Zašto neki od najvećih intelektualaca kod nas imaju tendenciju da budu nacionalisti?

1. Mi smo “zatočenici geografije” i prosto moramo da djelujemo shodno tome jer geografski polozaj za razliku od istorije ne mozemo mjenjati

Da li ovo u prevodu znaci ako dodju turci bicemo turci ako dodju ruje pevacemo pajsad kalinku, a ako obnovimo v srbiju bicemo?

2. Nisam siguran šta s ovim hoćeš da kažeš? Nešto u fazonu, ako si okružen NATO-om, moraš se i ti učlaniti?

Možda tu i ima istine, ali i ako se učlaniš, ne moraš se pozdraviti sa mozgom i rasuđivanjem. Ne moraš vjerovati sve što ti kažu.

A ne moraš se nužno ni učlaniti. Evo Austrija nije u NATO, pa je niko ne dira.

3. Ma razumem ja o čemu je bila reč, no je poenta da “zapadni narativ” kao neki sui generis fenomen ne postoji, već je reč o klasičnoj imperijalnoj propagandi i tjt, ta neuroza od nekakvog “Zapada”, sa velikim početnim slovom, kao naročito perverznog i unikatnog monolita je čisto sovjetsko rusijanska politička zaostavština, koju fsbovci održavaju u životu a srbi gutaju ko fliper žetone

I da, od Libije do Afganistana, držim i dalje - sve vrlo blagi primeri. U istorijskom kontekstu naravno, za te ljude svakako katastrofa kako god okreneš

4. Ne nego da moras da budes dio i da dijelis vrijednosti one strane na cijem tlu se nalazi tvoja zemlja.
    Naši prostori su dio evrope i nijednim dijelom ne pripadaju aziji. Stavise, ni ne granice s zemljama koje su u aziji.
    Mi smo evropljani, pravoslavne, judaisticke, islamske ili koje god abrahamske religije ali smo dio evrope. Tako izgledamo, tako se ponašamo, tome težimo, jedemo sličnu hranu, pišemo istim pismom.. to smo mi i nikada necemo biti rusija ni kina iako ce uticaji tih zemalja u svijetu sigurno rasti

5. @jebač

ako hoćeš konkretno da vidiš na šta mislim kad kažem "Zapadni narativ", uzmi malo i čitaj "Peščanik"... Eto na to mislim. Oni su ti najbolji primjer zapadnog narativa.

Imaju i oni odličnih tekstova. Ali ja ne mogu prihvatiti sve što oni pišu. Mnogo toga ima nategnutog i tendencioznog, često baš u pravcu tog samoporicanja, tj. autošovinizma. Sve što mi radimo, sve što je domaće, ne valja, a sve što dolazi sa Zapada je super.

A ako vidiš ko sve finansira Peščanik (uredno piše na njihovom sajtu) sve ti je jasno.

6. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Prisoners_of_Geography

Evo jovo, odatle sam upotrijebio termin. Procitaj, nije losa knjiga a znam da volis da citas.

7. Gde je bre taj autošovinizam da mu nalupamo par dandara? Recimo ako ima neki link nekog teksta ili članka koji bi bio dobar primer tog fenomena, voleo bih da shvatim konačno u čemu je zec

8. Ne nego da moras da budes dio i da dijelis vrijednosti one strane na cijem tlu se nalazi tvoja zemlja.

sa akcentom na 'moras', eeee moj pliduuu

9. Ne nego da moras da budes dio i da dijelis vrijednosti one strane na cijem tlu se nalazi tvoja zemlja.
    Naši prostori su dio evrope i nijednim dijelom ne pripadaju aziji. Stavise, ni ne granice s zemljama koje su u aziji.
    Mi smo evropljani, pravoslavne, judaisticke, islamske ili koje god abrahamske religije ali smo dio evrope. Tako izgledamo, tako se ponašamo, tome težimo, jedemo sličnu hranu, pišemo istim pismom.. to smo mi i nikada necemo biti rusija ni kina iako ce uticaji tih zemalja u svijetu sigurno rasti

Znači Srbi su, po tebi, za vrijeme Turaka, trebali da misle kako je danak u krvi baš prava stvar, i vrhunska civilizacijska vrijednost.
    A inače slažem se da pripadamo evropi, i nisam nikad ni zagovarao neke azijske vrijednosti, odakle ti to?

I ne znam zašto Rusiju izdvajaš? Pa i ona je Evropska. Petar Veliki je sproveo reforme evropeizacije još prije 3 vijeka. A i bez tih reformi, svejedno su hrišćani.

Šta su evropske vrijednosti? Prije 100 godina jedna od evropskih vrijednosti je bila "nema seksa prije braka", i to da je homoseksualnost protivprirodni blud.

Ako ćemo gledati po dužini vremenskog trajanja, te vrijednosti su u Evropi trajale skoro 2000 godina, a ove današnje su mnogo mlađe, i pitanje je do kad će trajati.

