Slavna Vukajlija. