Prijava

Ja sam iskreno mislio da je turcizam... tako mi zvuči. Negdje sam vidio povezuju sa burleskom, al je to po meni niđe veze... Zaista nemam pojma šta je pravo značenje.

U početku je bio haos od nekakve magle, po kome su BURLALI mnogi bogovi i hrvali se s tim haosom dok nisu uobličili ovaj svet u kome se oni i sad hrvu među sobom, dok jedan od njih ne pobedi i ne zavlada svetom.

Setila sam se ovog citata i našla još neka značenja, a i povezala sam ga sa burleskom što se ispotavilo i da jeste, dakle, odatle vodi poreklo. Italijanizam je. A može i hispanizam. Na italijanskom burla je šala, pošalica. Kao i na španskom. Burlar - podmsevati, rugati

Jedno od značenja je komešati nešto tečno proizvodeći zvuk, burljati, burgljati, kao mućkati.

Može da znači i roviti, tražiti, kopati po nečemu
Kao imaš hrpu nečega pa ti burlaš da nađeš određenu stvar.

Kao što rekoh, najracionalnije mi je od burla/burleska (šala, pošalica, šaljivi dramski komad sa ponekad prostijim humorom ali manje prostačkim od farse ili vedra muzicka, kompozicija, neka vesela pesmica lakrdijaškog tipa).

Tako da citat gore zapravo predstavlja izigravanje - bogovi su se zabavljali stvarajući svet i rvući se sa haosom.

Ja bih lično tu reč bukvalno prevela kao SPRDNJA.
burla - sprdnja. Malo oporije od šale na osnovu intenziteta i začina blisko sarkazmu. Eto
...

https://sr.m.wikipedia.org/sr-ec/%D0%9A%D0%BE%D0%B6%D1%83%D1%85

Kožuh -
Кожух или ћурак у словенском језику означава зимски одевни предмет израђен од јагњеће или овчије коже с руном, која покрива унутрашњу страну кожуха. Убраја се у најстарије хаљетке, а његова првобитно једноставна израда и приступачан материјал условили су и широку примену код многих народа, укључујуће и Србе.1

Кожуси су производ градских и сеоских занатлија ћурчија, односно кожухара, који су своју робу израђивали по поруџбини или као лагерску робу, без мере, за продајну сезону на пијацама и вашарима.

https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%B0%D0%B8%D0%BD_(%D0%B2%D0%BE%D1%98%D0%BD%D0%B8_%D1%85%D0%BB%D0%B5%D0%B1)

Tain

Таин је врста војног хлеба начињеног од специфичне мешавине раженог и белог брашна, која је могла је да траје дуго и даје снагу и гипкост српским војницима у борби. Реч таин је турског порекла и значи следовање, а сваком српском војнику следовало је једна векна од 800 грама хлеба дневно. Чињеница да је обавезни део униформе српског војника била торбица за хлеб, сведочи о томе да је таин заиста био светиња за војника, коју је он мора све време рата да конзумира како би преживео све недаће и оскудице у исхрани.1

Tain ok, stara reč koja se retko koristi. Za kožuh te treba malo biti stid.

Za kožuh sam bio čuo, al jebeš mi sve, ako sam znao precizno definisati.

PROVIJANT - Hrana, jelo, životne namirnice; naročito: životne namirnice koje su potrebne i predviđene za ishranu vojske (kod nas se kaže i profijant). (lat.)

FURAŽ -Stočna, naročito konjska hrana, krma, pića (u konjica).

Гумно или гувно,
мјесто на коме се врши жито; у настањеним планинским или другим врлетима мјесто на коме се људи састају, друже, договарају и играју. Одредила га је неприступачна и негостољубива конфигурација тла. То је мали хоризонтални плато ограђен, најчешће, каменом.

Vršenje, vršidba -
odvajanje zrnja različitih poljoprivrednih kultura, nakon žetve, od ostalih dijelova biljaka (slame, pljeve, mahuna i sl.). Obavlja se ručno, stokom ili strojevima (vršilicama). Pri žetvi kombajnima istodobno se obavlja i vršidba.

