Bez ikakve pompe, Vukajlija se pojavila tokom ove godine i zabilježila skoro deset hiljada rječi u rječniku žargona koje su definisali sami posjetioci. Uzimajući za ime učestalu grešku u govoru kad ljudi zapravo žele da kažu Vujaklija, stvorena je zajednica stvaraoca slenga srpskog jezika i mjesto na kojem posjetioci treniraju svoju kreativnost. Ovaj kreativni ventil vas samo tako usisa i očas posla možete da izgubite sate vremena čitajući duhovite opaske kojim su definisani brojni izrazi iz popularne kulture i govora. Pozicionirajući se između ozbiljnih sajtova kao što su "Metak" i "Vokabular" na jednoj, i zabavnih "Srbovanje", "Kobaja Grande" na drugoj strani, Vukajlija je dokazala da famozni "user-created content" (sadržaj kreiran od strane korisnika) može sasvim lijepo da zaživi i na ovim prostorima. Ovogodišnja nagrada za najbolji sajt prema izboru Biznisbloga odlazi ovom istinskom Web 2.0 projektu kojem u definicijama nije izmakla ni domaća blogosfera!
Biznisblog · 26. Decembar 2007.
mislim da sam jedini koji je u stanju da se posvadja u vezi ovim i sa dajhard-liberalekonomistom i sa dajhard-socijalkomunistom. jbg ako imas imas isti odgovor na sva pitanja nesto nije ok.
Evo ga i sneg pao, mislim da imigrant neće biti ludi da putuju po ovakvim uslovima već će čekati proleće za nastavak migracije.
@celt
Ako si uopšte komentarisao mene?
Ja nisam pristalica ni neo ni liberalnog ni socijalističkog (Če) principa ekonomije
Svi oni su pokazali svoje dobre i još više loše strane
Pre sam pristalica odgovornog kapitalizma sa slobodnom tržišnom ekonomijom ali i sa dovoljnom dozom uticaja jake države da spreči odliv pravih vrednosti ka krupnom kapitalu. Tj da ta dobit tj novostvorena vrednost ostane u zemlji koja je i stvorila kako bi se reprodukovala i dalje, podizanjem ekonomije i uopšte gdp-a a ne profita 1% ljudi na svetu
Pošto je to ipak van teme ... aj da pričamo u nekom drugom tredu. Eto..predlažem da otvoriš jednu ekonomsku temu i tamo ćemo o tome
Moj post je bio možda previše okrenut ekonomiji a zapravo imao je za cilj da ukaže samo na poslednju rečenicu
Radikalni islamizam iskorišćava sirotinju i uništava liberalnu ekonomiju koju ti voliš
I ne... ne bi ti bilo bolje ni da su oni drugi "na vlasti"
P.S
Velika slova su bila samo da se istaknu važne stvari ... samo polako
Opljačkaše ovaj narod. Sve su to ista govna. Sirotinja uvek najebe :)
Phahahahahahahah baš zbog ovakvih proseravanja su domaći ekonomisti intelektualci trećeg reda. Ova izjava je totalni ekvivalent onom "želim mir u svetu".
Vidiš, da ti ja obajsnim sa praktične i malo realnije strane. Ljudi su govna i to sebična. U idealnom svetu u kom bi funkcionisala tvoja ekonomija bi rošava metalika koja ide da bleji sa ekipom u studenjaku 70 dinara namenjenih za pivo dala prosjaku, a ne bi se maltene saplela o njega, opsovala ga i nastavila ka trafici da kupi limenku meraka.
Svaki čovek gleda svoje dupe, i s obzirož da je čovek jebeno sebično i alavo biće, nikad mu nije dosta. Sada da sav svetski kapital raspodeliš podjednako svakoj osobi na svetu, za deset godina ćeš opet da dobiješ monopoliste. I to će uvek biti oni najsposobniji i oni koji su spremni na sve. Vrlo verovatno isti ovi koji su i sada tu gde jesu. Da ne kenjamo, u pozadini svakog sistema koji je postojao na zemlji, 1% ljudi je držalo 95% svega. Nebitno da li su tih 1% kojekakvi rotšildi i rokfeleri, drugovi i drugarice, diktatori, velike vođe, kraljevi, sultani, faraoni ili plemenski vračevi i poglavice. Suštinski, to o čemu ti pričaš je samo model na papiru koji u praksi ne može da postoji.
e reme, recimo ovaj klip opisuje to sto kazes lepo:
https://www.youtube.com/watch?v=UVTXFsHYLKA
Apsolutno!
@Сантјаго Коровјов
Ja samo rekoh da sam pristalica
Naravno da sam svestan gde živim i pod kojim uslovima se odvija ekonomija
Postaviću ti samo jedno pitanje:
Šta bi se desilo kada bi npr danas u 20:00 objavili da je svetu dostupan izvor el energije koji je potpuno nezavisan od bilo čega, nije radioaktivan, staje u kocku veličine 50x50x50cm i košta 3000eu ????
