Prijava

Vladari Bosne.
-------------------------

001. Zetska dinastija Predimirović (1102-1131).
~~~~~~~~~~~~~~~~~

Red. br. | Vladar. | Otac. | Živeo. | Vladao.

001. Stefan Dobroslav | Mihailo Svetomir Stefana Vojislava | (1056-1134) | (1102-1105)
002. Vladimir | Vladimir Mihaila Svetomira | (1075-1116) | (1105-1116)
003. Toma | Petar Božin Mihaila Svetomira | (1086-11??) | (1116-1131)
--------------------------------------------

002. Bosanska dinastija Berislavljević (1131-1232).
~~~~~~~~~~~~~~~~~~

004. Borić | Berislav | (1100-~1170) | (1131-1166)
005. Kulin | Borić | (1125-1204) | (1166-1204)
006. Stefan | Kulin | (1160-1236) | (1204-1232)
------------------------------------------

Dalji vladari Bosne su već dobro poznati.

Bosnom je vladalo tri dinastije: 001.) Zetska dinastija Predimirović, porodična loza zetskog kralja Petra Božina (vladao 1072-1098), 002.) Dinastija Berislavljević, porodična loza bosanskog bana Kulina (vladao 1166-1204) i 003.) Dinastija Kotromanić, porodična loza bosanskog kralja Tvrtka I (vladao 1353-1391).

Vide se srpski koreni Bosne, nema tu sta

Da...
Samo sam, eto, hteo reći da sam došao do nekog svog stanovišta, ko su bili prvi vladari Bosne, pre nego što je ista postala zasebna država pod dinastijom bana Kulina.

Vladari: Stefan, Vladimir, koji je pogrešno zapisivan kao Vukomir i Tomaš, koje pominje M. Orbin, identifikovao sam ih kao:
Stefana kao Stefana Dobroslava, sina zetskog kralja Mihaila (vladao 1051-1081), Vukomira kao zetskog kralja Vladimira (vladao 1104-1116) i Tomaša, kao Tomu, sina zetskog kralja Božina (vladao 1072-1098), koji beše gospodar Bosne, za vreme svoga brata, Đorđa Božinovog (vladao 1116-1118 i 1125-1131).

A jel bilo tu nekih bitaka

Bilo je, cuvena

Bitka kod Sirnice

Bitka kod Srebrenice isto

Južnoslovenska istorija je puna ratova i bitaka. Što protiv spoljašnjih neprijatelja, što građanskih ratova.

Evo, recimo, Mađarska je 1091. osvojila Slavoniju, 1102. Zagorje (Transmontana) i 1105. god. Dalmaciju, od nekadašnje kraljevine Zete kralja Mihaila i njegovog sina Božina.
1131. god. je Mađarska ponovo zauzela Dalmaciju i osvojila Bosnu od strane Zete. U izvorima se već 1130.-ih godina, Bosna navodila kao deo Mađarske, što je i bila do vremena bana Kulina, izuzev u dva kraća navrata, kad beše vazal Vizantije. Od Kulinovog doba do vremena bana Stefana II Kotromanića (vladao 1314-1353), Bosna beše formalni vazal Mađarske.

Knez Samo (vladao 623-658) je bio veliki državnik i vojskovođa, koji je prvi uspešnije uspostavio srpsku državu, proširio, utvrdio i očuvao za svoga veka. Sačuvao ju je stvaranjem federacije i saveza sa ostalim novooformljenim slovenskim državama, Bohemijom i Poljskom, ratujući i odbijajući napade Avara i Franaka, zarad njenog kontinuitetskog postojanja i međunarodnog priznanja.

,,Nepoznati knez'' i knez Samo, čiji se životi i vreme vladavina takoreći poklapaju, su u delima, koja govore o njima, opisani kao sposobni i moćni državnici, koji su stvorili savremene i jake države svoga doba.

Država kneza Sama, federacija Srbije, severne Srbije i Karantanije, raspala se posle njegove smrti, a tu nije bio kraj.
Srbija se poput prastarog kontinenta znanog kao Pangea, raspala najpre na Srbiju i Moravsku, a zatim su se od Srbije izdvojile Duklja, Hum, Makedonija i Bosna, dok se od Moravske izdvojila teritorija savremene Republike Hrvatske.

Avari, koji su imali državu u Panoniji, su tokom vladavine kagana Alceka Kubratovog Dula (680- I pol. 8. veka), u poslednjih 20 godina 7. veka, osvojili teritoriju današnje Republike Hrvatske i potčinili Moravsku, čije su delove teritorije osvojili. Samim tim postali su nekakva tampon zona između Srbije i Moravske.
U to vreme je i Karantanija postala zasebna država, koja je sredinom 8. veka postala vazal Franaka, sve dok naposletku nije i pokorena od strane Franačke, 828. godine.

Moravska je zajedno sa Francima porazila i uništila Avarski kaganat bitkama, u periodu od 796. do 812. god. i povratila je svoje teritorije, ali je zatim postala vazal Franačke i prihvatila rimokatoličanstvo.
Na prostoru Dalmacije je nedugo zatim oformljena država, kojom vladaše knez Borna i na prostoru Zagorja (Transmontana), država Ljudovida Posavskog, koji behu braća moravskog kneza Momira (812-846).

