Prijava

Ja samo da kazem da su mi francuzi jedan od voljenijih stranih naroda. Nisam imao lose iskustvo, a primecujem da ih niko nije opleo ovde. Holandjani onako, zatvoreno to i dosta ksenofobicni ispod fasade tolerancije. Nemci slicni holandjanima, al nekako mi blizi, nisu toliko ladni.

Sa grcima imao najbolja iskustva, upoznao ih dosta i dugo vremena odlazio cesto u solun. Ne racunam odlaske turisticki. Takodje, imam ih i u familiji. Jesu cigancine, onako ljomberaj tezak, tipicno to juzno ponasanje, skrti na lovu, temperamentni, nema nikakve komfort zone sa neznancima, prozivanje medjusobno. Slicni nama ali jos vece seljacine. A opet bas zbog toga bliski srblju. Ali imao sam i tako gostoprimstvo i prijateljstvo sa grcima da sam obisao svaki krak kopnene grcke. Ono, imaju pozitivno brojanje. Mada znaju da mi idu na kurac zbog ciganisanja.

Ма Руси бре бр 1, нема гори од њих.

Svi ljudi su ogavni na ovaj ili onaj nacin

Melki nisi realan, Englezi su kao prvo narod koji je dobar preko svake mere u odnosu na nezahvalnost koju im pokazuju čitavi narodi koje su produhovili. Kao drugo - do dan danas su JEDINA kolonijalna sila koja je svaku svoju koloniju ostavila u boljem stanju nego što ju je našla. Očigledno nisi dovoljno čitao o bivšim kolonijama Holandije, Belgije, Portugala, Nemačke, Francuske i Španije.
Sem toga, treba da im svet bude doživotno zahvalan za beskonačnu količinu izuma koje su nam podarili kroz vekove.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_English_inventions_and_discoveries

Kad se radi o literaturi - kvalitet umetnosti je subjektivna stvar o kojoj ne vredi raspravljati, ali moraš da priznaš da kada se radi o kulturnom uticaju Engleske na ostatak sveta, nema sumnje da su pravi div po tom pitanju, počevši od muzike, filma, televizije, mode, literature, arhitekture itd.

Ako sve to nije dovoljno - sto godina su bili u ratu sa Francuzima. Sto godina! Zamisli samo - koliko Francuza su ubili za to vreme? Samo za to treba da im večno budemo zahvalni.

tipican stokholmski sindrom.
jel i vi jos imate kraljicu na novcanicama bese ili ne?

Melki nisi realan, Englezi su kao prvo narod koji je dobar preko svake mere u odnosu na nezahvalnost koju im pokazuju čitavi narodi koje su produhovili.

aj navedi jedan narod koji su "produhovili"

@celt - imamo, jašta. Ali zašto bi to MENI bio stokholmski sindrom?
Onda opet - ti si dosta vremena proveo u Irskoj, tamo je baš prenaglašen taj kompleks koji im Englezi od pamtiveka nabijaju.

Sevastokratore - samo jedan? Pa šta znam, bilo koje prethodno gologuzo pleme koje su pokrstili i civilizovali. Samo na Južnom Pacifiku ih ima pregršt. Reci mi ti neku drugu sadašnju ili prošlu velesilu koja po tom pitanju ima bolji rekord od njih?

Celte, spavaš li mirno u zemlji koja živi od tudje nesreće? ;)

malo kasnije ovih dana od kad radim od kuce, al generalno da.
to za nesrecu je malo mit jebi ga.

Ne znam Che-vu s koje strane da ti pridjem, odakle da ti zadjem :) Znam šta su radile druge kolonijalne sile. Znam takodje i to da su na području današnjeg Irana, imali osvetljene i uredjene ulice u vreme kada je London bio varoš od 500 stanovnika. Znam i to da na uzorku od 12.500 dela engleskih slikara do polovine dvadesetog veka, nije pronadjena ni jedna na kojoj je nebo plavo...Svašta znam - ja sam dokon čovek. Jedino ne znam kako uspevaš da pravdaš i braniš taj pogani narod. Ne znam doduše ni koju su to koloniju tačno ostavili u boljem stanju. Australija i Novi Zeland su dobri za njih, svakako, ali ne i za Maore i Aboridžine (na kojima su btw sedamdesetih eksperimentisali sa uranijumom).

