Prijava

Ma daj, čoveče, zajebavaš me? Stvarno?

Нисам чито све, али ћу рећи једно.
С обзиром на обзир, да је цео Медитеран (нарочито Балкан) био место укршатања свакојаких људи, свакојаког порекла, и једна од главих траса кроз историју, не могу да се не насмејем овој теорији. Лако је рећи Руси имају те гене и западни словени, јер су руси у забити, а ови су идиоти који се несто не месају са другима, а нису имали ни са ким да се много помешају кроз историју. Балкан је трусно генетско подручје и стално се нешто мењало због положаја на глобусу.
Када би ми могли да узмемо узорак једно милион људи из једне ере, па из друге, итд. и да упоредимо, могу да се кладим да би видели како се лепо мења генетска слика Балкана.
Ево примера ради, Београд је цео исељен у Истанбул 2 или 3 пута за време Турака (неки "извори" тврде да има 8 милиона Срба у Турској исламске вероисповести који славе крсну славу и неке друге хришћанске празнике).
Погледајмо Далмацију; трговина главна грана привреде тамо и самим тим многоброне миграције тамо-вамо и мешање.
И тако даље и тако ближе.

Haze,

Nije problem što imaš potpuno nepoverenje prema onome što su nas učili u školama. To je potpuno logično. Ali probaj malo DOBRE literature da pročitaš. Batali Deretića i kompaniju. Čoveka ne poznajem, ali smatram da su mu pisanja prosto loša. Prijateljski savet, za početak: Georgije Ostrogorski: Istorija Vizantije, Konstantin Jireček: Istorija Srba (malo zastarelo, ali ipak dobro). Tu nećeš naći prozapadanjačke i masonske stavove, već štivo jednog Rusa i jednog Čeha.

alo glupani, kaze se slovenci a ne sloveni, ccc

Mene najviše interesuju dva pitanja:

Da li je i koliko nacionalni identitet uopšte bitan, kao i kakav je vaš stav prema nacionalnim državama, njihovom porijeklu, ideološkoj opravdanosti i budućnosti.

Nije bitan, ali nije ni u ljudskoj prirodi da to spozna. Kao što za svakog pajvana komšije po počinjenom ubistvu tvrde kako se "uvek javljao" i bio dobar čovek (jer on to i jeste, njegovo nasilje je prosti miks ćorsokačkog "brate ne diraj ti mene i neću ni ja tebe" kreda i običnog primitivizma), tako i svaki narod za sebe tvrdi da je miroljubiv, ali voli da zna je ratnički, odnosno diramo ako nas diraju. Otud i potreba za nacionalnim identitetom, odnosno ne njegov značaj, već važnost odbrane ga je ono što ga i ustoličava. Budućnost svakako jeste u negovanju nacionalizma, daleko smo još od momenta kada će naša tela prestati da odbacuju infiltracije razuma.

I rispekt za Haze-a, svoje borbe bije dostojanstveno

edit:

Dobro za vas sa malo manjim kapacitetima moram da pojasnim

e kurac, ni on...

seljak veseljak

alo glupani, kaze se slovenci a ne sloveni, ccc

Kralj! :D

Po mom mišljenju ova rasprava trebala je da otkrije istinu o porijeklu naroda sa ovih prostora, a ne da se pretvori u prepucavanje o tome ko se odriče Slovenskih, a ko Ilirskih elemenata porijekla.

Činjenica je da ako želimo biti realni trebamo prihvatiti i jedan i drugi element kao sastavni dio našeg nacionalnog identiteta, i ne samo te elemente već i elemente Tračanske, Dačanske, Rimske, Vizantijske, pa čak i Turske.

Svi su ti elementi uticali na genezu naroda sa ovih prostora, što genetski što kulturološki.

Što se tiče genetskog supstrata, mislim da su balkanski južnoslovenski narodi danas otprilike 25% slovenskog porijekla, a 75% porijekla potiče od raznih pređašnjih naroda koji su tu živjeli i možda takođe od kasnijih uticaja.
Nisam siguran oko cifri, ali ovo je neko "odokativno" pogađanje, na osnovu onog što sam čitao, a i na osnovu onog što se meni čini kao tačno.

Kulturološki i jezički, naravno da smo svi mi Sloveni, i taj identitet treba prihvatiti sa ponosom, jer mi se time svrstavamo u jednu veliku porodicu naroda, zajedno sa Česima, Poljacima, Rusima, itd. koji su svi zajedno poprilično doprinjeli čovječanstvu.

Što se kuturnog uticaja tiče, mislim da je Vizantija takođe dosta uticala, a nešto manje i Turska (turcizmi, specijaliteti poput ćevapa, baklave, bureka, ...)

Sve u svemu od kakvih smo sve elemenata sačinjeni nije ni čudo što smo jaki u sportu i imamo mnogo talentovanih ljudi.

Za razliku od teze o čistunstvu - genetička nauka zapravo tvrdi da je jedna populacija utoliko zdravija i jača ukoliko je njeno porijeklo raznovrsnije i uopšte veće miješanje gena i raznovrsnost je povoljno i poželjno. Takođe, kulturni miks je poželjan, dok god ne dolazi do totalnog brisanja nekih ranijih elemenata.

Теорије завере трећеразредног нивоа.

Za Boga i Etruriju!

Срби су брате, жешћа мешавина. Преко овог Балкана су и Курта и Мурта прелазили.
Ми спадамо у Словене језиком, а до негде и Турке по кулинарству :). Јебем ли га, какви су ти Илири, али сто посто смо и њихови наследници.

Ја иначе сматрам да је нација веома ретардиран и злоупотребљен појам.

Mi smo jedni od najstarijih naroda i nama su gurane komunističke priče kako postojimo tek od devetog veka.

srbi narod najstarii

Valjda Srbi već imaju dovoljno impresivnu istoriju da im ne treba neka high fantasy pseudoistorija da bi bili zadovoljni...

Uvjek može bolje.