P-S.
Odgovor može da se svede na jednu reč
sex
ovo je samo misaoni eksperiment ali je vrlo nerealan da bi se raspravljalo o njemu, u rangu vila koja stapicem resava nesto. da bi nesto kostalo toliko malo moralo bi da se pravi vrlo lako sa postojecom tehnologijom. da se pravi toliko lako, bilo bi napravljeno jos pre 30 god kad je bilo teze da se napravi ali je bilo moguce.
samim tim, moguce je objaviti takvu vest, ali cena je nerealna. ustvari takva vest vec postoji. imas solarne panele, prave energiju sami od sebe, imas vec dobre baterije, moze to da se skladisti, nije radioaktivno, nezavisno, sunce uvek izlazi, cak ne bi ni neku preteranu povrsinu zauzelo i kosta neverovatne novce da se napravi na dovoljno velikom nivou da bude prakticno. i sta se dogadja?
tojest, mozda ce se i doci do toga sto kazes, ali ne odjednom da drustvo ostane zateceno. pre ce biti obrnuto da ce se drustvo promeniti da omoguci prihvatanje nove tehnologije.
distribucija bi ga ugasila
Зашто имам утисак да је већина ових дубоких постова о утицају Америке и на садашњу слику свијета и узрочно-последичној вези неолибералног капитализма и људске природе, написана под утиском синоћне славе и традиционалне расправе о политици на истој, гдје се да не би био етикетиран као паметњаковић или недајбоже страни плаћеник уљудно климало клавом и говорило: јест јест запад је све ово закуво јеси видио како Путин рока по Сирији брале
jok autobus, nikakve teorije zavere ili uzrocno posledicne veze. samo nasumicno jedenje govana od strane mene.
neko pricao o americkom licimurstvu, a ja sam se zapitao "dobro, pa?"
@celt
Nije misaoni eksperimet a jeste trenutno dostupno sa ovom tehnologijom i sasvim je moguće ali ne i verovatno da će izaći dok se ne napravi nešto važnije.
Zakonski okvir koji će to regulisati. Kako globiti nekoga za stvar koja nije ničija?
Možda nisi upoznat ali energija je trenutno najvažniji živi novac svake zemlje.
Energija u raznim oblicima čini oko 60-70% prihoda
Problem je u državi koja nema načina da te globi na porezima za struju, naftu (benzin i sl)
U USA je aktiviran i zakon koji direktno zabranjuje publikovanje patenata te vrste, proizvodnju i prodaju u bilo kom obliku ( 35/II/17/181 )
Zato što bi nastao haos
Ili što reče marokanac, sex
Ni jedna jedina komparativna vrednost na berzi ne bi imala nikakvog smisla
Ni jedna vlada na svetu ne bi mogla da spreči pad berzi
Ni jedna država ne bi imala razlog da ratuje niti da ucenjuje nekog
Kako onda praviti novac?
Kako reče Сантјаго Коровјов?
"čovek jebeno sebično i alavo biće"
Sila..? Možda da se vratimo u ropstvo?
jok autobus, nikakve teorije zavere ili uzrocno posledicne veze. samo nasumicno jedenje govana od strane mene.
Ма нисам ни мислио на теорије завјере далеко било него генерално причање о свјетској политици под утиском славе
nije, preskupo je. nema dovoljno litijum jonskih baterija na svetu koje bi to podrzale, a nema boljeg nacina da se skladisti, i kako god uradio ispasce skuplje od uglja.
za globe i ostalo, ne sekiraj se, nadje se nacin i mnogo gluplja stvar da se oglobi ako treba. uzece se pare na drugom mestu. to politicari umeju dobro, ako imas silu moz i vazduh da globis.
ako bi neko napravio ovo sto kazes, vrlo brzo bi dobio podrsku mocnih koji zele da se okoriste o to. i to sto romanticno mislis da bi to smanjilo razliku izmedju siromasnih i bogatih - bilo bi potpuno suprotno, plus bi dalo nove izgovore da bombarduju divlju i zaostalu raju sto pali ugalj i sve nas zagadjuje umesto da kupuje nasu tehnologiju.
WUT????? daj link na to, kolko ja vidim slobodno se patentiraju sistemi za generisanje i prenos elektricne energije, imam i ja jedan patent iz te oblasti.
sad pogledah to sto pricas. to je diskrecija amerike da bilo koji patent koji proceni nacionalnim interesom moze da blokira. od energije do frizidera.
u praksi to sluzi samo da projekti finansirani darpom ne objavljuju javno sta su nasli pre cenzure, jer rade direktno za vojsku.
na zalost ili radost, ne postoji veliki brat u vladi koji bi cita sve patente i blokira one sto promovisu besplatnu energiju, a naucnici zapeli bas to da patentiraju :)
idi bre, pa recimo ta "besplatna" solarna energija ima bar 10000 patenata.
mnogo manje ima teorija zavere nego sto mislis, i javne organizacije su mnogo gluplje nego sto mislis.