ChatGPT

  1. Ako išta mrzim, to je kad mi post ostane zadnji na prethodnoj strani.

  2. Lool jovo iznenađuješ me

    Elem probaj sa manje poznatom poezijom ali nemoj mu navodiiti pitanja nego mu dozvoli da on analizira sam, ovako mu ti već daješ neke upute i praviš mu obrazac za analizu

  3. Meni je trebalo za neku domacu poeziju staru tj s nasih prostora i nije znao tj iznio je on neku analizu koja je bas onako genericna i nije mogao da predstavi jasan zakljucak da bih kasnije shvatio da je i to sto je iznio djelom pokupio s nekog foruma domaceg hah

  4. Ako išta mrzim to su Francuzi.

  5. Francuzi su Che-Vu-ova Kartagina.

  6. che-vu
    vu-che
    nu-che
    manu-che
    Manu-chao

    pametnom dosta

  7. Elem probaj sa manje poznatom poezijom ali nemoj mu navodiiti pitanja nego mu dozvoli da on analizira sam, ovako mu ti već daješ neke upute i praviš mu obrazac za analizu

    Dobro to stoji, jesam ga malo navodio. A i pjesma je lagana.
    Mislim da nema šanse recimo da provali Vaska Popu (i meni je teško da ga provalim), osim ako nije negdje našao interpretaciju. Evo našao sam jednu manje poznatu pjesmu - Kaktus.

    Prompt:

    Zdravo, da li bi mogao analizirati pjesmu "Kaktus" Vaska Pope? Pjesma glasi ovako:

    KAKTUS

    Bode
    Rumeni oblak dlana
    I kiša laže

    Bode užarene jezike
    Mazgi i sunca
    I nebo noževima ljubi

    Senku svoju ne udaje
    I vetar lepotom daljina vara

    Bode podatna bedra
    Iskusnih noći i nevinih talasa
    Smeh svoj zeleni ne ženi
    I vazduh ujeda

    Stena koja ga je rodila
    Ima pravo
    Bode bode bode

    Odgovor:

    Pjesma "Kaktus" Vaska Pope je složena i bogata simbolikom, što omogućava različite interpretacije. Evo nekoliko ključnih aspekata koje možemo analizirati:
    Tematska analiza

    Simbolika kaktusa: Kaktus je poznat po svojoj sposobnosti da preživi u surovim uslovima. On može simbolizovati otpornost i sposobnost da preživi i u teškim okolnostima. U pjesmi, kaktus može predstavljati emocionalnu hladnoću, usamljenost ili izolaciju, ali i snagu da se izdrži životne nedaće.

    Relacija sa prirodom: Početak pjesme govori o "rumenom oblaku dlana" i "kiši laže", što može ukazivati na kontrast između stvarnosti i iluzije, kao i na prolaznost i nestabilnost prirodnih elemenata. Pjesnik koristi prirodne slike kako bi izrazio unutrašnje stanja i konflikte.

    Konflikt i patnja: "Bode" se ponavlja nekoliko puta u pjesmi, što može sugerisati kontinuiranu bol ili patnju. Ovaj izraz može značiti i prodiranje ili prodornost nečega, što može biti metafora za unutrašnju borbu ili osećanje nesigurnosti.

    Lepota i obmanjivanje: Izraz "vetar lepotom daljina vara" ukazuje na to da lepota može biti prevara, što može sugerisati da ono što se čini privlačnim može zapravo biti obmanjujuće.

    Osećaj beznade: Kaktus je ovde predstavljen kao nešto što ne može biti promenjeno ili uprošćeno; on "bode podatna bedra" i "smeh svoj zeleni ne ženi", što može ukazivati na osećaj neispunjenosti i nemogućnost promene stanja.

    Strukturalna analiza

    Forma: Pjesma nema strogu metarsku formu, što je karakteristično za modernističke pristupe u poeziji. Struktura je slobodna i reflektuje haotičnu prirodu emocionalnog stanja koje opisuje.

    Stihovi i ponavljanje: Korišćenje ponavljanja, kao što je reč "bode", pojačava intenzitet osećanja i može sugerisati stalni osećaj bola ili unutrašnjeg konflikta.

    Stilistička analiza

    Metafore i slike: Poeta koristi intenzivne i često neobične slike kao što su "užarene jezike" i "nebo noževima ljubi". Ove slike služe da izazovu snažnu emocionalnu reakciju kod čitatelja i stvore osećaj napetosti i nelagodnosti.

    Ton i atmosfera: Ton pjesme je mračan i pesimističan, što se odražava u slikama i metaforama koje prikazuju bol, patnju i osećaj nesigurnosti.

    U zaključku, pjesma "Kaktus" Vaska Pope koristi simboliku i slike koje odražavaju kompleksne unutrašnje borbe i osećanja. Ona istražuje temu patnje i izolacije kroz neobične prirodne slike i ponavljajuće fraze, pružajući bogat materijal za različite interpretacije.

  8. Na ovoj stanici silazim.
    Teške reči.

  9. Po meni je ova njegova analiza pjesme Kaktus promašaj, ali nisam siguran da li bi ja bolje analizirao. Pjesma je prilično hermetična.

    S tim da ne mogu da zanemarim jednu asocijaciju (da, toliko sam perverzan), da možda kaktus simbolizuje pajsad - kurac.

    Takođe, ovo pokazuje koliko su debilne klasične školske analize... prepune šablona. Zapravo skoro sve je šablon. Dve tri rečenice kažu poentu, ostatak se svodi na nabrajanje tipa simbola, brojanje slogova u stihovima, brojanje strofa, nabrajanje stilskih figura, itd.

  10. Koji kaktus od teme

  11. Сајт Вукајлија је основао Ненад Вукадиновић 2007. године. Име сајта је добио по његовом презимену, а брзо је стекао популарност захваљујући јединственом концепту и хумористичном садржају који су креирали корисници.

  12. Evo šta kaže ChatGPT na jednu aktuelnu temu :D
    https://ibb.co/nPxJbMg

  13. jovure rudna renta je 3% a cena litijuma na trzistu je pala 7 puta za zadnji godinu dve

    kinezi su razvili natrijum jonske baterije koje su drasticno jeftinije, duze traju i ne zagadjuju okolo

  14. Ja sam našao da je 5%, ali nema veze, i sa 5% on je opet protiv. :)

  15. mada generalno prica se da je problem kod svih elektricnih automobila upravo em zracenje koje je nenormalno u sustini i izuzetno lose za zdravlje.

  16. Da je tako onda bi vozači tramvaja i trolejbusa svi pocrkali.

  17. pa nije isto jebo ga ti, ovo govno ima mega veliku bateriju na kojoj sedis sve vreme dok tramvaji imaju eksterno napajanje preko zice spolja

  18. Pa ne zrači baterija. Zrači elektromotor jer pravi tokom rada električno polje. Nije to neko veliko zračenje, ali ako nešto već zrači, onda je to motor, a ne baterija.

"Da. Definitivno ima dobrih fora, svaka čast onima koji ih smisliše. Respect Vukajlija."

MyCity Forum | 4. Februar 2009.