Automobilizam

  1. Ja mislim da je to samo zbog automatika, mnogo jebe po gradu pogotovu ako ima dosta uzbrdo-nizbrdo, to sam ja video na Cirokiju. Krenes uz ulicu uzbrdo polako i on ne jebe da izadje iz prve do 3500 obrtaja, a motor urla, a gorivo samo leti. Da je manuelni bilo bi to manje. Al ko ga jebe, vozi ti to dok god ti je odnos merak/potrosnja zadovoljavajuci.:)

  2. Kod nas je ravan grad, nea tu uzbrdica, no svejedno automatik traži opreznu vožnju. Ti možeš stisnuti gas do pola i on će imati ubrzanje isto kao kada ga dodaješ pomalo samo što će se obrtaji razlikovati opasno.
    Onda, sestra to vozi često.
    A žene ne razlikuju 2100 i 1700 obrtaja, realno sa time možeš ići 80. Ako hoćeš ubrzanje treba ti malo iznad 2100 a da uspori treba ispod 1700.
    I sad na tebi je da paziš koliko ćeš gasa držati za tu brzinu.

    Jednom sam baš pazio, i vozio lagano po gradu, uzeo mi 10.

  3. Al jbg, smori to, treba nekada zakucati u pod, da dobije kick, ipak ima on i konja, može i da povuče :D

  4. Onda, sestra to vozi često.

    Ženama više troši manuelac nego automatik. Ustvari, bez predstave o obrtajima ne znam koliko bi manuelac trošio...

  5. Ženama više troši sve.

  6. GTD na parkingu, na 3:43. Što te ovaj napade u Audiju :D

    https://www.youtube.com/watch?v=FP3040rzFdQ

  7. Ajde, Makaronac, nemam ti ja sivoga Golfa. Ni brkove.
    A ovaj instruktor neki fin čovjek. Šteta što je trijezan.
    Kad pomenuh Golfa trabalo bi sjutra set kvačila da zamijenim. Već sam nabavio. Marka SACHS. Dobro je, ali skupo. 47 i nešto eura.

    http://www.youtube.com/watch?v=dNUmxBgIh4k

    http://www.vrelegume.rs/test/dacia-duster-tci-prestige/
    I u džipove su počeli da meću 1.2 motore...
    Ako ikad budem kupovao novo auto ništa ispod 1600 kubika neću gledat'. Osim ako to auto bude Lada, onda bi moglo 1500.

  8. Opaaaa, nema selidbe :). Samo će da zaposle tamo drugog radnika, a ovde umesto smanjenja broja radnika neki čiča od 64 godine ide u penziju za 2 meseca.

    Inače kad neko ima prijavljen boravak ovde, mora posle 60 dana da polaže vožnju za švedsku dozvolu. Jutros odem na posao, a šef mi kaže da idem da sređujem to. Odem u SUP njihov, oni mi verifikuju dozvolu (platim 20 eura), odem u auto-školu (njihove nemaju ništa sa policijom, nego samo pošalju njima dopis i podatke da ti izdaju dozolu), odradio sam relativno lak test na engleskom (70 eura), provozao se sa instruktorom (90 eura) i za koji dan idem po švedsku dozvolu (100 eura izdavanje) čiji će datum biti 8.5.2014 :(. Mnogo su im lakši testovi, samo te pitaju neke situacije i poznavanje znakova. A i nema problema kad nosiš naočare, dobiješ je na 9 godina, a u Srbiji na 3.

  9. mickey993 voli gtd najviše na svetuuu

  10. mickey993 voli gtd najviše na svetuuu

    https://c1.staticflickr.com/7/6051/6357503369_e3cf62bc39_z.jpg

    Lepota, mada sam ja više za AMG.

  11. odradio sam relativno lak test na engleskom (70 eura), provozao se sa instruktorom (90 eura) i za koji dan idem po švedsku dozvolu (100 eura izdavanje)

    Lakše bi ti bilo da si kupio.
    Jes' gledo kakva kola? Baš me zanima na šta im liči tehnički pregled.

  12. Gledao sam, Volva V40, Pug 307 i Ford Fokus, ali ću tek od nedelje da uzimam. Tehnički pregled im dosta liči na TÜV, mada ću da uzmem registrovan auto, da se ne zajebavam sa tim.

  13. Radi li se tehnički tamo na starija kola dvaput godišnje?

  14. Samo za oldtajmere preko 30 godina je 2 puta godišnje, inače su za do 5 godina starosti na 2 godine, a posle toga jednom godišnje.

  15. http://www.nezavisne.com/automobili/auto-novosti/Na-tehnicki-pregled-dva-puta-godisnje-234582.html
    Pogle ovo u Bosni. Kako će sad da vraćaju satove ako usvoje zakon. Biće veselo.

  16. Već sad vraćaju svi. Videh i u Bosni i u Srbiji krem Mečke w210 sa po 140 000 na satu. U Švedskoj nema Mečke ispod 250 000. Ovih drugih možeš naći i sa normalnom kilometražom. Mada ne znam kakvi su 307 i Fokus sa 1.6 16v motorima.

  17. Ma vraćaju zbog kupaca, ovako će zbog tehničkog. A zakon stvarno besmislen i čudilo bi me da ga uvedu. Koga interesuje bezbijednost kola ne licka ih pred tehnički, a koga ne interesuje ponese novčanik i gotovo.

  18. Znam kola koja su sa 800 000 na satu u boljem stanju nego neka 10 godina mlađa sa mnogo manjom kilometražom (cca 120 000 pravih).

  19. Moj Golf lolo
    Sad ozbiljno, mnogi ljudi ne vode računa o kolima a u njima voze svoju porodicu. Ja sam im'o prilike da vidim krš od Pola 9N3 Kros uvezenog iz Italije sa "130 hiljada" kako biva prodat čovjeku koji je prethodno odustao od auta sa 220 hiljada na satu.
    Brojke kod nas mnogo znače, dok je stanje na drugom mjestu.

    EDIT:

    Mada ne znam kakvi su 307 i Fokus sa 1.6 16v motorima.

    Tek sad viđoh.
    Fokus bi trebalo da je dosta pouzdan, fin je taj motor, troši do 10 litara. Djeluje fino, nije mnogo trom. 307 je brži, jači i manje troši, ali svi znamo kakva mu je elektronika...

  20. ali svi znamo kakva mu je elektronika...

    Msm da mi to neće biti problem, znam super servis, a i nije skup. Tu nam održavaju firmina kola, Pežo Partner, Pežo Bokser i šef ima 407. Za MB, Audi, BMW moraš u Malme da ideš da ih servisiraš. Ford, PSA, Volvo ima ovde super zajednički servis.

Rekli o sajtu

Osim velikih istorijskih i nacionalnih zabluda, podložni smo i onim „sitnijim”, ali koje nam određuju svakodnevicu. „Ne valja da se sedi na kućnom pragu, posebno kad grmi”, „Hleb od 500 grama je opšteprihvaćen pod nazivom kilo hleba”, „Ne valja da se zviždi u kući, to privlači miševe”, „Ne valja da se otvara kišobran u kući”, „Žvakanje žvaka može da deformiše vilicu”, „Ma koliko vruće i zagušljivo bilo, ne otvarati prozor, ubiće promaja”, navode na popularnom internet portalu „Vukajlija” niz sujeverja i zabluda našeg naroda.

Politika · 31. Januar 2011.