Naposletku, države kneza Borne i Ljudovida, osvojene su od strane Duklje, u čijem sastavu behu sve dok te teritorije nisu osvojene od strane Mađarske, u periodu 1091-1105 god., a Moravska je osvojena od strane Mađara 907. god., kao i prostor današnje Vojvodine, koja do tada beše deo Srbije.

Srpski knez Časlav, koji je obnovio srpsku državu, u sastavu svoje države imao je sve teritorije obe nekadašnje Jugoslavije, sem Slovenije, Istre i Makedonije, u približnim granicama, za koje se izborio u prvih 25 godina svoje vladavine.
Stvorio je federaciju sa Dukljom, koja je imala izvesni stepen svoje državnosti. Po pogibiji kneza Časlava, Mađari su osvojili teritoriju današnje Vojvodine. Po smrti njegovog naslednika, kneza Tihomira, 971. god., teritorija Srbije svedena je na stanje od pre vladavine kneza Stefana Nemanje.

Bio je ovo istorijski rezime iz srpske i slovenske istorije, iz vremenskog intervala od vremena kneza Sama (623-658), do vremena srpskih kneževa Časlava (927-959) i Tihomira I (959-971).

Da se zaključiti, da je državu kneza Sama, koja beše u (kon)federaciji sa novooformljenim kneževinama - severnom Srbijom u Lužici, Bohemijom i Poljskom, sa prestonicom u Krakovu, približno činio prostor obe nekadašnje Jugoslavije i da je bila podeljena na Srbiju, Moravsku i Karantaniju.
Slovenska federacija ili konfederacija, se sasvim sigurno raspala po smrti kneza Sama, a krajem 7. i tokom prve polovine 8. veka se i država Samova raspala na tri dela - na Srbiju, Karantaniju i Moravsku (znatan deo kasnije Mađarske, beše u sastavu Samove države. Mađari žive na prostoru savremene Mađarske od II polovine 9. veka.), što zbog spoljašnjih neprijatelja, Avara i Franaka, što zbog nesloge među vladarima i samovolje.

Pošto smatram da smo utvrdili - ,,Kako se zvao i ko je bio „nepoznati arhont Srba”, srpski vladar iz prve polovine sedmog stoleća?”, kako se i zove ova tema, i šta je to stara Srbija ili Bojka i njen položaj, sad bih se posvetio drugom delu ove teme - Ko su bili potomci i naslednici ,,nepoznatog arhonta” na prestolu?

Delo ,,Gesta regum Sclavorum”, posle slovenskog kneza Svetomira, vladara iz prve polovine 7. veka, pominje sledeće vladare: Svetopolka, Vladislava, Borislava, Svetislava i Svetislavljeve sinove, ,,... čije ime na slovenskom jeziku znači rušenje ljudi...” i njegovog mlađeg brata Vladimira.

Za nepoznatog arhonta, kneza Svetomira i kneza Sama smo utvrdili, da su po svoj prilici, bili ista osoba, i da je Samova slovenska kneževina, nesumnjivo i nedvosmisleno bila stara paganska Srbija ili Bojka, sad ćemo se pozabaviti njegovim naslednicima na prestolu.

Ukratko, ,,Pop Dukljanin'' za naslednike kneza Svetomira kaže:
Svetopolk - Svetomirov sin. Bio je dobar i blag kao čovek i vladar. Po pomenutom delu bio je hrišćanin i hteo je pokrstiti ceo svoj narod. Vladao je 12 godina.
Vladislav - Po svoj prilici Svetopolkov brat, kog je zbacio i vladao kao paganin. Bio je paganin i za njegovo vreme ratovalo se protiv Avara i Romeja. Vladao je 13 ili 17 godina, u zavisnosti od prepisa ,,Dukljanina'', stoga je umro 683. ili 687. god., survavši se sa svojim konjem u provaliju, kako Dukljanin pripoveda. Najverovatnije poginuo u boju ili lovu.
Borislav - Vladislavljev brat, kako kaže delo. Bio dobar vladar. Ratovao protiv Avara i to uglavnom uspešno. Vladao 13 ili 17 god., ako je vladao 13, Vladislav je vladao 17 godina. Vladao je sve do svoje smrti, 700. god.
Svetislav - Vladislavljev ili Borislavljev sin. Ratovao protiv Avara i Romeja, uglavnom uspešno. Vladao je 25 godina, sve do svoje smrti. Umro je 725 godine. Imao je dva sina, ,,jednog, čije je ime na slovenskom jeziku značilo - rušenje ljudi'' i drugog, koji se zvao Vladimir. Oni su nasledili oca u vladanju državom.

- Oko Pradede srpskog kneza Vlastimira, tačnije oko imena istog, istoričari se još uvek spore. Jedni kažu, zvao se Višeslav, a drugi kažu - Vojislav. Zvao se Vojislav, što Dukljaninov opis, iako pomalo čudan, dobro dokazuje. Rušenje ljudi = vojevanje, ratovanje, ratovi uništavaju infrastrukturu i unesrećuju ljude. Jednostavno je.

