Prijava

Istina, s tim što smo se mi u 13h prešaltavali na Indeksovce.

I čuvena sajensfikšn priča za mlađe generacije - odeš u SUP, podneseš molbu za pasoš i dobiješ za par nedelja crvenu knjižicu sa bakljama na grbu. Sedneš u voz, autobus ili na bicikl i pičiš gde god hoćeš u svetu. Na granici ti samo otvore pasoš, pogledaju sliku da vide da li si to ti i puste da prođeš bez zadržavanja. A evo i fikšn deo: kad si u inostranstvu vodiš strogo računa da ti neko ne mazne pasoš, ne zato što je muka bez njega, nego zato što je bio najtraženiji pasoš na svetu - jedina država čiji građani su slobodno putovali i na istok i na zapad bez problema...

Jedan moj drugar je davno primetio da je sve to nekad podsećalo na san koji nam se nije ni desio zapravo, neverovatno ali ima neke istine u svemu tome. Sve stoji što je navedeno u prethodnim postovima, i da smo stariji i da su vremena drugačija i da je sve to neminovnost sleda događaja, sve je tačno na neki svoj način ali meni se čini kao da sam živeo nekoliko odvojenih života...........ili treba da ipak odem kod psihijatra :).

Ništa mi ne pričaj, ja mogu jasno da odvojim dve polovine mog života kao da su u pitanju film i java...

Jedina uspomena na tu zajedničku državu mi je vremenska prognoza na Dnevniku u pola 8. Kad lik počne tamo od slovenačkih Alpa, Slavonije, hrvatskog primorja, Bosne onako komplet, Panonske nizije, centralne Srbije, Crne Gore... dok dođe do doline Vardara naradi se čovek. I naravno, uvek neprohodni Peć-Kula-Rožaje i Peć-Čakor-Murino.

Sve to sada izgleda lepo, ali iako se vecina vas slaze da je, blago receno, sranje u drzavi, danas ima mnogo toga cega nije bilo u to vreme. Meni keva sto puta govorila kako je isla kilometrima do osnovne, da nije bilo buseva, zvaka itd. O tehnologiji i da ne pricam. Jeste se slusala dobra muzika, bilo je mozda i vise para, putovalo se svugde, ali verujem da vecina starijih clanova govori o Jugi sa izvesnom dozom nostalgije i da ne moze objektivno gledati situaciju. Mozda zato sto je nakon perioda izobilja odmah usledio period ratova i neimastine.

Ako ti je ovo 95 oznaka godišta, cenim da ti je keva negde oko mog godišta - nije bilo mnogo čega, ali ne zato što smo bili sirotinja nego zato što tehnologije nije nigde bilo - 1968. Podravka i Lola su bile vodeće svetske kompanije u razvoju veštačke inteligencije, a Vinča je 1984. imala jači i kompaktniji laser nego Rusija... prosečan klinac u SFRJ je išao barem jednom godišnje na letovanje ili zimovanje, a sve škole sporta su bile jake i besplatne. A što se tiče idenja kilometrima do osnovne, to ima i sad...

To mi je apsolutno jasno, ali ja sam postavio tezu u kojoj uporedjujemo moderno doba u relativno siromasnoj drzavi poput Srbije i moderno doba (ali bez najnovijih tehnoloskih dostignuca) u relativno bogatoj drzavi poput bivse Juge.

To stoji, a stoji i teza da smo pomalo subjektivni, mada sebe ne smatram takvim ali ni jedan ludak ne smatra da nije normalan :)

Ovo i jeste tema gde se pišu sećanja iz mladosti, iz nekog drugog sveta - negde sam već pisao, ja sam bio na globalnoj mreži dok još internet kao takav nije ni postojao, stalno se zezam da sam imao crno-beli internet :)

Da li se iko, ali iko seća serije za decu o strašilu za ptice (mislim da je kod nas bila prevedena kao "Korenko") koje je imalo tu (jezivu) osobinu da menja glave u zavisnosti od prilike -odšrafi jednu i našrafi drugu glavu? Tada sam bila baš mala, znači da se emitovala neke '76-'77, možda.
I, da! Da li se sećate emisije za decu "Magnet", koju je vodio Ršumović, gde su klinci donosili svoje kućne ljubimce i trampili se tamo, na licu mesta? :)))
Ne mogu da nađem na YT, a naš bih volela da se podsetim toga.

Da li se iko, ali iko seća serije za decu o strašilu za ptice (mislim da je kod nas bila prevedena kao "Korenko") koje je imalo tu (jezivu) osobinu da menja glave u zavisnosti od prilike -odšrafi jednu i našrafi drugu glavu? Tada sam bila baš mala, znači da se emitovala neke '76-'77, možda.

Ja se sećam, emitovana je i početkom osamdesetih u okviru zimskog obrazovnog programa. Meni je stvarno bila pomalo jeziva.
edit: Јa nađo`: http://www.youtube.com/watch?v=t8GOup-hZQE

Jao, hvala ti Advokado, onoliko! :D

Poletarac je KVLT!

A ministarka sporta sa Brano Cvejićem u Malom programu glumila u onoj dečjoj emisiji o zdravom životu :)

Ja sam mnogo voleo Korenka Gumića, bio super :)

eeee matorani, umesto da se dogovarate neke akcije, okupljanja, upoznavanja, primanja davanja, vi "e kako je lepo leto sedamdesetpeto" :)

:P

jebiga celte, nema nas više od 4 u Srbiji, gde da se okupimo :)

... a uglavnom se i poznajemo :P

Tih godina smo odrastali uz njega...ja ga nisam video lično, ali kod moje sestre je bio u obdaništu...iskreno, njegove pesmice su bile primerenije tom uzrastu, za razliku od Cecinih i njoj sličnih "autora". Došli loši da isteraju dobre!
http://www.youtube.com/watch?v=4Kde-5JdYYg

ja ću verovatno biti u BG 27/28 oktobra, treba da radim neki performans ali još ne znam gde i u kom terminu - organizator mi u Francuskoj :)