovo za dugotrajne posledice.

dakle, ako se iskljuce ovi trenutni efekti, ispadaju tradicionalnije vakcine (kina rusija) bolje za mlade, a rnk bolje za starije, posto sa 75 god cenim da ti nije bas neka frka dal ces imas posledice za 20 god.

19. a ustvari bice ko 2009

Rekli o sajtu

U busu se devojka svadja preko fona da se ne kaze Vukajlija nego Vujaklija za recnik... ocaj na njenom licu kad je shvatila da ne moze objasniti

Mokoš · 11. Maj 2011.