Bez ikakve pompe, Vukajlija se pojavila tokom ove godine i zabilježila skoro deset hiljada rječi u rječniku žargona koje su definisali sami posjetioci. Uzimajući za ime učestalu grešku u govoru kad ljudi zapravo žele da kažu Vujaklija, stvorena je zajednica stvaraoca slenga srpskog jezika i mjesto na kojem posjetioci treniraju svoju kreativnost. Ovaj kreativni ventil vas samo tako usisa i očas posla možete da izgubite sate vremena čitajući duhovite opaske kojim su definisani brojni izrazi iz popularne kulture i govora. Pozicionirajući se između ozbiljnih sajtova kao što su "Metak" i "Vokabular" na jednoj, i zabavnih "Srbovanje", "Kobaja Grande" na drugoj strani, Vukajlija je dokazala da famozni "user-created content" (sadržaj kreiran od strane korisnika) može sasvim lijepo da zaživi i na ovim prostorima. Ovogodišnja nagrada za najbolji sajt prema izboru Biznisbloga odlazi ovom istinskom Web 2.0 projektu kojem u definicijama nije izmakla ni domaća blogosfera!
Biznisblog · 26. Decembar 2007.
Jebiga Skocko, ako ti nesto nije jasno, procitaj opet, ja nemrem bolje da ti objasnim.
ja satalno pričam da bih uvela zakon, da svako ko hoće da studira, prvo da uzme godinu dana pauze da ide u inostranstvo na arbajt. kao au pair, ili da pere sudove, il tako nešto. prvo da dete vidi sveta, da malo upozna sebe, da istraži, pa tek ondak da se opredeljuje za faks. jer retki su ljudi koji sa 18 tačno znaju čime žele da se bave u životu. većina upisuje neke fakultete po inerciji, pa posle skontaju da su se zajebali. plus, tako bi se malo suzbilo ono mišljenje da čim pređeš ganicu odmah ti cveta cveće i da je svugde divno osim kod nas....
Harija Potera za lektiru!
Atife, baljezg'o si. :D
Znam jednog momka kom je tata taksista a mater mu čobanica, čuva ovce nabrdu.
A momak bio odlikaš u medicinskoj i eno ga upiso fakultet na budžet.
Poremećaj....
Šta je nauka?
ZA!
evo šta bi ja uradio:
1. uveo engleski kao obavezan strani jezik u svim razredima i osnovne i srednje i povećao fond časova istog, pooštrio kriterijum. Iz prostog razloga da niko ne bi bio izuzet iz tokova savremene kulture, nauke i sl. jer je ogromna većina literature iz većine oblasti na engleskom.
2. uveo u svaku srednju školu, a naročito gimnaziju, predmete "Osnovi ekonomije" i "Osnovi prava". Neshvatljivo mi je da jedan svršeni gimnazijalac koji bi trebao imati široko opšte obrazovanje uči o razmnožavanju modrozelenih algi, a nema pojma o osnovama ekonomije i prava.
3. podijelio matematiku na više predmeta (tako da ako neki profesor učeniku ne leži, ne zamrzi zbog njega kompletnu matematiku) i uveo reforme u nastavu tog predmeta. Dao bi da se napišu savremeniji udžbenici koji omogućavaju učeniku samostalan rad, tako da instrukcije nisu potrebne. Takođe u udžbenicima bi se više i govorilo o praktičnim primjenama matematike.
4. u lektiru bi uveo više savremenih romana, i romana prikladnijih za mladu dob, koji se bave problemima koji su mladima bliži i interesantniji - zašto - zato što je potrebno da mladi istinski zavole čitanje, a ne da shvate lektiru kao muku i obavezu, što dovodi do toga da po izlasku iz škole ne čitaju apsolutno ništa.
5. uveo bi predmet životne vještine - tu bi se učilo peglanje, kuvanje, pranje veša, popunjavanje formulara, osnove bankarskog sistema i administracije, berze, i sl. razne praktične vještine koje nam svima zatrebaju, a uglavnom smo jako loši u njima dok nas muka ne natjera da naučimo.
A momak bio odlikaš u medicinskoj i eno ga upiso fakultet na budžet.
Poremećaj....