» žabo • muški rod (odevanje) Muški i ženski ukras od mulsina ili čipke koji se nosi preko košulje u vidu plastrona. (fr.)
Nabor na prednjem delu haljine.

plastron (franc. plastron < tal. piastrone, od piastra: metalna ploča), prsluk koji mačevaoci navlače preko bluze radi zaštite i registracije pogodaka; pokriva cijelu pogođajnu plohu mačevaoca. Protkan je metalnim nitima kako bi mogao provoditi elektricitet.

Također i naziv za ukrašen umetak na prsima muških košulja i na ženskim haljinama.
(Biće da se kod žaboa radi o ovom drugom značenju)

Ovdje da bi jednu riječ do kraja rastumačio nekad ti treba hrpa drugih... pa tako kod žaboa spominju i muslin...

MUSLIN:
fina pamučna, vunena ili svilena tkanina, koprenasto prozirna, uglavnom jednobojna, izrađena u platnovezu, porijeklom iz Iraka
ETIMOLOGIJA
fr. mousseline ← tal. mussolina, prema gradu Mosulu u Iraku gdje je prvi put proizveden

Znači prezime Mussolini, kao i grad Mosul imaju veze s tim... Ko bi rekao.

čitam jednu knjigu prilično dugačku, neću reći koju, jer kad god kažem, izbaksuziram sebi pa batalim

uglavnom ovo mi više dođe kao neki podsjetnik, ne tražim riječi dok čitam, već, kasnije pogledam neke koje su se više puta ponovile

Kontam možda i drugima može koristiti.

Skonto sam da za te neke izraze od prije 100 godina, samo čitanje nije dovoljno za usvajanje novih riječi, jer nemaš adekvatan kontekst, ne možeš sve skontat iz konteksta, dakle moraš potražiti šta znače riječi.

Sta ti si neki citalac i ne znas sta je guvno i vrsenje
Kao citas svaki dan neku knjigu?
Druze knjige su kurac i ovako i onako a kamoli ako si lenjo govedo. Ti bi da ti stongman resava zivotne probleme i donosi odluke umesto tebe kao i konjina lav tolstoj sto vrse po imanju cito sam ja njega stoka neopevana podseca malo na tebe. Mislim dobar covek ali malo pogubljen neka daska mu falila inace procitao sam par stvari od njega sigurno jedan od najboljih pisaca sveta. Ti ako ne radis nista po ceo dan szaba knjige. Ne moras da budes zaposlen ali moras da radis na sebi, najbolje da ides putem vere jer ti je samo to preostalo, zivot bude isto sranje samo si pomirljiviji, ne mora to biti vera samo da skontas svoje mesto i mesto za sve stvari. Znaci ti pricas kako ti mama govori da ucis a imas sigurno preko 20 godina? Ti treba da radis max sta je u tvojoj moci i sigurno neces razmisljazi o tome sta ti mama kaze. Prvi problem znaci ti kukas kako ti ne vlajaju roditelji i tvoji i svi na svetu i ti bi da menjas svet da bi tebi bilo bolje umesto da mrdnes kurcem. Preuzmi osgovornost za svoj zivot budi covek tezak ali neophodan korak.

Tebi mozak radi na 12 posto moras hitno preuzimati korake ja ti ozbiljno govorim, za pitanja i savete stojim na raspolaganju
Vec sam vam rekao da.me.zaoratite na instagramu za lajfkocuing izgleda niko me nije zapratio jer mi je isti broj pratilaca a i ostali ste glupi ko kurac

Ja ne mogu da verujem i dalje sta ti kacis kao nepoznate reci a ko zna koliko si procitao knjiga znaci ti listas ona slova kao u matrixu a nista se ne procesuira ako nisi sve obo procitao 1200 pita ubi me, znaci nije do kvantiteta nego kvaliteta citanja i do bola u kurcu i lenjosti

@Bergas

Vidim detaljno si me analizirao, na osnovu više različitih postova sa različitih tema.
Ima dosta i realne kritike, a vidim skonto si i kog pisca čitam, bez da sam napisao.

Što se strongmena tiče, inače ne pratim takve likove, koučeve i sl. ono što sam okačio je jedan klip koji mi se učinio interesantnim, iskočio mi na JuTjubu, ja pogledao, pa reko da podijelim.

