Prijava

propao je taj ortak upisao etf ali nije najstabilniji psihicki pa je odmah ispisao se

daj sta pricas bombas ekonomski fakultet da bi zavrsio moras ludak biti

iq ima veze s genima iskljucivo i moze malo da se poboljsa kroz obrazovanje

nema. ne iskljucivo. nije jasna granica sta je prirodno a sta je uvezbano.
recimo da ako gledas iq kao visinu kao preduslov da se igra kosarka, moze da se kaze kao to je prirodno (potencijal), a ostalo je ono sto se uvezba. pri cemu iq kao takav sto zamisljas se mnogo tesko razvezuje od prethodnog iskustva i nije bas merljiv kao visina.

recimo i dalje mislim da ista osoba, koja prirodno ima 100iq, (ovo sto mozemo da merimo) moze uz zdrav mentalni i fizicki razvoj (celozivotni, ne u 30im) da pomeri to sto merimo do bar 130, ili uz nezdrav da unisti do 70. znaci da sa 50 percentila skoci na 95ti.. sto znaci da budes debelo iznad ili ispod proseka.

to je i merljivo za razliku od ovog sto racunamo u iq. dokazano je da deca koja su ubacena u sredinu gde pricaju dva jezika od malena budu inteligentnija posle tim istim merenjem.
znaci samo to dodato kao faktor, prosek i dalje isti.
da ne pricamo koliko dodatno moze da pomogne ako roditelji nagradjuju ucenje, upornost, dobro zdravlje itd.

ma nema sanse. to "dato od boga" ako nista, ukurac los stav.

Ja recimo govorim 3 jezika, kazu da sam dosta inteligentan

bravo bombas.

ja ako sam nesto do sad primetio medju ljudima koje smatram inteligentnima je da vise rade na poboljsanju sebe od onih sto to nisu.
pa ti diskutuj sta je uzrok sta je posledica. obicno okrecemo ta dva.

hvala... pokusao sam da naucim dodatno svahili koji pricam samo pomalo i ne racunam u poznavanje, dete mi govori takodje dva jezika, zena isto engleski samo doduse i to, onako kazu da smo prilicno progresivni, slavimo Vrbicu i navijamo za Partizan. U nasoj kuci se nikad narodno ne slusa i ne gleda pink.

Doktore izvadite im hromozom viska