Prijava

Е да је нама наше Југославије сада, где би нама краја било сада

treba se baviti sfrjom melkore i to poprilicno puno. treba se uciti u skolama sve sto je lose ili dobro bilo tu.
treba se razumeti zbog cega upravo ponavljamo istoriju i sta mi trazimo od svega toga. a trazimo da nas lazu - bez zajebavanja. istina nam se ne svidja i onda trazimo da nas neki koje cemo da proglasimo za pametnije i sposobnije od nas, koji nas paze, vole i cuvaju, ko roditelji, da vide sta se dogadja, da se bave tom istinom i tim bljak stvarima a nama da pricaju samo ono sto hocemo da cujemo - da smo najsposobniji, najpametniji, da nam je lepo, itditd. onda to zapamtimo, ko jebe realnost, pa pricamo narednim generacijama.
dobijemo macehe iz pepeljuge doduse, al nema veze.

aj se kladimo da ce nasa generacija dobrom vecinom o vucicu da prica ko o titi.

Keva kad je otišla da se poradja, upala bila u medjusmenu - babica se spremila da ide kući a ova druga još nije došla. I prva odbije da je poradja, u fazonu - jeptese, moja smena gotova, am dan vidiz šit. Na kraju kad je ova došla, keva više nije mogla da se napne i morali bukv. da joj sednu na stomak kako bih izašao. Malo falilo da se ugušim.

Kradje beba bilo više nego danas, u to smo se poslednjih godina takodje uverili. Ono što je umelo da misli i govori bivalo je zatvarano (Mihiz), proterivano i bežalo (Crnjanski, Kiš), proganjano na svakom koraku (Selimović), ubijano (Libero Markoni)...Andrić je zamalo izvisio za nobela, jer je ćopavi urgirao da nagrada bude dodeljena Krleži, velika sramota u to vreme. Joca Jovanović je morao da beži u Ameriku, Cica Perović više praktično nije mogao da dobije ulogu, masa drugih stvaralaca je morala da cenzuriše sopstvene filmove, ili snima propagandna sranja za pranje širokih narodnih masa. Vremena jesu bila ljudskija i normalnija, no takva su bila svuda gde nije gazio komunizam - nisu se nekakav Smak ili Dugme pojavili sami od sebe, gledali su šta se dogadja po Americi i Engleskoj. Ni uzane farke nije jugoslovenski genij izmislio, niti je inspirisao 68. Svašta nije valjalo.

mozda i ne toliko nasa ali ovi sto sad ulaze u 20te... trazice novog diktatora kad smaknu ovog

aj se kladimo da ce nasa generacija dobrom vecinom o vucicu da prica ko o titi.

Evo ja ću prvi, korku leba mi dao, bre!

kako se celt instant samonovao cim sam ga pohvalio xd

Celte nismo sposobni da se bavimo Jugoslavijom, vidiš da ni drugim svetskim ratom i periodima pre i posle toga ne umemo da se bavimo. Moraš prvo ovo da počistiš i središ da bi obezbedio elementarne uslove i pametne i čestite ljude, koji imaju dovoljno volje da zasuču rukave i umoče šake u sva ta govna, i dovoljno integriteta, da budu pošteni u svekoj situaciji. A to je jako teško.

pricam ja jovoru, treba da se to radi, cisti i ispravlja lokalno. od istorije do buducnosti. da se hvata od delova sto mozes da uhvatis, krenuli smo od glave a ne znamo kud udaramo.

Dakle tajmlajn: 50ih i 60ih zemlja u rasulu, na osnovu linka koji je okacio mrno sredinom 60ih se masovnije ide u njemacke, i te zapadne zemlje koje su pocele ubrzano da se oporavljaju vuku sa sobom i ove manje ekonomije. U jugi se sve to kombinuje sa prilivom novca koje donose gastosi te 70te i 80te pa naspram gecenija posleratnog horora vecini taj period deluje ka zivot u Svici posmatran kroz ruzicaste naocare.

U načelu, vrlo uopšteno, generalizovano, i ne na svaki slučaj primenljivo, manje više, relativno-da. Doduše, ako se sećam dobro razvoj 60ih je bio legitiman, posle je krenulo da se fušari.

Treba imati na umu i da su skoro svuda na zapadu od 50ih do sredine 80ih bili na vlasti mahom socijaldemokrate ili neke varijante njih. Laburisti u Engleskoj, Vili Brant u Nemačkoj, New Deal koalicija demokrata u Americi, čak su i republikanski precednici sledili taj kurs.
Nije toaj trend ka državi blagostanja jugoslovenski fenomen, kolko je trend vremena. A kada je taj neki sistem zapao u krizu, i se svet obrnuo ka neoliberalizmu, gle čuda Juga propade.

