Zašto neki od najvećih intelektualaca kod nas imaju tendenciju da budu nacionalisti?

1. Dakle njih dvojica su po vama, autore Jovo, u top 5, top 10 ili top 50?

2. Dobro si ti to jovo naveo, mada bukv si trebao napisati savremene elite i sve ok

3. Miloša Kovića i Milu Lompara

Istoričar i istoričar književnosti. Salonski intelektualci.
    EDIT Dobro nisi pomenuo i Dejana Madića. ;)

4. Ja iskreno ne znam gdje bi ih svrstao. Slabo poznajem njihov rad, samo znam da su nacionalisti i da su jako cijenjeni u tim krugovima (npr. Lomparova knjiga "Duh samoporicanja" u kojoj se kritikuje autošovinizam ima kultni status), a znam i to da su dobri stručnjaci, konkretno ovaj Ković za istoriju, a Lompar za istoriju književnosti.

Ako bi se gledalo istorijski ne bi bili ni u top 100.

Ako bi se gledali samo aktuelni, savremeni intelektualci, to je teže reći. Donekle smatram da i jest problem to što nam trenutno nedostaje politički angažovanih intelektualaca, pogotovo lijevo orijentisanih, ali koji stoje zdravo iza svojih stavova, a koji nisu nekritički usvojili Zapadne narative.

5. Ma istoričari i istoričari književnosti su ti u stvari neuspešni (neostvareni) filozofi i književnici. Kao što su istoričari umetnosti i filmski kritičari neuspešni slikari i reditelji.

6. Npr. fali nam neko kao Dimitrije Tucović. On je kritikovao srpsku politiku prema Albancima, koju je smatrao imperijalističkom, i na dugi rok štetnom (u čemu se ispostavilo da je dobrim dijelom bio u pravu) ali je zato časno služio u srpskoj vojsci i časno poginuo u 1. svjetskom ratu.

7. Moli se autor teme da uzgred definiše “zapadni narativ”

8. Zapadni narativ:

Srbi su jedini krivci za ratove devedesetih. Ruski uticaj gdje god se pojavi je samo maligan. itd... ali ovo ti je osnova...

9. Takođe: Zapadni svijet je bastion demokratije, i ima pravo svugdje da istu uvodi, ako treba i silom. Nema veze to što u samoj Americi postoje mnoge stvari koje nisu baš demokratske, počevši od njihovog dvopartijskog sistema, preko elektorskog koledža kojim se bira predsjednik, načina kako špijuniraju i vlastite građane i čitav svijet, načina kako su i kod njih mediji kontrolisali i podijeljeni u dva kampa, itd...

Ali kad bilo šta što imalo odstupa od neke besprijekorne demokratije se pojavi u Srbiji, ili negdje drugo, onda je Slobo diktator, Sadam diktator...

A nešto ne čujem da govore za recimo Saudijsku kraljevsku porodicu da su oni diktatori (jer jebi ga, oni su im saveznici).

U suštini ako si naš saveznik i radiš za američke interese, možeš raditi šta hoćeš. U suprotnom, za najmanju povredu demokratije i ljudskih prava, mi te možemo bombardovati. Čak i kad neke stvari nisu tačne, kao što nije bilo tačno da Sadam ima oružje za masovno uništenje, možemo to izmisliti i svejedno te bombardovati.

10. sacmo vec docli do toga ko je danasnja intelektualna srpska elita ima li je il smo i sa tim raskrstili

11. Takođe: Zapadni svijet je bastion demokratije, i ima pravo svugdje da istu uvodi, ako treba i silom

Rusija je bastion domaćinluka, patriotizma, pravoverja, tradicionalizma, multipolarnosti i balansa u sili i ima pravo da to brani ako treba i silom

A pre njih i uporedo: Japan, Kina, Persija, Arabljani, Romeji, Rimljani, Grci itd itd

To što autor teme primećuje je prilično rudimentaran element spoljne politike velikih sila od vremena pa do sada, a kako stvari stoje zapadna varijacija na temu je prilično blaga i dozvoli dosadna

12. Evo ga jebac drugosrb isplivao right to the top. Pa ne napadaju ruje demokratije vec demokratija hrli njima. I evo i nas je osvojila al nikako da se osvestimo. Cuj demokratija, kao da to nesto i znaci...

