Prijava

Lekcija 1 : ponašanje za stolom.

Može se učiniti da postoje daleko preče i važnije stvari, na putu da se od relativnog divljaka postane razumno i ugladjeno ljudsko biće, dostojno civilizacije. No činjenica je pak da su zajednički obedi za istim stolom, jedna od prvih i najstarijih civilizacijskih tekovina, koju nepravedno zapostavljamo i uzimamo zdravo za gotovo. Pogledajmo sada prilog, jer poštedeće i nas i druge nepotrebnih nesporazuma i neprijatnih situacija, i otškrinuti nam vrata kulturnog sveta.

https://www.youtube.com/watch?v=FDGGv7z5r2c&ab_channel=TheDistilledMan

Dosta mi je te civilizacije, gledam kako su od Beograda napravili komercijalu trulu, idemo malo sa domaćinskim vrednostima.
Naučite manire sa Škodilakom.
1. Kad idete u goste, obavezno kupite najjeftinije vino i kafu i kesu: srećna slava domaćine - kod Kineza, i nikako ne skidajte ceduljče sa cenom.
2. Kad sednete da jedete, čim vidite hranu navalite, nikako ne čekajte da svi počnu, ugrabiće vam parče sa ovala koje vam je zapalo za oko, budite predator.
3. Kad sipate supu, obavezno sipajte sebi nekoliko kutlača, dok se razgrabi.
4. Kad jedete čorbasto, srčite da svi čuju, neka se zna kako uživate u hrani.
5. Kad pojedete sve iz tanjira, uzmite parče 'leba i omažite tanjir, ako nema leba poližite tanjir.
6. Kad domaćica skuplja posuđe, obavezno joj pohvalite hranu i pljesnite je po dupetu.
7. Ako vas potera da podrignete ili prdnete, samo napred, iz sve snage, neka znaju svi da ste lepo jeli.
...to be continued....

Škodi to treba zasebnu temu da otvoriš, priprema za iznenadni odlazak u južnjačke krajeve povodom nečije slave, veridbe itd. Ili ako se nekom pokvare kola na putu za Grčku, pa mora da provede neko vreme u srbijanskoj nahiji.

melkore, cenim da na vasaru vi jedete srebrnim escajgom i tankim casama za vino?

podignes frak, sednes, stavis platnenu maramicu sa vezom u krilo, dok ti konobar iznosi kavijar i kanapeee ko predjelo, i speman si da pipas pevaljku po dupetu u periodu dok cekas da ti iznesu glavno jelo

Al se raspisali ovi Šabani

Vala su stvarno umislili da su plava krv, ali mislim da su izrazito crni. :D Ne znam Maestro odakle je...
Moj ten je toliko prefinjen da mi je žao da izađem na sunce. I ja sam Ciganka jelte...haha hahahahhahhahahhahhahaahahhahahahahahahha
Cincarka, Bugarka, Seljanka, Samohranilica, Raspuštenica, Jadnica, Ženica. Umirem bre od smeha!
Mnogo volim da ipak uživo razgovaram sa nekim takvim. To mi nema cenu. Ali da ima i publike. :) I ne samo što se tiče ove teme - svake. Volim to, kakvi orgazmi. :D

Da vidimo kako je to Nishe izgledao kada je civilizacija konacno krocila u njega:

30. decembra 1877. godine Niš je bio „Pako u sredini raja”; u sredini plodne okoline, varoš niška bila je smetlište osmanlijske nečistoće, kuće ne behu kao kuće niti ulice kao ulice. Ni sto koraka nije mogao čovek koračati a da ne uđe u kakvu ulicu bez izlaza.

Kuće siromašnih jedva da su imale nameštaj. Sedelo se na podu ili jastucima. Često se i spavalo na podu koji je pokrivan tkaninama (ćilimima)/ Jelo se sa sinije. Posuđe je izrađivano od drveta, gline i metala. Glineno posuđe je izrađivano na lončarskom kolu, a potom pečeno. Kazandžije su kovale metalne kazane, a retko je bilo sa zapada uvozenog keramičkog posuđe proizvodenog uz pomoć kalupa. Gradsku odeću uglavnom su pravile terzije. Bolja tkanina, čoha, uvozila se iz Venecije ili donosila iz Istanbula. Abadžije su većinom pravile odeću za seosko stanovništvo, a ćurčije su pravili odeću od krzna.