Za Vladimira, Dukljanin veli da je vladao Srbijom, tj. da je bio vrhovni vladar, a da je njegov brat vladao primorskom državom, tj. Dukljom, kao oblasni gospodar. Bilo je suprotno. Vrlo verovatno su ratovali u prvo vreme oko vrhovne vlasti, ako su zaista bili blizanci, kako veli Dukljanin.
Vojislav se naposletku vratio na vlast, a Vladimir je vladao svojom oblašću - Dukljom, a posle njega, njegovi potomci.

Dukljaninova hronika je po svoj prilici falsifikovana u vreme renesanse, te stoga puna propusta. Tačno kao da je sastavljao neki stranac, rekli bi neki istoričari. Pusta politika.
Zato i nema u njoj srpskih vladara, koji se pominju kod Porfirogenita.

Diskutovaće se još o tome.

U delu Tomaša Pešina, koji je pisao istoriju Moravske, pominju se sledeći moravski vladari.

Vladari:
Samo (623-658), Svetoš, Vladuk, Momir, Svetan, Samoslav, Gordomir (790-812), Momir (812-846), Rastislav (846-870), Svetopolk (870/71 i 871-894), Slavomir (871) i Momir (894-907).

Zanimljiva je sličnost imena i vekovi života slovenskih kneževa: Svetomira, Svetopolka i Vladislava, iz Hronike biskupa dukljanskog i moravskih kneževa: Sama, Svetoša i Vladuka, iz dela T. Pešina. Kod Pešina su njihova imena u skraćenim oblicima, u hipokoristicima.
To nam jasno govori da se Samova država podelila na dva dela, po njegovoj smrti, između dvojice Samovih sinova, Svetopolka i Vladislava.
Država se podelila na Srbiju i Moravsku. Moravskom su vladali Svetopolkovi, a Srbijom Vladislavljevi potomci. Srpski vladari se ne pominju u češkim i slovačkim delima...
Eto dokaza da su vladari iz Gesta regum bili stvarne ličnosti.

Dokaz. You keep using that word. I do not think it means what you think it means.

Nemas stjepana tomasevica, poslednjeg srpskog vladara pred konacan pad pod turke

U redu, poštovani Šmoxy, uvažavam tvoje mišljenje.

Vladare Bosne? Ima i njih.

Utvrdio sam ko su bili prvi vladari Bosne, Stefan, Vukimir i Tomaš, koje pominje M. Orbin. Napisao sam nešto o njima u ovoj temi, i napisao listu vladara Bosne, do vremena bana Stefana, sina ban-Kulinovog (1204-1232). Nisam napisao listu svih vladara, jer dalji vladari su poznati i o njima se ipak nešto zna. Mogao bih izbaciti listu svih vladara Bosne, u ovu temu.

Vladari Zete, odnosno Crne Gore.
-----------------------------------------

001.) Zećanska dinastija Predimirović (864-1189).
~~~~~~~~~~~~~~~~~

Red. br. | Vladar. | Otac. | živeo. | vladao.

001. Predislav Jr. | Predislav Sr. ili Radoslav | (830-879) | (864-879)
002. Predimir Sr. | Predislav Jr. | (855-910) | (879-910)
003. Domaslava / Dobroslava | | žena Predimira Sr. | (865-930) | (910-930)
004. Desimir | Predimir Sr. | (895-947) | (917-947)
005. Predimir Jr. | Desimir | (920-971) | (947-971)
006. Čedomir | Predimir Jr. | (945-971) | (969-971)
007. Dragoslav | Predimir Jr. | (950-) | (971-976)
008. Svevlad | Predimir Jr. | (950-) | (976-980)
009. Hvalimir | Desimir Predimira Sr. | (925-992) | (980-991)
010. Petar Predislav III | Hvalimir Desimirov | (953-1007) | (991-1007)
011. Jovan Vladimir „Sveti” | Predislav III Hvalimirov | (988-1016) | (1007-1016)
012. Dragomir | Hvalimir Desimirov | (955-1018) | (1016-1018)
013. Stefan Vojislav | Dragomir Hvalimirov | (988-1049) | (1018-1049)
014. Gojislav | Vojislav Dragomirov | (1012-1051) | (1049-1051)
015. Nedeljka Neda | Aron Komitopul | žena Vojislava Dragomirovog | (986-1055) | (1049-1051)
016. Mihail I Svetomir | Vojislav Dragomirov | (1014-1081) | (1051-1081)
017. Petar Božin | Mihail I | (1040-1098) | (1072-1098)
018. Radoslav | Vojislav Dragomirov | (1018-1089) | (1072-1089)
019. Mihail II | Božin | (1070-1102) | (1098-1102)
020. Stefan Dobroslav | Mihail I | (1056-1134) | (1098-1102)
---------------------------------------------

Dalji vladari Crne Gore su dobro poznati.

Ne spemuj coveku temu sta ti je

Mala, da li bi htela da mi identifikuješ arhonta.