Što se pak tiče muzike, filma, televizije, arhitekture...Svega toga nije bilo ni na vidiku u doba njihovih divljačkih osvajanja. Velikog kompozitora nisu dali ni do danas. Civilizacija koju su zatekli u Americi postojala je i funkcionisala u doba kad na ostrvu nisu znali ni za jezik, a kamoli za arhitekturu (kakve sve hramove i spomenike su tamo porušili, ne možemo ni da zamislimo). Arhitektura Engleske gotovo je beznačajna - za razliku od naroda kontinentalne Evrope, nisu dali nikakav doprinos ni renesansi ni baroku, rokokou, gotici...Orijentu ne mogu ni da prismrde. Ponavljam - što se tiče kulture i duhovnosti, prosvećenosti, humanizma, filozofije, književnosti, poezije, klasične muzike, medicine, matematike, astronomije, arhitekture...Engleska je treća b liga u odnosu na Italiju, Francusku, Nemačku, Holandiju, Flandriju, Rusiju, Narode sa područja nekadašnje Persije. Dok su u Egiptu dizali piramide, u Rimu koloseum, u Grčkoj Partenon, Faros i Kolosa, u Engleskoj su slagali kamen na kamen u obliku potkovice. Dok je Mikelandjelo vajao Davida, Bah komponovao svoje kantate, Karavadjo, Rembrant, Brojgel, Boš...Oplemenjivali čovečanstvo i duh - Englezi su kretali brodovima u pokolj, razvrat i pljačku...Do koje mere su napredni, možda najbolje govori činjenica da još uvek nisu stigli da razviju ni padeže :D Svojevremeno, Bernard Šo nudio je 4000 funti onome ko će izvršiti reformu i urediti engleski jezik (kao primer logično i valjano uredjenog jezika uzimao je srpski). Oko 10% britanaca ima disleksiju, jer je jezik kojim se služe naprosto retardiran (predaajem ga, izmedju ostalog). Ali dosta više o tome - život je jedan, kratak je, i suviše ga volim da bih trošio vreme i reči na stvari kao što su Engleska i njena dostignuća.

@ celt:

A malo i nije, je li?
Mirno spavaš na jastuku kupljenim opranim novcem nacista, lopova, mafijaša, belosvetskih velmoža-zulumćara, tirana, bankara, muljaroša...
Moja kraljica Nj.V. Jelisaveta Druga nikad sebi ne bi dozvolila tako nešto. Ona je lično išla u rat protiv fašizma i zla. Svaki put dok jedem pošteno zaradjenu koru hleba za porodičnim stolom i pogledam u njenu sliku koja bde nad istim, setim se toga. Njen blagosloven pogled mi uliva nežnost i ljubaznost, ali i hrabrost i mudrost.

Ja se nadam da nećemo sad ovde još morati da prisustvujemo i odbrani Švajcarske. Kelte brate brani Irsku.

@ Melkijades: dobro je brate, vidiš da se grudvamo lol dosadno nam svima, život je kratak da bi se provodio na ovom forumu pa ga opet provodimo :)
Maori su realno jeli jedni druge, lutali gologuzi kroz prašume, istrebili Moe, pojeli Moriore i nisu pismo jebeno imali. Danas raspravljaju o dualizmu de Sadea dok igraju golf.
Hramove koje su napravili domoroci Severne Amerike nisu srušili Englezi, jer Indijancima je vigvam bio vrhunac arhitekture.
Naravno da je bilo većih civilizacija pre postanka engleske imperije, ali ne i posle, uzevši u obzir pozitivan uticaj koji su izvršili na svoj domen.
Za jezik moram da se složim, stvarno je debilana jebi ga, ali istovremeno je izuzetno prilagodljiv i lak za sporazumevanje čak i na veoma osnovnom nivou.

Ne znam kako si prevideo Maču Pikču i stepenaste piramide - hramove po srednjoj Americi, al ajd. Ne stvarno - što se tiče Maora i Aboridžina, bolje bi nam bilo da idemo gologuzi poljima i šumama nego ovaj užas od sistema u kom danas živimo, i koji samo što se nije raspao. Reci da ne bi bilo bolje :)

Maču Pikču - nisam ekspert ali znam da nije u Severnoj Americi, kao i da tamo nisu bili Englezi, nego Španci. Dobro, jesu Englezi na pamet uzeli to zlato poganim Špancima kad su se vraćali u Evropu, ali to je samo još jedan dokaz o genijalnosti ove nacije.
Realno, navedi mi boljeg vojskovođu od Admirala Horacija Nelsona?

Maori su srećniji ovako, pročitaj malo više na temu. Sem toga, da nisu napravili sporazum sa Englezima, Francuzi bi ih satrli.

Lele koliku tl:dr;-činu brat napisao, samo da je pogledaš uplašiš se

Keptne, verovao ili ne - stvarno očigledno nemamo išta pametnije da radimo nego da čitamo tldnr postove na temi:

"ANKETA:Glasamo za najgori narod na planeti".

S razumevanjem :)

чеву морам да признам да одлично играш једног просјечног енглеског препотенка
нека коначно изађе на чистац ко је прогрес а ко непрогрес