Prijava

1)Jebo Vas Cipi :)

2)Imamo krunu jer u statutu demokratske stranke stoji Monarhija,a ne republika.Pitaj,bavio se politikom dugo,bio SPO kad je to najteze bilo,napustio i nikad vise necu uci u stranku.Ali,bradonja je za sve njih izmislio politiku!

Glasam za kralja!
Ali samo zato što bi bilo neprocenjivo čuti široke narodne mase kako skandiraju:

BRAVO KRALJU!

Za kralja jer ne bi bilo izbora i bilo bi manje korupcije jer bi njemu prvom bilo u interesu da u drzavi bude sto bolje.

Не знам колико би краљу било у интересу да ДРЖАВИ буде боље,али бисмо макар имали државно и друштвено уређење какво смо заслужили. Србија и овако и онако није видела демократију још од увођења тог појма у наш речник. Тако да би краљ био логичнији избор.
НЕОПХОДАН ОФТОПИК:Демократија,заправо не постоји. На целом свету постоје само два могућа уређења: олигархија(владавина моћних) и анархија(тотално безвлашће). Све остало је само други назив и други метод олигархије.

Демократија,заправо не постоји. На целом свету постоје само два могућа уређења: олигархија(владавина моћних) и анархија(тотално безвлашће).

Оно друго слободно прецртај. То постоји само на папиру. И на екрану.

Дакле,опет се све своди на олигархију.

Што значи да је краљ логичан избор. Искрено,ја се не бих бунио.

Оно друго слободно прецртај. То постоји само на папиру. И на екрану.

:) сјајан коментар.

Ја сам за Краља, и то из два разлога.
Први је тај што сам ја иначе мало традиционалан лик, и сматрам да је монархија у Србији укинута на силу и на погрешан начин. Нисам ја онај задрти монархиста који прихвата само такав облик државног уређења, немам ја ништа ни против републике, али мислим да је тај прелаз требало урадити на другачији начин, а не као што је уређено.

Други разлог, и он ми је битнији, много битнији од првог разлога. Тај други разлог је више практичан и по мени некако, ствар нужде.
Код нас је данас у начелу мешовити систем, односно, није чист парламентарни систем него него су неки институти и нека овлашћења преузета из председничког система, тако да код нас у пракси није ни парламентарни ни председнички систем.
И шта Србин ту ради? Србин тај мештовити систем (који сам по себи није лош, али није за наш народ) максимално искоришћава, али на погрешан начин.
Класичан пример вам је сада, председник најјаче странке је председник и државе, та његова странка заједно са њиховим партнерима је на власти, а он је на власти у тој најјачој странци. Добијамо то да код нас фактички функционише председнички систем, али пошто ми нисмо дефинисани као држава у којој важи такав систем, то не би смело да се дешава.
Други пример је када су председник државе и премијер из различитих странака, и пошто код нас не могу њих двојица да се заједно договоре шта је најбоље за државу, обично сама држава упада у блокаду и нестабилност.

Да смо монархија, монарх би представљао историју и државу, и ништа више. Позитивних последица монархије може бити много, боље везе са државама које су монархије (цела Скандинавија, Шпанија, В.Б. , Холандија итд. итд.). Што се тиче вођења државе и власти, монарх се ништа не би питао.
Ми би на изборима гласали за оне људе за које мислимо да требају да буду на власти и у таквом систему не би било сукоба на релацији председник - премијер, и никада се не би могло десити да нпр. на онако курвањски начин, Мирко Цветковић (????) постане премијер.

Још једна битна ствар, решили би се једних избора, а на кампање за председничке изборе се троши много пара, и разни Марјани Ристичевићи добију новац за кампању, да би дигли један билборд и пустили једну рекламу на ШЉ Телевизији, а паре, Бога питај где су.
А онда, када тих избора не би било, можда би се и народ поново мало заинтересовао за парламентарне изборе, и не би нам излазило пола бирачког тела, а тек онда би власт била права представниччка власт и представљала би народ.

По мени, ово би решило доста питања и доста проблема, али још много ствари треба овде да се промени, од система избора са слободни изборним листама, а не везаним, па од тога да је Р.Србија једна изборна јединица и да људи из Прњавора уместо да бирају своје представнике они бирају људе о којима појма немају итд. итд.

Удави вас ја мало, али шта ћеш. Осетљив сам на ову тему, и обично сам паљевина када се о томе прича :)

ЕДИТ: Е да, још једна ствар. У великој већини земаља у којима постоји председник, он има много шира овлашћења него што их имају монарси у данашњим монархијама. По мени, јако занимљив детаљ.