U načelu, vrlo uopšteno, generalizovano, i ne na svaki slučaj primenljivo, manje više, relativno-da

Uzecu ovo kao da xd

Nije toaj trend ka državi blagostanja jugoslovenski fenomen, kolko je trend vremena

da da upravo

Ma svako od sebe prvo, za početak. Ono Pitersonovo "Clean your room" je istina jbg
Živi svoje principe i teži da budeš najbolji što možeš, ako ih drugi prihvate super, ako ne, nema veze, ukoliko su ispravni tebi su koristili barem na neki način.
A ne ono fejlovao u svemu, i onda vičeš na oblak što drugi ne poštuju tvoje principe. Pa neće jbg...

E da Celtaro slažem se apsolutno oko toga da će biti oplakivanja Vučića jednom nesumnjivo, ne samo stoga što je nemali broj ljudi sasvim opran i indoktriniran, već i usled mogućnosti da će ga naslediti gori sistem ili veća budala, što naravno nije isključeno, jer ne samo da će svaka iduća politika imati težak start (ako uzmemo kao polaznu tačku to da će uopšte biti pošteni, dobronamerni i sposobni za unutrašnju i spoljnu politiku), već se i svetske prilike pogoršavaju. Ali to je odredjen broj ljudi, procentualno, jednak broju onih koji oplakuju druga titu. Jedni će ga se sećati sa uzdahom, drugi sa prezirom, a treći, većina, biće mahom indiferentni i neće imati nekakve jasne stavove, niti će se uopšte baviti sa tim preterano.

Ni uzane farke nije jugoslovenski genij izmislio, niti je inspirisao 68. Svašta nije valjalo.

Ako nešto mrzim to je da slušam "u Trst po farmerke priče". I uvek se iz poštovanja prema rodbini uzdržavam da ih ne napušim i pitam: Je l vi mislite da je sve bilo u redu sa ekonomijom zemlje ako ste morali za par radničkih pantalona plave boje da pređete celu zemlju i da vam za tu akciju treba jebeni produženi vikend?

Gledaj braće moje srpske što pričaju o bivšoj nam državi ko penzosi na šahu u parku

i ti si u istim govnima bio i jesi plidu tako da pridruzi se ili zauvek cuti

imate jednu prednost ko i hrvati i slovenci donekle da vas ta sfrj i fizicki opekla, ali i glupost sto za to krivite iskljucivo srbe.

"Ko u Sarajevu provodi noć budan u krevetu, taj može da čuje glasove sarajevske noći. Teško i sigurno izbija sat na katoličkoj katedrali: dva posle ponoći. Prođe više od jednog minuta (tačno sedamdeset i pet sekundi, brojao sam) i tek tada se javi nešto slabijim ali prodornim zvukom sat sa pravoslavne crkve, i on iskucava svoja dva sata posle ponoći. Malo za njim iskuca promuklim, dalekim glasom sahat-kula kod Begove-džamije, i to iskuca jedanaest sati, avetinjskih turskih sati, po čudnom računanju dalekih, tuđih krajeva sveta! Jevreji nemaju svoga sata koji iskucava, ali bog jedini zna koliko je sada sati kod njih, koliko po sefardskom a koliko po eškenaskom računanju. Tako i noću, dok sve spava, u brojanju pustih sati gluvog doba bdi razlika koja deli ove pospale ljude koji se budni raduju i žaloste, goste i poste prema četiri razna, među sobom zavađena kalendara, i sve svoje želje i molitve šalju jednom nebu na četiri razna crkvena jezika. A ta razlika je, nekad vidljivo i otvoreno, nekad nevidljivo i podmuklo, uvek slična mržnji, često potpuno istovetna sa njom".

Andrić, 192ineke

Sto se kaze "oni koji nisu ucili istoriju su osudjeni da je ponavljaju, oni koji je jesu ucili su osudjeni da se nerviraju i gledaju druge dok je ponavljaju"

Inace malo odoste u drugu krajnost, nekih stvari poput boljeg standarda i manje kriminala i te kako da jeste bilo, sto naravno ne cini automatski ni Jugoslaviju ni Tita pozeljnima niti negira lose stvari koje su radili, ali ove stvari ne mogu biti predmet ozbiljne rasprave, jednostavno su cinjenice

Najispravnije u svemu i jedino tačno je ovo što je Melkijades kopirao, a Andrić napisao. Večita mržnja. I to je to. Svet je utemeljen na mržnji. Ljubav je mit, laž i opsena. Čovečanstvo opstaje jedino mrzeći.

ljubav, tj bol u kurcu uvek pobedjuje mrznju, jer mrznja je prvenstveno autodesktruktivno osecanje i ponasanje koje unisti sebe i tako je nema vise.

mrznja je ventil za budale. osecanje kojim iskazuju sopstvenu nemoc, ali je ne resavaju.