Prijava

Još bolje od toga. Evo ti pregled kraljevih ovlašćenja, od samog ministarstva pravde Velike Britanjije:
http://www.justice.gov.uk/publications/docs/royal-prerogative.pdf

A ako te to mrzi da čitaš, ima čak i na jeßenoj vikipediji:
http://sh.wikipedia.org/wiki/Elizabeta_II

I rest my case...

A ako te to mrzi da čitaš, ima čak i na jeßenoj vikipediji:

Pa ti mora da se šališ? Upućuješ me na Wikipediju? Ne vređaj mi inteligenciju. Rekao sam "ozbiljan naučni rad".

Što se ovoga gore tiče, nemam živaca da to sada čitam. Kraljica možda ima...kako da kažem...mnošto ovlaštenja de iure, ali de facto, ima ih veoma malo.

P.S - Sad baš čitam ovo na Wikipediji...i sad vidim odakle si pokupio ideje.

U praksi, međutim, veći deo Kraljičine uloge u zakonodavnom procesu samo je formalan, s obzirom da se njena "rezervna ovlašćenja" retko primenjuju. Na primer, Kraljica po zakonu može dati ili uskratiti Kraljevski pristanak (Royal Assent) na predloge zakona, ali nijedan britanski vladar nije uskratio svoj pristanak na neki predlog zakona još od doba od Kraljice Ane, koja je to učinila 1708. godine

Koliko se ja sećam, negde sam pročitao da su poslednjeg monarha koji se bio pokurčio sa tim silnim ovlaštenjima odvojili od glave, negde u 19-om veku. Nije ni čudo što od tada niko ne sme ni da pisne Parlamentu. Kao što rekoh, de iure-de facto, velika je razlika.

@legokockar Dzabe trud. Ne razume covek. To je Anglosaksonsko pravo. Jbg, prave se Englezi!

Evo me nateraste da se vratim!
LegoKockar: Nije lepo, prijatelju, što ne ceniš moj trud i moje argumente!
Pre svega, ako za tebe ni izveštaj samog ministarstva VB nije validan, ja na žalost ne mogu da ti dovedem kraljicu, da se ti sa njom objasniš...

Sumnjao sam da se nećeš potruditi da čitaš suvoparne izveštaje na engleskom, pa sam iz dobre volje, iskopao onaj tekst na wiki (srpskohrvatski), i trebao bi da mi budeš zahvalan, a ne da me kritikuješ zbog toga, jer koliko imam priliku da vidim, ti isti taj tekst upravo koristiš! NEODGOVORNO!
Opet izlažeš netačne tvrdnje, a evo i zašto:

''n 1999, Queen Elizabeth II, acting on the advice of the government, refused to signify her Royal Assent to hearing of the Military Action Against Iraq (Parliamentary Approval) Bill, which sought to transfer from the monarch to Parliament the power to authorize military strikes against Iraq.''
http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/politics/320514.stm

I ja sam se pozivao na razne izvore, ali svi su bili potkrepljeni!
i opet, i pored ovoliko primera koje sam dao, opet ću stati iza svojih reči, i ako treba sa još dva puta ovoliko primera iz prava i prakse dokazati da monarh ima (ogromna) ovlašćenja, ali ih ne koristi (javno)!

PS. Neka te ne mrzi, makar da prelistaš onaj izveštaj ministarstva,
Malo je detaljniji od izveštaja iz Doma Građana (http://www.parliament.uk/documents/commons/lib/research/briefings/snpc-03861.pdf ), jer ministarski prikazuje stanje stvari, a građanski, kaže koja prava kralja, treba ograničiti, a samim tim što se traži njihovo ograničenje, znači da su ona tu!
Ponavljam, po ko zna koji put: monarh ima (ogromna) ovlašćenja, ali ih ne koristi (javno)!

Sumnjao sam da se nećeš potruditi da čitaš suvoparne izveštaje na engleskom

Nemoj misliti da ne znam to pročitati, jer znam, samo mi se ne da. Imam previše štiva za preći i bez kojekakvih vladinih izvještaja o tamo nekoj babuskari. :)

Što se tiče ostaloga...ne mogu više bre! Iscrpeo si me totalno! Vidim da su se ostali povukli u svoje odaje i prepustili me samom sebi da lupam glavu ovde o zid! Bre! Dosta! Sve si u pravu! Boli me kurac za Elizabetom! Boli me kurac i za Princom Čarlsom i izdancima semena njegovog! Boli me kurac za Komonvelt bre (koga više nema)! Čak me boli kurac za raspalom Lejdi Di. Eto. Toliku bol osećam da ću iz ovih stopa da se zaputim u prvu apoteku i da tražim leka. Auf wiedersen.

To je sve što sam želeo da čujem... u zdravlje!

