Osim velikih istorijskih i nacionalnih zabluda, podložni smo i onim „sitnijim”, ali koje nam određuju svakodnevicu. „Ne valja da se sedi na kućnom pragu, posebno kad grmi”, „Hleb od 500 grama je opšteprihvaćen pod nazivom kilo hleba”, „Ne valja da se zviždi u kući, to privlači miševe”, „Ne valja da se otvara kišobran u kući”, „Žvakanje žvaka može da deformiše vilicu”, „Ma koliko vruće i zagušljivo bilo, ne otvarati prozor, ubiće promaja”, navode na popularnom internet portalu „Vukajlija” niz sujeverja i zabluda našeg naroda.
Politika · 31. Januar 2011.
vidim jbg. mada ivanisevic nije ni imao neku poziciju ceo mec je bio izjednacen... jedina svetla tacka indjic koji userava redom ne bira
Jebiga, ljudi, radim pa ne stižem baš da se posvetim ovome kao do sad haha, završio mi se odmor u utorak. Ajde "ukratko" da rezimiram ovo danas.
Ivanišević kao crni protiv jakog protivnika opet dobar, remi. U nekom trenutku je možda delovalo kao da ima šansu i za nešto više, ali ako je i mogao, morao je da bude baš precizan. Sve u svemu, on na turniru igra ili protiv igrača koji su slični njemu po rejtingu ili dosta bolji (Karuana juče) i još je tri puta igrao kao crni, dva puta kao beli, i ni u jednoj partiji nije bio lošiji. Reprezentacije koje su iznad nas po rejtingu ili imaju dosta bolju prvu tablu ili manje-više izjednačene sve table, tako da je njegov rezultat od 5 remija svakako dobar, ali na ostalim tablama uglavnom podbacujemo.
Markuš opet loš i manje-više lagan poraz sa belim figurama. Do sad ima skor 1.5/5. Nisam siguran da li je na svom 22. potezu propustio da vidi koliko bi eventualno Nd4 protivnika na 23. bilo opasno (jer mu napada kraljicu i preti Ne2 da pojede topa, a ne može obe pretnje da izbegne) ili je svesno ušao u završnicu gde daje lovca za trebalo bi tri pešaka viška, što bi trebalo da bude remi, odnosno mislim da je remi kao kuća, ali onda je "zaboravio" da prvo pojede topa na d8, pa tek onda da da šah na c7 i time obezbedi ta tri pešaka viška, naročito značajna ona dva na kraljičinoj strani. Posle je čak i završnica top i konj protiv topa lagan remi, a to je najbolje čemu bi njegov protivnik mogao da se nada. Smešna greška za velemajstora, stvarno je u lošoj formi.
A šta tek da kažem za Sedlaka, on ima 1 poen iz 5 partija, a da ne zaboravimo da su naši u prvom kolu igrali protiv baš slabe reprezentacije (svi osim Ivaniševića). Ne znam u kom trenutku je partija izgubljena, ali već na 20. potezu deluje izuzetno nezgodno. Tada je već izgubio pešaka i manje-više odmah krenuo da sve figure zameni misleći da će time sebi da olakša odbranu, ali samo je ušao u već izgubljenu završnicu, koju je još pritom loše i branio, sigurno je mogao veći problem da napravi protivniku, ali tad je već sve verovatno bilo gotovo.
Inđić na turniru sjajan. Ima 5.5/6 i igra na turniru kao da ima rejting 2885 (još jednom, najbolji igrač sveta ima 2850 haha). Danas je od samog starta imao opasan napad, iako mašina kaže da je sve vreme sve manje-više izjednačeno, pozicija crnog se baš teško branila i posle nekoliko grešaka protivnika, Inđić je pronašao mat. On se za sad ozbiljno bori za medalju na četvrtoj tabli, znam da Rus Nepomnijači ima 6/6 i još je igrao protiv jačih protivnika tako da je on sigurno ispred njega, ali sigurno je u vrhu. Najviše za našu reprezentaciju plaši što će on morati da odmori neku partiju jer je do sad igrao sve. Ali možda i bolje da ne odmara haha. Koliko smo pali govori podatak da sutra igramo protiv Bangladeša jebenog koji je 58. nosilac pre turnira. Imamo prednost na svim tablama, barem teoretski.
http://chess-results.com/tnr232875.aspx?lan=1
Aj didnt rid
Kod žena, Čeluškina je (sa crnim figurama) ušla u onu maročijevu vezu koju sam spominjao, što je generalno uvek prednost za belog, ima više prostora, aktivnije figure, ali naravno da to ništa ne znači, tek je početak partije. Imala je posle njena protivnica dosta bolju poziciju, uz malo njene nepreciznosti uspela je Čeluškina donekle da stabilizuje poziciju, ali je i dalje bilo dosta nezgodno za branjenje. I nije uspela da se odbrani, jbg. Ona za sad ima 2 od 4 poena, ali pošto je sve vreme igrala protiv protivnica boljih od nje, igra i bolje od svog rejtinga.
