![](/assets/vukajlija-8a1b5c1cfaa37915a8b4d51bf02b92cb0e9e1dd235e6e15aa94e201901a8c758.png)
U nedostatku mesta u Vujaklijinom ili kojem drugom rečniku na internetu postoji mnoštvo sajtova, među njima Vukajlija, gde možete da vidite na kakav sve način ljudi vole da razgovaraju na opšte zgražavanje lingvista. Tako da se tamo može videti da ljudi fejsbukuju, fejsbuče, da im je fejs ubagovao. Ili čak poređenje čuvenog prideva „kul”: kul, kulji, najkulji.
Emisija RTS-a "Oko Magazin · 24. Novembar 2009.
Не пита те наслов теме који ти је хоби...
ја брате само то учим... тако и учим! а иначе не може да се воли оно што учиш?
Crtam mapu uma. Mapa uma najbolje pomaže u mom slučaju,jer sam vizuelista.Eto.
Tisina mi je bitna. Procitam jednom, ponavljam naglas sve sta sam zapamtio. Isto drugi put. Eventualno i treci ako je potrebno i to je to. Prelazim na sledecu lekciju s istim principom, itd. Obavezno se setkam, ne mogu uciti sjedeci.
Ako ucim masu nekih imena, naziva za nesto i sl. koja se nabrajaju (bezbeze random primjer: desetak imena koja su zasluzna za to i to), da ne bih sve napamet, idem nekim svojim sistemom asocijacija: Uzmem po prvo slovo iz svakog imena, od svih slova sastavim rijec (koja naravno nikad nije logicna, al' to nije bitno, bitno da je zapamtim) kao podsjetnik i kasnije je samo rastavim i nabrajam imena. Mozda zvuci bezveze i komplikovano, al' je u stvari vrlo prosto i sluzi svrsi :)
Boli te kurac, sad ćeš još malo da se mučiš, a posle ćeš ceo život da piješ u kafani od para iz kase za priloge. :)
Uvijek sam za zajebanciju, ali ne u vezi te teme.
Nisam ti ja od te kompanije mutljavina i lopova, koliko god ti mozda nevjerovatno zvucalo :)
Dobro, ae da ti verujem. :)
Kad ucim moram da menjam mesta, tako da se cesto selim sa knjigama kod tetke ili drugarice kad mi dosade moja 4 zida. Imam markere sa kojima podvlacim i to mi pomaze jer vizuelno pamtim i otprilike znam npr. kako mi pocinje strana i koliko ima redova do recenice koja je podvucena nekom bojom itd. Ali bez koncentracije nista!
Ja prvo analiziram sadrzaj da vidim o cemu se radi u knjizi koju treba da naucim. Potom razmilim da li ja vec nesto znam o toj materiji. Onda krenem redom, prva lekcija. Procitam je i razmislim sta sam procitala, problam da sklopim neku "sliku". Da zamislim. Ako je tema npr Njujorska berza, probam sve slikovito da zamislim. Potom procitam opet i podvucem reci koje su mi kriticne. Onda probam da ponovim. Jednom ponovim i predjem na drugu lekciju. Kada tako predjem 20tak strana, sve opet ponovim. Onda prelistam da vidim da li sam dovoljno zapamtila. Ako sam zadovoljna, sve kul, ako nisam, procitam te delove, koji mi skripe, detaljno.
U ekonomiji nema godina i imena, pa se time ne bakcem.
Matematike, statistike, ekonometrije, ekonomike, analize, vezbam po nekoliko sati. To me cak i opusta.
ja učim na svojim greškama...glup sam...
Да не дужим причу, учим напамет и са разумевањем. То једино помаже.
Да не дужим причу, учим напамет и са разумевањем. То једино помаже.
Word!!!
kisi kisi :)))
Хахаха и ја сам се као клинка триповала да имам фотографско памћење, а онда сам видела шта овај лик ради и усрала се у гаћице.
http://www.youtube.com/watch?v=GlNiAqYN6ZQ
Ето пуфнице, кад порастеш, можда будеш кул ко ја, можда неш ни у гаћице пуштати.
Ebem li ti sunce žarko,ceo grad nacrtao, a samo ga jednom video.