U gradu je bilo više osnovnih škola uz džamije, javnih česmi i dva javna kupatila (hamama). Niška Banja sa toplom mineralnom vodom korišćena je kao tradicionalno lečilište Nišlija još iz perioda pre Osmanlijskog sultanatu. U njoj su Osmanlije izgradile javno muško i žensko kupatilo, koje je zadržala veliku privlačnost i posle oslobođenja Niša od Osmanlija.

Zdravstvena kultura stanovništva bila je na niskom nivou. Sujeverni narod koristio je usluge samoukih lekara – vidara i vidarica — nadrilekara, travara i turskih hećima. Berberi su pored zanatlijskog posla šišanja i brijanja obavljali i deo lekarskih poslova. Oni su vadili zube, nameštali iščašene i polomljene kosti, puštali krv, pravili meleme, a retko i odsecali obolele udove. Verovalo se u moć molitvi sveštenika i hodža da doprinesu ozdravljenju. Po nekim procenama više od desetine stanovništva u Nišu je u 18. veku umiralo od velikih boginja (kozice, krzamak, osip).

Uređenje grada počelo je tako što je nekoliko hiljada zaprežnih kola smeća sa ulica uklonjeno izvan varoši.

30-40, pa i 50 godina ranije, Shabac

Okružna i varoška bolnica i apoteka, 1826. godine, prve u Srbiji; Osnovna škola 1826. godine, prva u Srbiji; „Glavna škola“, odnosno gimnazija koja nastaje 1837. godine; Prve pozorišne predstave daju se 1840. godine; Osniva se muzičko društvo kao preteća razvijenog muzičkog života u Srbiji

Ahahahahha ŠABANI LADNO ahahayahahah

https://youtu.be/zSgDNf2Xapo?t=44

Inače je vrlo zanimljiv skup polisa koje ovaj mladić zna. Melk, nisi li ti ovo kad si bio mali?

AHAHAHAHA ŠVABAAAAC AAAAAAHAHAHA

Buhahahahahahha oni imaju najviše dokumentovanih šabanizama u novijoj istoriji.

Lekcija 2 : humor

Zalomi se tako te naše krajeve pohodiše razni varvari i vandali, i mnogi Srbin, shodno situaciji, diže se na oružje, nemajući vremena da se opusti i našali. Poznato je u narodu da je, pored drugih, osećaj za humor u srbijanskog redneka naročito zakržljao i nerazvijen jer - snalažljivost, trpljenje, podguzništvo i druge veštine neophodne za puko preživljavanje u ovim oskudnim krajevima, bili su svakako prioritet. No nevolja je velika ta da, diljem civilizovanog sveta, kada se nadju zajedno i završe sa poslovima, ljudi vole da se opuste i našale. Kročiti nogom na tle civilizacije tek je početak i, ako vas u prvom redu nisu vratili sa granice pod izgovorom da ste društveni škart, shvatićete da postoje i druge barijere koje morate savladati na putu ugladjenog, produhovljenog čoveka vrednog vremena i razgovora. Što se tiče reakcije na šalu - nasmejte se, iako ona ponekad može biti na vaš račun. Ako se sagovornik pak našali na račun vaše postojebine - nasmejte se takodje, jer to nije razlog da ga izbodete viljuškom i nožem (koje smo, u prethodnom prilogu, naučili da koristimo). No da ne dužimo - predjimo dakle na sledeći izazov :

https://www.youtube.com/watch?v=QGj15uvuPLA&ab_channel=CasuallyExplained

Ja volim što sam primitivan, ajde mrš

Ko beše na vlasti u Šapcu?

Ko god da je na vlasti, duh naroda je nepokoriv. Znali biste da ga imate.

SNS dosao na vlast 2012. a u Sapcu tek nedavno, znaci dokazi upucuju na to da Sabac kasni za ostatkom drzave oko 10 godina