Adela Velikić je iz otvorene sicilijanke dobila mnoooogo bolju poziciju već iz otvaranja, ali nije to uspela da iskoristi. Razumem zašto na 23. potezu nije odigrala konjem da d5, iako sam siguran da je to uzela u obzir i iako komp kaže da posle toga protivnica može odmah da preda, ali ona je imala toliko dobru poziciju da nije morala uopšte da komplikuje već samo da nastavi da igra logične poteze. Ušla je u završnicu sa pešakom viška (što je još i malo koliko je bolja bila, ali ajde, i tu je mogla bolje svakako), ali je posle nekih nepreciznosti uspela da bude čak i dosta lošija i može se reći da je imala i sreće što je njena protivnica pojednostavila stvari i ušla u završnicu top i tri pešaka protiv topa i dva pešaka, što je čist remi. Ona ima skor 4/5 i dosta je bolja od svog trenutnog rejtinga.
Jovana Erić je nadigrana iz neke naizgled izjednačene pozicije i onda je njena protivnica napravila amatersku grešku i dopustila Erićki da stekne ogromnu prednost i figuru viška. Verujem da bi mnogi od nas to našli.
https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/42nd-chess-olympiad-baku-2016-women/6/8/3 Posle 36. poteza belog g3?? na koji način bi Jovana trebalo da nastavi? Koliko god vremena ima na satu i koji god da je nivo šaha u pitanju, mislim da ovo mora da se nađe, ali jbg. Posle je ušla u već izgubljenu završnicu. Ona ima skor 3/5 i jedina je koja je malo podbacila od naših, odnosno jedina koja igra slabije nego što je njen rejting, ali to je samo zbog ovoga danas, da ne budemo baš prestrogi.
I za kraj, što se kaže - poslednja, ali ne i najmanje važna, nova državna šampionka Ljilja Drljević nastavlja da melje. Opet otvorena sicilijanka i malo čudni potezi naše Ljilje, ali bila je u pripremi (do nekog trenutka), delovalo je i da je nadigrana, ali onda je lagano odbranila jalov napad protivnice, krenula u kontraofanzivu i primorala protivnicu da uđe u unapred izgubljenu završnicu. Ona ima skor 4/5, igra mnogo bolje od svog trenutnog rejtinga, čak je u prošlom kolu sa crnim figurama potpuno nadigrala protivnicu sa rejtingom bar 200 poena iznad, ali nije uspela da pobedi. Žene još uvek igraju iznad očekivanja.
http://chess-results.com/tnr232876.aspx?lan=1
Na 20. su mestu sa 8 poena, i najbolje su plasirane od svih ekipa sa 8 poena jer su imale najteže protivnice do sad. U sledećem kolu protiv Letonki, koje su 29. nosioci (da podsetim, mi smo 27.), tako da bi i tu sve trebalo da bude izjednačeno, svaka greška i neopreznost mogu skupo da koštaju.
Puno sreće našima i sutra u Bakuu, uz vas sam iako ne tako aktivno kao prethodnih dana!
Svaka cast Leckom Mravu za ove :sah review:, u situaciji kad se nema vremena da se proprati ovo kako treba, dodju kao budali samar, puno sam zahvalan :)
Apofise, kad bi ti to pratio malo više, video bi koliko je smešna moja analiza tih partija :) Ali dobro, kad već volim šah + volim da se pravim pametan, nije mi teško da se raspišem, sad koliko je tačno je već diskutabilno :) Hvala u svakom slučaju.
Nije smesno taman posla, super je. :)
Zao mi sto nasi ovako prolaze, ali ne zameram Markusu i Sedlaku, nisu se poklopile kockice, tesko je igrati kad covek nije u formi. Ali zato se Ivanisevic super, on covek da ima motivaciju, verujem da bi dosao u svetski vrh, nego jednostano tako deluje zadovoljnim sa onim sto je postigao do sada. A Indjic ce tek da sije. :)
Nisam pratio zene, ali iz predjasnjeg iskustva Ljilja Drljevic <3.
Traže te po gradu zbog analiza koševa igrača, eto koliko si tačan.
Da, zajebano je to u šahu, u jednoj partiji propustiš potez koji bi našao 4 od 5 puta i već možeš da izgubiš samopouzdanje za naredne mečeve. Posle razmišljaš u fazonu - ok, ovo mi deluje bolje za mene, ali možda sam opet propustio nešto, bolje da igram nešto sigurnije, malo sam lošiji, ali je malo manji rizik. I tako par puta razmišljaš i već si dosta lošiji. Ili možeš da upadneš u nešto što čini mi se Sedlak radi - sjebeš nešto u prvih par partija, pa posle onda u narednim još više rizikuješ da bi nadoknadio propušteno. I onda upadneš u još veći bunar.