Bez reči. :O
Šta god da učim, prvo se raspitam o načinu polaganja, tj da li je pismeno/usmeno.
Ako je usmeno, to se zna, roka se po nekim pitanjima, od A do Š, obrati se pažnja na pitanja koja profesor voli da pita, ali u principu - sve se uči.
Ako je pismeno, vrlo je bitno način na koji su pitanja koncipirana.
Otvorena-zatvorena.
Da-Ne.
Zaokruživanje, dodavanje reči koja fali...
Sve ima svoj način učenja.
U svakom slučaju, uvek na prvo čitanje podvlačim. Trudim se da razdvajam bitno od nebitnog. Znam ljude koji uče tako besmislene stvari da mi ponekad dođe da zaplačem od muke. Jednostavno, dovoljno si valjda pametan da skontaš šta zaista može da ti dođe kao pitanje, a koja sranja možeš da zaobiđeš. Dakle, podvlačim dok čitam i ističem najbitnije. Onda se prelazi na temeljno učenje. Naučim glavu npr pa obnovim, i uvek pred učenje nove, obnovim ili barem kratko sumiram šta je bilo u onoj prethodnoj, jer mi se ponekad desi da kada "naučim sve" ustvari ne znam ama baš ništa jer se sve pomešalo. To je neko moje 'mapiranje uma' ;)
Zapravo, najgori trip koji imam je, da kada dobijem pitanje, ja sigurno znam odgovor, samo što ne znam da je to što znam baš ono što se traži (Ko razume - shvatiće.) :)
ШКК??? Основна школа???
Jok brate. Fakultet.
Primer:
Validacija predstavlja uspostavljanje veze između ______ (realnog sveta) i ______ (modela), a verifikacija uspostavljanje veze između ______ (modela) i ________ (računarskog sistema).
SUNCE TI ZARENO!!!!!! Sta radi covek!Neki se rode sa neobicnim sposobnostima,ali verujem da kad moze on mozemo i mi samo ne znamo kako!!!:(((
Ucim onosto moram kad moram,ono sto me zanima ucim kad stignem i u tome sam perfekcionista inace sam aljkav do zla boga...
Na leto sam prostudirao knjigu Savrseno pamcenje i poceo da koristim mnemotehnike, od tada na predavanjima (ako se bas koncentrisem i trudim i ako nema ko da me ometa) zapamtim sve,ali uglavno se zezam na casovima pa moram da ucim kuci.
Kampanjac sam i lenstina,ucim efikasno(kratko)!Ne volim da ucim "napamet".
Vreme za ucenje kad god sam odmoran i sto napisa neko pre mene kad mi je adrenalin blago povisen(posle tusiranja hladnom vodom...).Takve trenutke iskoristim maksimalno!
Znanja imam,rezlultati su tu,ali nisam bas zadovoljan.(4.87)
Nerviram se sto moram da ucim glupave predmete koji me ne interesuju,a takve moram da ucim najdetaljnije!
Neko je trazio mnemo tehnike pa evo 12 koje ja koristim:
1.Sinestezija(mesanje cula)
2.Kretanje
3.Asocijacije(jako bitno)
4.Seksualnost
5.Duhovitost
6.Imaginacija(osnovna!)
7.Numericka uredjenost
8.Simboli
9.Multikolornost
10.Princip poretka
11.Pozitivne mentalne slike
12.Preuvelicavanje
Za detaljnije informacije o ovim mnemotehnikama savetujem da procitate Savrseno pamcenje-Tony Buzan.
PS:Mrzi me da pravim mape uma,a i nisam bas nesto dobar u tome(mada je ideja super).Moje beleske su slicne(haoticne,rec po rec,ali nisu bas povezane...)
Eto to je moje ucenje...:D
Volim da šetam po sobi dok učim. Često me zabole noge. Onda sednem. I dalje učim. Čekam da prestanu da me bole noge, opet ustanem. OBAVEZNO podvlačim najbitnije. Kad mi je knjige nepodvučena ne mogu da učim. Bedak mi. Volim da imitiram profesora (onaj koji će mi postavljati pitanja) dok ih postavljam sam sebi :)