Ne govorim ovo zato što smatram da treba maltretirati pedere, ili braniti mladima da se seksaju prije braka. Ovo pišem samo kao jedan primjer, da ne možeš ono što je trenutno u modi smatrati nekom neprikosnovenom evropskom vrijednošću.

I dan danas, i katolička i pravoslavna crkva smatraju da su seks prije braka i homoseksualnost grijeh. S tim da je danas stav crkve da ona ne treba ljude da progoni zbog njihovih grijehova, već da je na svakom čovjeku da postupa po svojoj savjesti dok god ne ugrožava druge.

10. Bolje da nađe tekst autošovinistički jovor pa da ga izanaliziramo nego da ja odaberem rendom tekst sa tog peščanika, posle će biti tendenciozno sam birao…

11. Evo naći ću nešto, ali recimo za početak većina radova Dejana Ilića spada u tu kategoriju.

12. Idem da ručam, pa nastavljam kasnije.

13. kad budu prestale da postoje sve nacije i granice onda necu da budem nacionalista.ovi sto nisu nacionalisti svoju naciju stavljaju na zadnje mesto.otimaju nam teritoriju ej.

14. Rispekt jovo neke od postova saljem nestorijancima na pajsad telegram grupu ima nector licno se uveri u napredak

15. Znači Srbi su, po tebi, za vrijeme Turaka, trebali da misle kako je danak u krvi baš prava stvar, i vrhunska civilizacijska vrijednost.

Okreces pricu sto bi reko celt STRAWMANUJEŠ.

Turci su bili okupatori iz Male Azije. Evropljani su bili već tu, svoji na svome, i Srbi kao dio te Evrope su “branili zapadne vrijednosti” tog doba. Sta ti tu nije jasno, znači slično kao što su Rusi sada invejderi na tlo Ukrajine (i možda još nekih zemalja u budućnosti). Kažem slično jer nije uporedivo ali pošto vidim da moram da ti crtam.

Znači postoji neki narod (Evropljani) dolazi neki drugi narod s drugog kontinenta (Turci) pa je logično da ih brane stanovnici Evrope (Srbi)

Na stranu što ja smatram da Turci nisu donijeli TOLIKO zla koliko Srbi govore, oni jesu bili okupatori. Nekima se taj sistem vrijednosti koji nosi okupator možda svidio, nije to neki veliki grijeh i dešava se (kao što vidimo kod ovih rusofila od pocetka ruske invazije)

16. true srbi ne vole nikakve okupatore moj plidu, sutra da krenu ruje jedu govna oterali bi i ukurac i kmecali za amerikama bukv i tako ukrug.

17. kao što su Rusi sada invejderi na tlo Ukrajine

rusi samo uzimaju pod svoje okrilje ono što se unilateralnim referendumom opredelilo za rusiju umesto ukrajine

ako može kosovo može i donbas što da ne

18. S tim da danas pitanje je da li postoji jedinstvena evropska/hrišćanska civilizacija. Po Hantingtonu, zapadna i pravoslavna su dvije različite civilizacije, a latinoamerička je treća, opet priča za sebe.

U najširem smislu, i Latinska Amerika, i Zapad, i pravoslavne zemlje, spadaju u istu evropsku / hrišćansku i uslovno rečeno zapadnu civilizaciju (nasuprot kojoj bi bila orijentalna bliskoistočna i dalekoistočna).

Meni se taj način gledanja na stvari sviđa i mislim da se u načelu radi ipak o jedinstvenoj civilizaciji.

Ali ne Hantington i još neki prave tu ipak podjele.

Ako je Hantington u pravu, onda je spram Srba i Zapadna civilizacija tuđa, i ako se ona nameće to je neki vid kulturnog imperijalizma.

19. Aj se ne lazemo i kroasani su deo te neke kulture al samo kao konjusari u toj prici

Sira ima besplatno samo u misolovci zapamtite to dobro kmejmuni

20. true srbi ne vole nikakve okupatore moj plidu, sutra da krenu ruje jedu govna oterali bi i ukurac i kmecali za amerikama bukv i tako ukrug.

nego sta bi.ne bi kmecali za amerikama nego bi sve oterali u kurac

Rekli o sajtu

Definiše se sve i svašta. Tako se mogu pročitati definicije baksuza, alapače, čitulje, smrti, rezervoara za smeh, kolateralne štete, Živojinović Velimira, zvanog Bate, dnevne svetlosti, gospođe džem!, Brus Lija… „Je l’ ti puši ćale?”, „Je l’ mogu u WC?”, „Chuck Norrisisati” i još mnogo toga može se naći na ovoj internet stranici. Zato ne iznenađuje što se mnogi kad jednom dođu, ponovo vraćaju na nju. Neki čak postaju i zavisnici, pa traže od moderatora da ih banuju, poput jednog studenta koji je zahtevao da mu zabrane pristup na nedelju, dve dana da bi mogao da uči.

Status Magazin · April 2009.