Pa nisam ja rekao da oni ne uspijevaju, samo da im je teze. Takvima kao sto je on je bitno da u osnovnoj imaju dobre nastavnike koji mogu da im priblze predmete koje predaju.
Jovini su predlozi zanimljivi, svaki od njih.
Ovo što Jova kaže, engleski pod obavezno, i ovako danas svi samo gledaju da pobegnu odavde, a šta ćeš tamo ako ne znaš engleski? Sve se jebeno svodi na američki san - dobra kola, žena, i lova.
U Finskoj se - koliko sam ja upoznat - uči kineski, smatraju da će to biti jezik budućnosti.
Jovicicevi predlozi su odlicni.
Takodje, veronauka da se izbaci. Jer iz biologije i geografije se uci evolucija, odnosno starost Zemlje, a ovamo se prica kako je bog stvorio Zemlju i sve i kako je to bilo pre 4 hiljade godina. Uce se kontradiktorne stvari. Ukoliko je neko religiozan neka se tome posveti van skole, u crkvi, sa roditeljima, sa svestenikom. Takodje mnogo veroucitelja siri mrznju i netrpeljivost. Znam za jednog koji je pricao za sve ostale religije da su delo djavola i da su to sektasi. A upoznat sam sa slucajem moje drugarice koja je odabrala gradjansko, a morala je na veronauku da ide, jer je vecina odeljenja izabsala veronauku. I gradjansko je govno. I to napolje.
Eo vako, sacam 2. godina, tako da mogu da kazem sta je njesra u skoli sa tacke ucenika gimnazije:
1. Lektira je dosadna. Obozavam da citam, imam 93 svoje knijge i sve to, ali ono me ubija cim uzmem u ruke. Okej, kapiram, svetska knjizevnost, osnovna kultura i to. Ali, jebemusve, zar moramo da citamo Antigonu pisanu u arhaicnom stilu? Takodje, izbaciti Toma Sojera i Robinzona Kurosoa iz lektire za 5. iz prostog razloga sto su preobimni i nedovoljno moderno pisani za taj uzrast. Tu bih im ubacio neku da biraju izmedju epske fantazije i jos neke knijske za devojcice, da bi se zainteresovala deca za knjigu.
2. Nestrucnost profesora. 6 godina imam informatiku, od toga mi je 1 godinu predavao profesor informatike, ostalo profesorke gradjanskog i uciteljice.
3. Reforma predmeta. Veliko je sranje to sto u drustvenom smeru imam 4 godine fizike. Moze da se stavi i da, u gimnaziji, mozemo da biramo predmete koje zelimo da ucimo cele godine. Ja mrzim hemiju, fiziku i latinski iz dna duse, molim se za trojku, a iz ostalih predmeta imam petice. Katastrofa. Izbaciti gradjansko i versku. To niko ne uzima za pravi predmet, samo se smaramo, ako vec mora, zamenite ih sa casom opste kulture.
4. Reforma informatike. Za ovo imam 1 recenicu: u 1. godini srednje sam ucio kako se koristi mis, tastatura, i od cega je sastavljena disketa.
5. Ne ubacivanje dece sa srednom i teskom mentalnom zaostaloscu u osnovnu skolu, ne ubacivanje dece sa bilo kakvom mentalnom zaostaloscu u skole koje nisu iskljucivo vezane za neki lak zanat.
Ne, nisam. Nazalost. Ja sa tim tipom ljudi imam 10 godina iskustva, ne znam za tebe...
ovo se slažem da je retardirano. i ja sam imala isti problem, prirodni predmeti mi sjebavali prosek. ako ti već daju izbor između smerova, šta koji kurac fizika i matematika traže na društvenom smeru cele četiri jebene godine!
Ja bih uvela konstantnu proveru i kontrolu stručnog kadra od strane stručnih lica (a ne da kojekakvi inžinjeri mašinstva proveravaju metodičku ili stručnu sposobnost profesora/nastavnika likovnog ili istorije, na primer), i da se na taj način spreči pojava kojekakvih retardiranih kretena na mestu predavača.
Ovi stručni nadzori su nekada bili sprovođeni, pa nisi smeo da dođeš bez pripreme na čas, sa dekolteom ili flekom na džemperu.
