Prijava

Šta mislite šta bi bilo? Kakav bi svijet danas bio?

Па да је то био Расел Кроу, освојио би и Америку:)

A šta bi bilo da se nije ni rodio? Aha! :)

Боље стави ово на тему Историје илити Политике...

Римљани су такође о томе размишљали шта би било да је Александар на њих кренуо ал' су наравно сматрали да би га потукли до ногу пошто су јелте Римљани. Али то не би било баш могуће, Александар је наставио оно што је његов ћале припремио за њега.

Ne bi bilo ništa...
Popio bi kamen u glavu u zasedi šačice plemena u nekom klancu Balkana ili Alpa, i to bi bio to. Ili bi ga ubili njegovi vojnici zato što je poludeo i vodio ih na zapad. :D
Sva civilizacija i bogatstva su bila na istoku. Na zapadu nije bilo ičega (uglavnom).
A svet se ne bi promenio nimalo. Uticaj istočnjačkih na helensku kulturu je bio jak i bez njeoovih osvajanja. Persijance bi išamarao neko drugi. Vojskovođe tokom istorije bi našli nekog drugog uzora.
Po meni, Aleksandar nije nešto mnogo postigao. Ušao na istok, napravio dar-mar i onda umro, a posle njega se sve neko vratilo u ravnotežu.

Па једино вредно освајања би била Картагина, али слажем се са Пиром осим овог да ништа није много постигао.

Pa... osvojio je Tir, a Kartagina je tada bila kolonija Tira još uvek. Uglavnom nezavisna, da.
Mada ipak više pripada istočnjačkoj civilizaciji...
Iskreno, nikad nisam voleo nešto Aleksandra (a Kolin Farel je to samo zacementira). Smatram da je bilo većih osvajača (Džingis Kan npr), boljih vojskovođa (Hanibal Barka npr) i boljih vladara (bilo koji drugi, pa i njegov otac Filip).
Celokupan njegov pohod je bio neki ego trip, koji je ostavio hiljade mrtvih za sobom.

Ал' штета што није лик дуже поживео, освојио Персију и Египат а тек дошао до врхунца снаге. Већ виђам његове генерале како га убијају иза леђа јер је претерао са ратовањима.

Smatram da je bilo većih osvajača (Džingis Kan npr), boljih vojskovođa (Hanibal Barka npr)

Ја сматрам, не да је био бољи од Александра, него да је он био најбољи војсковођа, само није имао среће...али треба капу скинути и Аци, генијалан је војсковођао био он.

Римљани су такође о томе размишљали шта би било да је Александар на њих кренуо ал' су наравно сматрали да би га потукли до ногу пошто су јелте Римљани.

Ахам...сутра мало, Александар би их смлатио за доручак. Рим тад још није био ништа. Они су тамо још од средине 4 в.п.н.е па све до 280 п.н.е. ратовали са Самнитима и тек тад су успоставили контралу над целим Апенинским полуострвом.

Александар је умро 323.п.н.е., значи готово 40 година пре него што су ови успоставили контролу на "свом" полуострву, још су се тад кидали са Самнитима... Урнисао би их Александар.

Али није било поенте ићи на запад, што рече Пиро, није на западу ничега било, све је било на истоку. Тако је било и у средњем веку, тек у новијој историји запад јача у односу на исток...

Али није било поенте ићи на запад, што рече Пиро, није на западу ничега било, све је било на истоку. Тако је било и у средњем веку, тек у новијој историји запад јача у односу на исток...

Delimično si u pravu. Zapat jača pljačkanjem istoka za vreme krstaških ratova. Kasnije sa velikim geografskim otkrićima utvrdjuje svoju snagu dodatnim pljačkanjima.

Po meni, Aleksandar nije nešto mnogo postigao. Ušao na istok, napravio dar-mar i onda umro, a posle njega se sve neko vratilo u ravnotežu.

Vatafak?!

Nije puno postigao? Znate li vi šta je bila Persija u to vreme?

Smatram da je bilo većih osvajača (Džingis Kan npr), boljih vojskovođa (Hanibal Barka npr)

Meni je najveća fora u tome što je Aleksandar sve radio na tako kulturan i civilizovan način. To je valjda zasluga Aristotela, ali opet. Nije bio pizda, a ni drčan i bezobrazan kao druge vojskovodje. Obraz mu je bio bitan, za razliku od Hanibala. E, taj lik je baš bio pizda. Dobar vojskovodja, ali pizda od čoveka.

Meni je najveća fora u tome što je Aleksandar sve radio na tako kulturan i civilizovan način. To je valjda zasluga Aristotela, ali opet. Nije bio pizda, a ni drčan i bezobrazan kao druge vojskovodje. Obraz mu je bio bitan, za razliku od Hanibala. E, taj lik je baš bio pizda. Dobar vojskovodja, ali pizda od čoveka.

Због чега то мислиш? Аца је био жешћи мегаломан. Према Ханибалу су други били пизде.

Po taktici i stilu ratovanja. Nema veze sa megalomanijom.

Aleksandar je ulazio u otvorene bojeve, čak je jednom prilikom, kada mu je neki glavonja iz vojske predložio da napadnu pod okriljem noći rekao da ne želi da ukrade pobedu.