A žene igraju sad kao muškarci na prošloj - bili smo tad valjda 29. nosioci ili tako nešto, na kraju završili kao 15. ali smo igrali protiv mnogo reprezentacija iz samoh vrha i svi naši igrači igrali dosta bolje od onoga što se očekivalo (osim Ivaniševića, ali on je na prvoj tabli igrao protiv Kramnika, Aronjana, Topalova, Mikija Adamsa, Mameđarova, Navare... U 6 mečeva uzastopno je igrao protiv 6 ljudi iz top 25 ili tako nešto na svetu, protiv njih osvojio samo bod ukupno, u ostalim mečevima je i on bio dobar). Videćemo koliko će se naše držati.
Haha Šalabe, hoćeš da probam da popravim situaciju korisnim savetima o klađenju na šah? Ko će da pobedi, u koliko poteza, koje otvaranje će igrati, ko će prvi na piš-pauzu? Imam dojavu oko toga koji šahisti imaju problema sa bešikom.
Kako ide ovo uopste,hoce biti nekog ispadanja ili sta?
Ma jok brate, samo ti nastavi sa NBA, pratim i uplaćujem.
Šah je mentalna masturbacija!
Nema nikakvog ispadanja, samo borba za prestiž, za rejting i za medalje. Osim medalja, kontam i da ima nekih novčanih nagrada, sad da li samo za top 3 reprezentcije i osvajače medalja na svakoj tabli, to već ne znam. A valjda je Azerbejdžan potrošio neke ogromne pare za ovu Olimpijadu, za uslove za igrače, smeštaj i to, mislim čak i za putne troškove, pričali su nešto ali nisam baš obratio pažnju. Ne znam baš koliki je budžet za nagrade, ali to obično nije nešto preterano mnogo.
"The budget for the 2016 Chess Olympiad is the astounding 13,3 million EUR! 6,8 million is set for the first-class accommodation for the players and delegates. Another 1 million is planned for the FIDE Commission for World Championships & Olympiads and intellectual rights.
On the top of everything, Azerbaijan offers a special travel grant of 1,5 million EUR to FIDE to allocate for teams requiring travel subsidy. Great news for the federations like Australia and others where players have to pay for the airfare on their own."
Za šah, jako ozbiljne pare.
Ako bi se napravila 2 robota, ili 2 kompa potpuno identično programirana, i stavila da igraju jedan protiv drugog, da l' bi uvek bio pat, ili bar u velikoj većini slučajeva, (u retkim situacijama da onaj prvi ima taj potez prednosti da zajebe crnog)?
занимљиво питање. ако бисмо направили неки теоријски модел у ком играју два потпуно идентична програма (да занемаримо све услове у којима би они могли другачије да функционишу), сигурно би сваки пут играли исте ппотезе, тако да би у сваком мечу био исти резултат. али који би резултат био то зависи и не може људски да се предвиди (могао би неки други комплекснији програм да предвиди). за поједностављење, можеш да претпоставиш да компјутер види све позиције нпр. 20 потеза унапред. то значи да онај који је на потезу види двадесет потеза унапред, али кад одигра потез видео је један потез мање од оног следећег на потезу. е сад, највероватније би победио онај програм који би први налетео на ситуацију да у 20. потезу стиче бољу позицију (што онај претходни није видео), а ако не би дошли у такву ситуацију био би највероватније реми. то је што се тиче програма.
а ако је твоје питање било колика је теоријска предност белог на почетку, па невелика и сматра се да је позиција на старту минимално боља за белог што је недовољно за победу, па би црни ипак морао мало да погреши да би бели добио.
наравно, када би постојао компјутер који би "решио" шах, тј. знао све могуће потезе и исходе, онда бисмо знали и тачан одговор. али то ће бити још увек немогућа мисија, пошто најбољи компјутери на свету не могу да израчунају све могуће исходе са десетак фигура на табли, а камоли са 32. ипак, једног дана...
Ja mislim da je covek pametniji od masine i da moze da pojebe kompjutera lako na foru tipa dam desni migavac i skrenem levo
Kad smo već kod šaha, koji vam je rejting? Ja sam prvi put nakon dužeg vremena pao na ispod 2000 i baš sam u desperiji.
1442, danas mi fino ide skočio sam za 70,80 bodova :D
Upravo sam žrtvovao figuru da skrenem pažnju i buuum mat, moji šahovski dani su krenuli!