Сада се уводи да управо не могу предавати инжењери, већ се мора имати мастер баш професорског усмерења, нпр. професор машинства.
Него, мноооге ствари постоје на папиру, али како се купују дипломе, нема ефекта уводити прописе.
Не гледах да ли је неко поставио ово, ако није: http://www.mondo.rs/s279355/Info/ex-YU/Da_vam_nije_predavao_lazni_profesor_.html
2. Nestrucnost profesora. 6 godina imam informatiku, od toga mi je 1 godinu predavao profesor informatike, ostalo profesorke gradjanskog i uciteljice.
3. Reforma predmeta. Veliko je sranje to sto u drustvenom smeru imam 4 godine fizike. Moze da se stavi i da, u gimnaziji, mozemo da biramo predmete koje zelimo da ucimo cele godine. Ja mrzim hemiju, fiziku i latinski iz dna duse, molim se za trojku, a iz ostalih predmeta imam petice. Katastrofa. Izbaciti gradjansko i versku. To niko ne uzima za pravi predmet, samo se smaramo, ako vec mora, zamenite ih sa casom opste kulture.
4. Reforma informatike. Za ovo imam 1 recenicu: u 1. godini srednje sam ucio kako se koristi mis, tastatura, i od cega je sastavljena disketa.
5. Ne ubacivanje dece sa srednom i teskom mentalnom zaostaloscu u osnovnu skolu, ne ubacivanje dece sa bilo kakvom mentalnom zaostaloscu u skole koje nisu iskljucivo vezane za neki lak zanat.
Potpis. Osim ovog prvog, jer ne volim da čitam. Ali dobro..
Za matematiku se u potpunosti slažem. Evo ja sam jezički i danas nam profesorka priča da ćemo mi u 3. godini da imamo 2 časa nedeljno i da ćemo imati skoro isto gradivo kao matematički koji ima 5 časova nedeljno i plus će jezički smer morati da odradi isti plan i program rada sa 2 časa nedeljno kao matematički sa 5 časova nedeljno. Isto tako i hemija, jezički predje gradovi (doduše nešto skraćeno) za 2 godine, a matematički predje to sve isto za 4 godine.
Fizika je, po meni, najveće sranje koje me je snašlo u životu. Kad sam upisiovao gimnaziju mislio sam da imamo 2 godine i da će to brzo da prodje, ali imam 4 što je potpuna glupost. I još ako imaš profesora debila, kao kod mene, koji prepravlja knjigu i ne priznaje odgovor iz knjige, nego to moraš da kažeš njegovim rečima onda je to odmah u startu propast. Ima dosta profesora koje MRZI da predaju lekcije, npr. profesorka iz matematike kad učimo nešto novo kaže za svaki pojam ili šta već vi ste to pominjali ili učili u osnovno školi i odmah krene sa zadacima i zato na kontrolnom obično ima samo jedna 5 naspram 10-15 jedinica i ovo ostalo su neke dvojčice. A o protekciji maminih i tatinih sinova to već i ne teba pominjati, pogotovo kod mene ovde u Aleksinačkoj gimanziji koja je važila pre za jednu od najjačih u državi, a sad je došla na to da se deca sa po 45 poena upisuju u nju dok se za, npr. metalostrugara u tehnickoj trazi 30-35 poena što sve govori.
Zaključak je da nam je potrebna jedna dobra reforma školstva, ali to neće brzo tako da ću morati da ćutim i da trpim, jebiga..
HAHAHAHAHAHHAHA Ovo slusam od svakog drustvenog smera. Vama stvarno treba ukinuti matematiku i fiziku, ali ne zato sto vam nisu potrebni, vec zato sto nemate pojma ni sta radite.
Odma' da vam kažem, zeznuto je i profesorima, bar nekim.
Uvale ti da držiš celu treću godinu (tako je bar bilo pre po programu) Informatike - programiranje društvenjacima. Pa majku mu, ne ide, smore se, prave gužvu, uče napamet itd.
Nekad beše Domaćinstvo, mada i to - kako kome zapadne nastavnik. Kod nekih se nešto bogme i naučilo.
u kom smislu nemamo pojma šta radimo?