U subotu, 27. novembra 2010. u Klubu studenata tehnike biće održana smotra sadržaja popularnog šaljivog sajta. Vukajlija je mesto gde se Internet zajednica okuplja kako bi na duhovit i originalan način definisala reči i izraze, sleng termine, našu svakodnevnicu i aktuelne događaje, po paroli - „Ovde možete da definišete sve ono što ste oduvek želeli, a nije imao ko da vas pita”.
Mondo · 25. Novembar 2010.
E ovo što kaže Celt.
Pa onda polako da ljudi izbace iz glave "besplatno" školstvo i zdravstvo
Nisam siguran koliko bi to generalno bilo dobro, ima to i svoju tamnu stranu...
Pocvetale bi kladionice i kockarnice i više nego do sada
Niste ni svjesni u šta bi se uvalili kad bi se to pitanje krenulo raskopavati. To sve dobro zvuči sa stanovišta povećanja individualne odgovornosti i ekonomsko-političke i finansijske pismenosti. Ali u praksi bi na kraju dobio ono što imaš u Americi. Školstvo i zdravstvo od koje se bukvalno grca u dugovima koliko su skupi.
Bolje meni i ovo naše lažno "besplatno" nego da se plaća onako ko tamo.
Čovjek ode u bolnicu za najbanalniju stvar dođe mu račun da se ne može godinu dana opasuljiti.
Studenti dižu kredite da bi uopšte mogli studirati, itd.
U normalnoj državi se o svemu tome vodi evidencija i onda ako si već prisiljen da odvajaš za penziju koju nikad nećeš da doživiš i za zdravstveno od čega ćeš možda ti lično da iskoristiš 0.2%, na kraju radnog veka ti svedu račun i kažu ok ti si toliko i toliko puta bio kod čika doktora, to te je koštalo toliko i toliko para, a toliko i toliko od tvog zdravstvenog fonda nije bilo iskorišćeno, evo ti te pare sad. Dok ovde u ovoj retardiranoj mutaciji socijalizma ako predložiš tako nešto pogledaju te kao da si monstrum sa prigovorima tipa ali ti ne plaćaš zdravstvo samo za sebe, svako od nas plaća zdravstvo i time ga održava u životu, ti zapravo plaćaš iluziju zdravstvenih usluga, zlu ne trebalo, ali definitivno ti te pare nikad nećeš da vidiš i oprosti se od toga da za minuli rad dobijaš poštenu i realnu naknadu. Jebe mi se za zdravstvo jebe mi se za penziju, daj mi celu bruto platu na ruke i šta tebe ima da boli kurac šta ću ja sa tim parama da radim i kako ću da lečim rakčinu koja će neizostavno da me stegne. Ionako se svi sa ozbiljnijim zdravstvenim problemima leče privatno i pucaju pare, a sa manje ozbiljnim niko ne ide kod lekara jer će prođe.
Jovor, nisam mislio na privatizacije nego da se ljudi osveste da ga plaćaju i te kako kroz poreze
Evropa je u gotovo svakom segmentu divnije mjesto za život od Amerike, drugi je par opanaka sto mi živimo u ovom cmaru evrope
Ovo smokljino ima smisla ali postoji dobro “zato” za pojašnjenje situacije ali nmg da jovorujem, u pokretu sam
Znam da nisi, ali mislim da to često jedno s drugim ide... moram sad ići, sjećam se da sam jednom o tome pričao baš sa drugom, nije baš toliko jednostavna stvar. Znam da imaju neke reperkusije toga da dobijaš bruto.
Ima ima, treba imas poreski sistem a to zahteva da imas dovoljno organizovanu drzavu koja moze da ima poreski sistem.
I onda dolazimo opet do ovoga, to je mnogo lako da se organizuje na lokalu, a zajebano univerzalno za drzavu, posto vazi potpuno isto, i lokalna vlast kad oseti novac teze se rastaje sa istim. Tako da ko ce sad da se jebe sa tim, skupljaj kajmak drzavno redom pa deli sirotinji
Moz do sutra da se raspravlja jel starija kokoska ili jaje, al demokratija tj vlast naroda je samo govno na papiru (stripu) ako narod ne raspolaze novcem, tj nema nikakvu realnu moc osim da gomila mrznju i onda u nekoj revoluciji zameni jednog da dobije drugog. Istog.
Celt dal i ti kao i ja imas misljenje da je i anarhija bolja od ovakve korupmirane demokratije
Ja imam neki mozda i pogresan stav da bi jedno 3 4 godina teske anarhije bilo vrlo korisno za kasnije uspostavljanje nekog smislenog sistema
Ako pod anarhijom mislis razbijanje centralizovane vlasti na manje delove, da.
Ako mislis potpuno brisanje zakona i obicaja onda ne.
Ali ne preko noci, mora polagano da slabi partija i vlast, da se cepa na sve manje i manje frakcije dok te frakcije ne postanu lokalne.
Anarhija ne moze da zazivi vise nikad nigdje, odmah dodju ameri da instaliraju demokratiju
Pa sta ako su brojke stelovane ne moze da se steluje prica ljudi koji su iskusili i ovo i proslo vreme i koji skoro svi redom kazu da se zivelo bolje.
Da tito bio govno sestostruki agent, da vrv nam juga nije ni trebala i vrv rata ne bi ni bilo sve razumem batke da americki krediti naravno, da gusio srpski nacionalizam pa normalno i treba lol ali zivelo se bolje i neas ti tu sta.
kad bi ti znao kolko je ovo nerelevantni podatak jbt...
moralo je da bude baaas mnogo gore da bi reko neko kao, e kad sam bio mlad tad bilo sranje sad mnogo kul kad sam mator i ne zivi mi se.
Ja znam kad je djed prico tipa dobijem platu odem u Trst pokupijem grdilo kvlt stvari, vratim se se doma isamaram babu za svaki slucaj nebitno sad, uzmem novu ves masinu ili novi tv sta god lagano iskesiram nista rate i cekovi, ne odem na more jer sam vec na moru ali ostane mi para za kafane i gluposti, nije pricao spavanje u parku ili da se oblacio ka zena ko melkov cale i tako te pikanterije ali reko bih - sasvim solidno se ziveo a nije bio programer xd
Jedini trulez je ova tema.
ne pricam o tome, pricam da je tvoj djed svejedno ziveo u boljem vremenu globalno nego ti. mozda bi jos bolje ziveo da je te kvlt stvari imao u budvi a ne u trstu, al onda mu ne bi bile kvlt.
U kotor ne u budvu
Dobro sta hoces da kazes, tad se zivelo bolje jer je globalno vreme bilo bolje, danas se zivi losije jer je globalno losije, znaci uz manja odstupanja prosto pratimo trend bez obzira ko je na vlasti?
da
pratimo globalni talas kad ide na bolje i nama ide, kad ide na gore i nama ide, samo smo vremenom napravili da odstupanje bude mozda vece nego kad se krenulo.
i ko kriv za to? danasnja vlast ili 50 god komunizma?
mogu da budu oba, ali statistika je zajebana.