Hanibal nije imao ponos tog tipa. Uvek je gledao da napadne sa ledja, da iznenadi. Nije imao muda da se direktno sukobi. Dobro, to je možda i zbog toga što su Rimljani imali jaču vojsku od njega, pa ono... :)

Svejedno je bio pizda. :)

Aleksandar je ulazio u otvorene bojeve, čak je jednom prilikom, kada mu je neki glavonja iz vojske predložio da napadnu pod okriljem noći rekao da ne želi da ukrade pobedu.

У сто марки да је то био пропагандни трик биографа. :)

Што се Ханибала тиче, увек је изазивао Римљане на отворену битку, ал су ови, после пар пацки, сконтали да им је боље да чуче унутар зидина. Није му било страно ни да се коље у првим редовима. А обмана је најважнији део ратовања. Те приче "то није фер" су само изговори за губитнике. О томе колика је био пизда, сведочи и то што су се Римљанима, до Спартака, само на помен Ханибаловог имена тресле гаће. Дакле чак и после његове смрти.

Kakvi izgovori za gubitnike, kada su ga Rimljani sjebali na kraju? Hanibal je ipak izgubio.

A to da su im se tresle gaće je tačno... Možda su imali parkinsonizam. :)

Сјебали га на крају, кад је већ излапео. Пре тога је била друга прича.

Ma sjebali su ga i oni na kurvanjski.

Сјебали су га његови из Картагине зато што му нису слали појачања када је тражио.

Што се тиче тактике, у свакој битци их је надмудрио, а није био на отвореном само када их је сачекао код оно Трезименског, или таквог некаквог језера.

У битци код Кане је побио око 60-70 хиљада римљана, а однос је био око 3 према 1 у корист Римљана. То је остао највећи римски пораз у целој римској историји. И по мени, то је најјача битка икада, лако је нама са ове тачке гледишта да анализирамо његову тактику и да је примењујемо, али у то време, начин на који је он поставио трупе, у полукруг, да би их временом увукао у замку, је генијална ствар...

http://www.hannibalthewarrior.com/images/cannae_map.gif

Александар би још лакше смлатио Рим, зато што су се они са Ханибалом тукли скоро век и по после Александра, а тад су буквално били још увек на маргинама античког света. А и не треба спорити Александрову тактичку генијалност, он је у секунди мењао тактику и само уз помоћ ње добијао битке. Јесте да ја више готивим Ханибала, али није он могао тако брзо да мења тактику, овај је "у трептају ока могао да процени стање и да измени тактику", што рече Наполеон.

И још једна ствар у вези са Александром, он је ја мислим и први у античком свету, имао идеју неког "мултинационалног друштва", он није хтео да од персијанаца направи македонце, он је циљао на то да се они сви стопе у један народ, пре њега не знам за такав пример у историји, а много, много после њега се поново појавила та идеја.

Римљани су и пукли зато што су били задрти и конзервативни, зато што су триповали нешто слично нацистима, да су виша раса и тако то, и зато су их варвари самлели, да су римљани били отворени као што је Александар био, ко зна када би палао Римско Царство.

Taj rad. Smatrali da vode poreklo od bogova...

A fora, nisu oni pukli samo zbog toga. Previše su proširili granice da bi mogli da ih brane. Varvari su ih stalno napadali, a unutrašnji nemiri su pogoršali situaciju i odvlačili pažnju koja je trebalo da se usmeri na odbranu carstva, na borbu za vlast.

Još jedan faktor je uticao mnogo na propast Rimljana.

Karakalin edikt (212) je donet po čemu više nema Rimljana i Peregrina (pokorenih naroda). Samim tim, nisu više mogli da ih eksploatišu kao niže od sebe, pa je država ekonomski počela naglo da propada.

Takodje, čitava njihova ekonomija je zavisila od osvajanja. Štaviše, bazirana je na tome. Pljačke, robovi, novo zemljište za obradjivanje... To je i bila poenta svih tih ratova. Zato je Rim i dogurao toliko.

Problem je nastao kada su prestali sa osvajanjima i koncentrisali se na odbranu preterano proširenog carstva od varvara. Ekonomski iscrpljen Rim nije mogao da se nosi sa tim.

To je sjebalo i Srbiju nakon osvajanja cara Dušana. Ne možeš da braniš toliku državu ni od napadača ni od tvojih žednih za vlašću.

Знам тај Каракалин едикт, то им је и спасило државу да потраје колико је трајала, али им је уништило културу...

Тада су у управни систем државе, почели да улазе и перегрини, ајде што нису знали латински савршено, језик се развија и мења, него они нису аман баш ни мало имали неки римски осећај традиције, односно поштовање према тој римској традицији, а они су били конзервативни у три лепе. Како су у систем почели да улазе перегрини, који су добили римско држављанство, почињале су и убрзане реформе, е сад, последица тога је била да су они полако почели да излазе из кризе и да буду стабилнији. Еееее...после тетрархије (то је оно када су се поделили на исток и запад и сваким делом је владао по један владар и савладар) дошао Константин, увео хришћанство и били су нека сила још пар деценија.

Е сад, када су се временом појавили нови варвари, римљани су толико постали опседнути собом, да су се чак и праунуци оних перегрина осећали као прави римљани, и дебили нису били способни да ураде нешто као што је урадио Каракала, да уведе варваре под римски систем и да их романизује. Да је то неко урадио, трајали би они још доста дуго... јбт. тема је о Александру, а ја се расписао о Риму...пих...