Prijava

Čitao Metamorfozu i pripovetke, Pisma Mileni, Proces i Zamak. Vredelo je sve to napisati i uvrstiti u književnost, mada je sve to objavljeno krajnje haotično. Zamak je negde čak nedovršen čini mi se. Kafka je bio neurotična osoba, Jevrejin, otac mučitelj (tako nešto), neostvarena ljubav, beda i sirotinja, veliki talenat s jedne i ogromna nesigurnost s druge strane itd. Sve to jako lepo opisano i objašnjeno ovde

https://www.korisnaknjiga.com/bolest-i-stvaranje-naslov-117351

vredi jako nabaviti i pročitati.

zasto je kafkino etnicko poreklo bitno melki?

Citiraću Kiša, književnost se deli na onu pre i posle Borhesa. HLB uticao i na Danila dakako, ali Kiš je pak razvio svoj izraz i znao tačno šta želi da kaže i kako da se izrazi. Grobnica za Borisa Davidoviča je vrhunac toga, njegovo vrv najbolje delo i samo po sebi remek-delo književnosti.

Pavić je, kao i Hodorovski - prekenjavanje. Pokušaj da se čitalac osvoji i oduševi tako što će se gomila neverovatno prekenjanih pričica spojiti u jednu celinu i nekako zadržati na okupu. Jednom rečju dosta jeftina, usiljena kopija. Kiš je imao tu prednost što je bio naročito inteligentan i crpeo snagu iz velike traume i čovekoljublja, a Borhes jer je bio veoma načitan i u suštini bio pesnik, a ne prozni pisac.

zasto je kafkino etnicko poreklo bitno

Zato što je jevrejstvo traumatično i tegobno nasleđe za mnoge umetnike, prouzrokuje osećaj krivice, manje vrednosti itd. Uostalom, nacisti su Jevreje bukvalno sveli na skakavce i bube, kao što je ona u Metamorfozi. Pročitaj uostalom Kadiš za nerođeno dete od Kertesa, e to je ono, što bi se reklo, jebena stvar u pičku materinu.

E da dve stvari uporno zaboravljam, tj. tri, tj. četiri

- Hajnrih Bel je izvanredan, Bilijar u pola 10 i Razmišljanja jednog klovna su stvarno dobri

- Berlin Aleksanderplac Alfreda Doblina je kapitalno delo

- Nepodnošljiva lakoća postojanja od Kundere, ali jebo mu pas mater, baš se žustro zalagao da nas bombarduju

- Moja leva noga Kristija Brauna je sjajna (film takođe izvanredan)

- Jedna žena u Berlinu (dnevnik neimenovane žene koja je preživela rusku okupaciju Berlina 1945. fantastična knjiga, postoji i film, takođe jako jako dobar).

šta je ovo jebote melk ispade redpillediji od mene haha

Ovo sam smetnuo s uma skroz

- Agota Krištof, trilogija Velika sveska - Dokaz - Treća laž. Jako vredi. Postoji i film i isto valja.