ŠAH

1. To što je remi 80% vremena samo pokazuje da obojica igraju na sigurno i ne smeju da rizikuju. Valja smanjiti vreme. A to 128 na eliminaciju bi bilo prezanimljivo za gledanje joj.

2. Došao si do meča za titulu, e pa budite onda ravnopravni.

To. Citali ste kako je Fiser cim se domogao titule poceo da jede govna i da trazi bukvalno nemoguce samo da bi izazivaca stavio u sto tezi polozaj. I na kraju nije ni igrao protiv Karpova, mislim da je to prvi slucaj da je neki prvak tako prodao titutlu. Aljehina naravno ne racunan, on je mislim jedini koji je drzao do smrti titulu sahovskog prvaka.

3. Pa to ti je svetski kup, Eufrate, prošle godine osvojio Karjakin (pobedio Svidlera u finalu pošto je gubio 2-0, a igraju se 4 partije jooooj još ne mogu da prežalim).
    https://en.wikipedia.org/wiki/Chess_World_Cup_2015

4. Nisam siguran šta je tačno Fišer tražio, znam da ovi iz šahovske federacije nisu pristali i da je on odbio da igra pa je tako predao titulu. Ali nije (čini mi se) bilo bitno toliko to da šampion zadržava titulu u slučaju remija, to je uvek bilo, novo je ovo sa taj brejkom, to je možda u poslednjih 10-15 godina ubačeno.

5. jel moguce ovo u finalu 2015, sve pobede i porazi, dje remi Oo

6. tako da je to nesto najgluplje sto bi se uvelo

Tako je uvek bilo više od 100 godina i nije idealno ali sva druga rešenja su još gora. Brzopotezni šah gotivim ali to nije pravi šah. Ni veliki procenat ozbiljnih igrača uopšte ne shvata cuger ozbiljno, uključujući Nakamuru koji je čuven po svojoj veštini na 5 i 1 minut.

> ako oces da budes sampion moras da budes dobar i u standard, rapid i blitz sto evo Karlsen jeste

Da li moraš da budeš dobar u malom fudbalu da bi bio šampion u fudbalu? Da li moraš da budeš dobar u odbojci na pesku da bi bio šampion u odbojci? Mislim, siguran sam da je Mesi sjajan u malom fudbalu, ali to ne znači da penale treba zameniti partijom malog fudbala. Blic je samo varijanta, nema toliko veze sa pravim šahom.

7. мислим да је тражио неограничен број партија, и да се игра до 9 побједа.

8. Ma Fiser je govno, nije bitno da li je trazio da u slucaju remija sampion zadrzava titulu ili ne, poenta je da njemu celu karijeru svi izlaze u susret a on je nezasit u prohtevima i kad se docepao krune jos je samo pojacao pritisak. Ne volim takve ljude generalno.

9. E da, eto kad hoćeš da igraš na pobedu, da vidiš kako može. Prve dve klasične Svidler dobio, pa mu je onda i jedan remi bio dovoljan, i u trećoj kao beli bude dosta bolji, ali previdi nešto, kao krene ka pobedi, a propustio neku taktiku i zbog toga izgubio. A posle je i četvrtu izgubio, pa su igrali one ubrzane formate, e tu je svačega bilo, ali bez remija, eto :) 4 klasične, dva rapida, dva nešto brža rapida i dva blica, sve bez remija. I u jednom blicu, Svidler je imao završnicu sa kraljicom i topom protiv kraljice i konja (uz gomilu pešaka na obe strane), znači bolji je bio, i čovek ostavi topa nezaštićenog u jednom potezu i izgubi kao pacer :) A još je imao i više vremena na satu, ali eto, previd.

10. Da li moraš da budeš dobar u malom fudbalu da bi bio šampion u fudbalu? Da li moraš da budeš dobar u odbojci na pesku da bi bio šampion u odbojci? Mislim, siguran sam da je Mesi sjajan u malom fudbalu, ali to ne znači da penale treba zameniti partijom malog fudbala. Blic je samo varijanta, nema toliko veze sa pravim šahom.

Prelos primer moram priznati, moje misljenje.

Blic je samo varijata, lol..

Inace jedan od razloga zasto mi se svidja sto su uveli ovo rapid pa blitz je i onemogucavanje da pojedinci varaju, proguglajte sta se sve desavalo na velikim turnirima, a to je samo sto se otkrilo. Ovde nema vremena da ti neko pomaze. Ne kazem da je toga bilo u ovom finalu ali se desavalo. Pojedince su vise puta hvatali.

11. Ma gde nema vremena da se vara u rapidu, sve se može kad se hoće, Scouser. Ali to je već neka druga priča, meni dosta priče o šahu za jedan dan, budite pozdravljeni :)

12. Nema vremena za dublju analizu, bez toga su cak i danasnji racunari nemocni, Nakamura jede stockfish u blitzu sa pesakom viska, nisam gledao al sam cuo, poz prijatelju samo bistro

13. a na world cupu mečuju prvog sa 128. po rejtingu :S

14. Blic je samo varijata, lol..

Šta je tu tako smešno?

Inače, ako se dobro sećam, Fišer je tražio da se meč igra neograničeno do 10 pobeda, a da se u slučaju rezultata 9-9 meč završava nerešeno pri čemu šampion zadržava titulu. Tako su probali u meču Karpov-Kasparov 1984., samo do 6 pobeda, pa su morali da prekinu meč posle 5 meseci, pri rezultatu od 5-3 uz 40 remija, jer se Karpov razboleo od iscrpljenosti.

15. Ja upravo to i govorim, taj predjasnji nacin igranja u finalu je nepravedan prema igracima fizicki i psihicki, prema obojici, a i prema izazivacu pogotovo vezano za ovo da u slucaju neresenog ishoda titula ne menja vlasnika. I sta onda kada se ponovi kao tad da posle 25 partija i 25 remija igraci ne mogu vise ni da sede i gube zdravlje? Pitao bih sve vas da ste na njihovom mestu. Zato je rapid po meni sasvim solidno PRINUDNO resenje ukoliko do toga dodje, kada se posle odredjenog broja partija ne zna pobednik.

Fiser je trazio mnogo, mnogo vise od toga, mnoge sitnice sa strane nevezane za sam mec, procitajte.

edit

vidler je imao završnicu sa kraljicom i topom protiv kraljice i konja (uz gomilu pešaka na obe strane), znači bolji je bio, i čovek ostavi topa nezaštićenog u jednom potezu i izgubi kao pacer

hah kakav je to lik, mnogo dobar i talentovan sahista koga su te "bubice" sprecile da napravi bolju karijeru, steta

16. Био је један меч такав, до 6 побједа без лимита партија, и после 50 партија било 5:3 и пониште меч због исцрпљености играча, мислим карпов каспаров. Го курац од правила

17. Хаха нисам ни видио горе поруку

18. To je samo tad pokušano i nikad više.

Pitao bih sve vas da ste na njihovom mestu.

Interesantno, obojica su zahtevali da nastave meč, ali FIDE zvaničnici su bili u fazonu ne može bre, 'ste normalni.

19. Мислим да су обојица хтјели прекид, али су после прекида се жалили како су их органозатори преварили

Rekli o sajtu

Slavna Vukajlija. Ima glupih stvari, ima bezveznih, ali ima i jako puno brilijantnih. Neću previše dužiti, samo odite tam pa vidite sami. Samo jedno upozorenje - ima ponešto napisano i na ćirilici (iako smatram da svako, ko kolko-tolko drži do opće kulture zna ćirilicu).

Skodin blog · 04. Septembar 2010.