Prijava

Šalim se čitao sam ernesta kad ssm bio jang tinejdž imo ćale neki komplet dobio od jedne komunističke firme

Zeleni uvez, zlatna slova?

Od Hemingveja bih ti preporučio “Za kim zvono zvoni”, meni bolje legla od “Zbogom oružje” koja je možda i popularnija

+1

veliki doajen pisane reci, jos se secam opisa kad dzordan i ciganka intezivno vode ljubav da ne kazem imaju seks pod vedrim nebom, eh

Interesantan komentar na knjigu "Derviš i smrt".

Danas objavila moja omiljena Dubrovčanka. :D

https://www.youtube.com/watch?v=MxbascJDpow

Ajoj đe iskopa Slavka? Taj je lik prodavao knjige ispred mog faksa i bio jako simpatičan... doduše ne svima... ali svakako vrlo interesantan lik, i iznadprosječno inteligentan, ali ga je nešto u životu izgleda zeznulo.

Artur Klark - Kraj Detinjstva, sad zavrsih, lako se cita, ali tesko se vari

Takve su knjige najbolje, što se lako čitaju, a teško vare.
Nije poenta "dubine" knjige da optereti čovjeka komplikovanom radnjom i konfuznim pisanjem, već da ti jednostavnim jezikom ubaci u glavu ideje o kojima ćeš dugo razmišljati.
To me podsjeća malo na Dostojevskog. On piše izuzetno jednostavnim jezikom, nije težak za čitati, ali se dosta čovjek zamisli o onom što je pročitao.

Slazem se, tako da svaka preporuka za Kraj detinjstva.

Završio sam "Gordost i predrasudu"

SADRŽI SPOJLERE

Ovako, knjiga je inteligentno napisana i govori dosta dobro o međuljudskim odnosima, i u tome joj je najveći kvalitet. Glavni likovi su dosta fino, slojevito obrađeni, dijalozi su inteligentni, ima i odrđena doza humora, i generalno je interesantno štivo.
Kao zamjerku bi naveo to što knjiga ima pomalo preveliki fokus na samu radnju, fabulu, i na to kako će se sve te stvari raspetljati, tj. na sam ishod. Knjiga direktno cilja ka tome, nema zadržavanja na nekim filozofskim opaskama, opisima, istoriji, politici, itd. Sve se vrti oko toga ko će se na kraju za koga oženiti/udati... To je zamjerka.
Ali stil je prilično rafinisan, i dijalozi su inteligentni, i ima nekoliko interesantnih likova. Meni konkretno pored Elizabet koja je neprevaziđena, i u nešto manjoj mjeri Darsi, interesantan lik je njen ćale, tj. gospodin Benet, koji sve posmatra kroz neki humor i cinizam, i sa dozom filozofskog mira, Vikam je isto interesantan lik, koji je čak u početku uspio da ostavi pozitivan utisak na Elizabet, nije uspjela na početku da ga provali, uprkos svojoj oštroumnosti... A najveća karikatura od lika i ujedno i jedan od najantipatičnijih likova je g. Kolins. (Ali on i takav u svojoj antipatičnosti predstavlja izvor zabave za g. Beneta koji uživa da se ismijava njegovim pismima...)