13. Ja ni Rusiju ne idealizujem daleko od toga. Nisu Rusi bili tema. Pričao sam o Zapadnom narativu i nekritičkom prihvatanju istog.

U Rusiji ima stvari koje valjaju i stvari koje ne valjaju, kao i svugdje. A kao i svaka velika sila, ni oni ne prezaju od toga da tu silu upotrebljavaju.

14. Jebac se uvatio ruja brze bolje zna se i zasto (antipod njegovom sistemu vrednosti)

15. druze jovo ti si dio tog zapadnog svijeta, tamo zive milioni tvojih sunarodnjaka, dan danas tamo odlaze, za taj zapadni svijet ste ratovali od pamtivijeka, dijelite istu religiju, čuvari ste kapije kako kazu britanci i sad dodjes ti i pljujes o zapadnom svijetu mislim sta je TEBI zapadni svijet učinio

16. To što autor teme primećuje je prilično rudimentaran element spoljne politike velikih sila od vremena pa do sada, a kako stvari stoje zapadna varijacija na temu je prilično blaga i dozvoli dosadna

Pa sad, ako ćemo gledati šta su napravili na bliskom istoku od Libije do Avganistana, nije baš blaga. Ni u jednoj od tih zemalja koje su tukli nije baš procvjetala demokratija niti je postignuta neka velika stabilnost.

17. druze jovo ti si dio tog zapadnog svijeta, tamo zive milioni tvojih sunarodnjaka, dan danas tamo odlaze, za taj zapadni svijet ste ratovali od pamtivijeka, dijelite istu religiju, čuvari ste kapije kako kazu britanci i sad dodjes ti i pljujes o zapadnom svijetu mislim sta je TEBI zapadni svijet učinio

To što sam ja dio zapadnog svijeta, a realno jesam, čak su i Rusi, u nekom širem smislu, ne znači da moram da mislim sve isto što mi kaže CNN. Ni u Americi se ne slaže svako sa CNN-om.

18. Ne pričam ja o kulturološkom zapadu, koji se donekle može poistovijetiti sa evropskom, tj. judeo-hrišćanskom civilizacijom, koja se temelji na grčkoj filozofiji, rimskom pravu i hrišćanstvu, kao osnovnim stubovima, već govorim o jednom narativu koji je dominantan na zapadu i koji promovišu određeni diejlovi zapadnih elita.

19. nemodz plidui i jebaci skvate da zapad dobrano oco u kurac

20. Oprosti ako tako povrsno gledas, mislio sam da si otisao u dubinu odnosa srbije i zapadnog svijeta jer si spomenuo odnos zapadnog svijeta i islamskih zemalja kao primjer zapadne tiranije pod izgovorom širenja demokratije što ja također ne podržavam jer to nisu zemlje koje trebaju da njeguju zapadne vrijednosti jer prosto ne pripadaju zapadu i evropi i imaju pravo na svoje sisteme vrijednosti.

Mi smo “zatočenici geografije” i prosto moramo da djelujemo shodno tome jer geografski polozaj za razliku od istorije ne mozemo mjenjati

Rekli o sajtu

Štek je dobro sakriveno mesto. Varijacija ima bezbroj: recimo štek-ocene su „isključivo dobre ocene koje se čuvaju za ‘ne daj Bože' situacije, odnosno period kada pljušte kečevi“, piše jedna vukajlijašica. Tako će iskusni školarac prećutati roditeljima da je dobio peticu, a to će im saopštiti tek kada dobije i nekog keca – da bi ublažio negativni efekat.

Deutsche Welle · 29. April 2011.