Zeko, objašnjavaš komentarom. Svaka čast.

Znači, Za kralja! Zaključak teme :)

Као што рече један паметан човек:
,,Не постоји добра и лоша власт. Сваки народ има онакву власт какву заслужује.''
А нама би стварно требао неко ауторитативан да нас извади.

У великој већини земаља у којима постоји председник, он има много шира овлашћења него што их имају монарси у данашњим монархијама. По мени, јако занимљив детаљ.

Занимљиво.

Primoran sam reci za kralja,bolje da makar ima titulu,a Srbija neki kul status nego da sedi u dvorcu s nekom titulicom,prima pare od drzave i nista ne radi.Ali prvo da svi nauce srpski tecno da pricaju.Mislim,to je tuzno.

bolje da makar ima titulu,a Srbija neki kul status nego da sedi u dvorcu s nekom titulicom,prima pare od drzave i nista ne radi.Ali prvo da svi nauce srpski tecno da pricaju.Mislim,to je tuzno.

Хаха. Добро запажање, Арнауте Павле.

Ја сам за краља ако ће краљ бити Шећероски.

Ево сад озбиљно.
Јесам за краља из следећих разлога:

1. Народу није битно ко је у врху јер су сви лопови кад тад
2. Председничке породице се издржавају после власти о трошку државе како не би откривали таје државне и што више различитих председника имали то је теже за "буџет"
3. Монархија не значи да нема парламента и гласа народа
4. Код нас Res publica је глас мањине иако друго нешто значи кад се преведе, па неће бити разлике
5. Демократија је владавина масе, а психологија масе је врло ретардирана, и демократија се заправо увек претвара у републику

А сада оно зашта заиста јесам је држава полиса.
Сваки град је за себе стим што држава постоји само на карти због граница, устава и закона. Ево разлога:

1. У градовима је лакше спровести неку солидарност јер у једном граду се обично знају приоритети и без утицаја центра је лакше спровести то у дело.
2. У граду не би могло да се много зајеба у овом типу уређења јер када нешто зајебеш све знају где си, ко си и како си, и нема ти лако повратка у парламент или шта већ
3. Лакше је сменити власт ако се зајебавају
4. У градовима се људи већином знају непосредно или посредно па је лашке знати ко ваља и ко не ваља да буде у врху
5. Градски трезори би били одсечени од центра тако да би сваки град морао да се заиста труди како би изградио биџет и морало би паметно да се инвестира

Вероватно има још разлога али не могу сад да се сетим :Д

У начелу, против сам монархије (Краљ? Величанство? ШКК!?), али у случају Србије њен сам присталица. Дакле, ЗА.

Зека и Дотер су ОБЈАСНИЛИ зашто.

//дошло ми да напишем: ...јер Зека и Дотер знају зашто//

ЕДИТ: не знам да ли је неко од њих експлицитно навео - очување културног и националног идентитета. Монархијско уређење је јако ефикасна брана мелтинг поту какав јуесуј натура државама које су старије од просечне ивањичке тарабе.

Mudro zborite ljudi. Drago mi je da smo većina za kralja.

ja mislim da se ustedi vise hraneci kraljevsku porodicu nego raspisivanjem izbora svakih 4-5 godina ili cesce.

Може краљ, али само под условом да га увеземо са стране, на пример неког Швабу.

Ja sam za to da se ukine predsedništvo. Ako hoće, nek uvedu kralja, jebe mi se. Ionako ne bi imao nikakvu ulogu, kao ni sada predsednik, osim da bude lep prilikom dočeka stranih državljana. Ako živimo u parlamentarnoj državi, koji će nam kurac i kralj i predsednik? U tipu države kao što je slučaj kod nas državom se upravlja na osnovu dogovora i medjusobne kontrole izmedju vlade i skupštine, koji su predstavnici naroda izabrani na odredjeni vremenski period. Nikada mi nije bila jasna poenta predsednika i koji se kurac bakću oko toga sa silnim izborima i troše toliku kintu za džabe.

Eto, može kralj, samo radi reda, tradicije i da bi bilo kul, jer bi realno bilo. Lepše je nekako živeti u kraljevini. Uštedelo bi se i na izborima i šta ja znam.

Ali nikako nisam za monarhiju u kojoj će se za sve pitati neki gmaz koji je na vlasti samo zato što mu je bio i ćale. Ako bude kralja, neka bude samo figura i odbor za doček, kao što je sada predsednik.