Haha, ovaj Medikus je izgleda prso :)

Мени и даље није јасно зашто се мачујете курчевима око бабе Јелисавете... Ко да би ми имали таквог краља, а и да га имамо не би се разликовао од Тита, Слобе и осталих "неапсолутистичи и тоталитаристичи" настројених "представника" "наше" "земље".

Овај Медикус је објасни неке ствари човек. Прочитао он на нету и то је то, готово...нема даље.
Биће он неки новинар сто посто, они исто знају из сваке области све, чак и од доктора боље познају медицину, од правника право, од економисте економију и тако даље...

И он сто посто и даље мисли да Елизабета стварно има овлашћења (која нема). Није ни констатовао човека што му је причао о уставним обичајима.
Брате, па ја сам пао Уставно па знам то...ајој куку мени.

KAKO JE LEPO BITI GLUP
O kako jepo biti glup...
Stoka ume da nervira, gutaj šta ti se servira
O kako je lepo biti glup!

Ups. Moja greška, mislio sam da je ovo podforum za muziku!

Ali kad sam već ovde, da jednom za svagda razgraničimo to:

1.
Da li monarh IMA PRAVO da postavlja premijera, i da li je Elizabeta to pravo i iskoristila 1974, kada je za premijera postavila Harold Wilsona, jer nije bilo moguće da premijera izabere po ustavnim tradicijama?

2.
Da li monarh IMA PRAVO veta (uskraćivanje Royal Assenta), na predloge zakona vlade, i da li je Elizabeta to pravo iskoristila 1999 kada je odbila predlog zakona kojim se moć odobravanja vojnih pohoda prenosi sa monarha na vladu?

3.
Da li monarh IMA PRAVO da smeni premijera, i nije li Kralj William IV to i uradio 1834-e, I kada je u međuvremenu, i kojim aktom to pravo monarhu oduzeto?

4.
Da li monarh IMA PRAVO da odbije predlog premijera za raspuštanjem parlamenta, i nije li to Kralj Džordž V i uradio 1910-e (na stranu to što se posle predomislio, da nije imao pravo, ne bi to mogao ni da pomisli da uradi). Kada je i kojim aktom to pravo oduzeto monarhu?

5.
Da li monarh IMA PRAVO da raspusti parlament, i da li je Kralj Čarls II to i učinio 1681-e. Kada je i kojim aktom to pravo uskraćeno monarhu?

6.
Da li monarh kao vrhovni guverner engleske crkve IMA PRAVO da postavlja glavnog arhiepiskopa, i nije li to Elizabeta i uradila poslednji put 2003-e, postavivši Rowan Williamsa?

7.
Da li monarh IMA PRAVO pristupa svim državnim i vojnim dokumentima, uključujući i one strogo poverljive. Kada je i kojim aktom to pravo uskraćeno?

...

Ne mogu više da razmišljam, vi me podsetite još šta sam rekao, pa ću da nastavim. A ako se budete potrudili da odgovorite, a vi molim vas, se držite teme, i nemojte da naklapate o nebitnim stvarima, nego o konkretnim primerima!
Tako da ako ima primera ukidanja ovih prava, želim godinu, i obrazloženje, kao i ja što sam ponudio!

Ma ti si najpametniji. Srećan?

Залудан поп и говеда крсти.
(Извинте на офтопику)

Ја кажем да сам ЗА краља.

ЗА Хенрија Осмог!

ТАКО ЈЕ!
:звук куцања кригли:

Ma ja samo teram inat! Mada, po nekad, i sam sebe iznenadim koliko sam dosledan u teranju istog!

Ne može biti KRALJ dok ne nauči srpski! Ako mogu japanski ambasador i neki tamo Afrikanac koji je tek prešao u Partizan pre par meseci da odlično pričaju srpski, zašto on ne može? Zato što se druži samo sa diplomatama, priča stalno na engleskom... Ako želi da bude KRALJ Srbije, red bi bio da nauči srpski. Njegovi sinovi još manje poznaju srpski jezik. Ja stvarno ne želim da svaki dan na tv-u pored predsednika manekena gledam i 'KRALJA', 'KRALJICU' i njihove najbliže prijatelje Suzanu Mančić i njenog grčkog tajkuna.

Ali na osnovu čega bi on mogao da bude Kralj!?
Ne znam ni na osnovu kog prava, on nosi titulu ''prestolonaslednik'',
Koji presto to on nasleđuje. Od koga?

Što je najsmešnije, na našoj zastavi je grb sa krunom iako smo republika, u himni se pominje kralj (mada su to izmenili). Mi smo republika, doduše u kojoj sve odluke donosi jedan čovek.

Ta priča o kruni na grbu ne pije vodu!
I Rusija, Bugarska, Austrija, Mađarska imaju carske krune na grbovima,
Ali i Poljska, Ukrajina, C. Gora, Gruzija...