Ne bih sad iznosio detalje o svom privatnom životu, da je sve idealno nije... Bilo je i tih perioda kad sam morao neke stvari kao mator konj da učim, a i dalje treba da učim, ne za faks, već druge neke stvari, i takođe i dalje ima dosta stvari s kojima nisam zadovoljan, ali mislim da sam trenutno ako ništa bar na dobrom putu. Radim što je do mene i mislim da sam dobro izabrao.

Inače ja NISAM nikakav poseban čitalac, što sam nekoliko puta i rekao, i ne tvrdim da sam pročitao ne znam kolike knjige... Mogu da kažem da POŠTUJEM ljude koji puno čitaju i koji su načitani, i takođe da cijenim književnost kao takvu, a ono što jesam pročitao, trudio sam se da budu neke bolje knjige, da ne čitam svakakve gluposti.

Takođe nemam problem sa blamom, da kažem kako ne znam neku riječ i slično. Bukvalno doživljavam temu vokabulara totalno neobavezno, da tu ko god oće stavi neku riječ na koju naleti.

99% radnje knjige se može skontat i ako ne znaš značenje svih riječi, a naročito riječi koje nisu bitne za radnju. Ali želim ipak naučiti neke od tih riječi.

A naročito one koje sam čuo prije 30 godina, ali nisam znao precizno značenje.

Npr. vršenje... znao sam da je nešto oko žita, i da ima mašina za to vršilica, ali nisam znao da je to konkretno odvajanje zrna od ostalih dijelova biljke... Tako isto i gumno se spominje u književnosti, ali nisam znao da je to mjesto gdje se vrši žito, i da je bilo mjesto okupljanja seljaka, itd... i nije me sramota, jer nisam bio dio tog svijeta, nisam se s tim susretao, tako nisam ni mogao znati.

Bilo je i tih perioda kad sam morao neke stvari kao mator konj da učim, a i dalje treba da učim, ne za faks, već druge neke stvari

Covjek uci dok je ziv ne znam sta si ti ocekivao od zivota, da zavrsis faks dobijes platu dvije tri milje i da nemas vise nikakvih trzavica, nema toga jovore ni kod imucnijih od tebe

Naravno, uči čovjek dok je živ... Nego sam se osjetio prozvanim, jer kaže Bergas imaš preko 20 godina stara ti govori da učiš.

Nije meni problem da učim i bez da mi ona kaže, nego je meni problem to kad se recimo nečeg dovatim sam da učim, da prelazim, onda se u nekom trenutku ničim izazvano ona tu pojavi, ali umjesto da na neki način bude podrška, ona više nastoji da mi ogadi to što radim vršeći pritisak... Mada popravila se dosta, ranije je baš imala slabo razumijevanje, sad je malo uviđavnija.

Ovo sve što pišem ispadam debil, jer vi ne znate konkretno kontekst cijele priče. Ne znate to da sam radio u jednoj firmi 4 godine ko konj, da nisam bio zadovoljan, tj. u početku jesam jer sam bio početnik, pa nisam ni imao neka očekivanja. Ali kad sam naučio dobro posao, oni su me i dalje tretirali kao na početku, jednom sam tražio povišicu, i dobio, al su mi to naredne 2 godine nabijali na nos, toliko da mi slučajno ne padne na pamet da opet tražim, itd... Kad sam vidio da tu nema napretka, u junu sam dao otkaz. Sad sam trenutno u fazi kad opet učim nešto, i opet neću da pričam šta, jer sam postao sujevjeran u tom pogledu, šta god podijelim s ljudima, desi se da izbaksuziram, i da od toga ne bude ništa. Al uglavnom pošto nisam trenutno stalno zaposlen, imam više vremena da blejim na vukajliji, i pored toga što učim... I imam više vremena, i vama da se popnem na vrh glave. Moraću se malo iskontrolisati...

I da, tolika sam debilčina, da sa 35 u guzici još nisam stambeno obezbijeđen u smislu, da imam svoju gajbu... zato i dolazim u te neke infantilne odnose kad stara može da mi kenja za učenje.

pa penji se brt de te zabole kurac za neke rendom bergase tvoja tema mož kačiš na nju šta oćeš

Jovore brt, tvoja tema je suvo zlato kakve mi otvaramo i šta kačimo na njih. Samo udri. Šta te boli kurac šta ti ko piše.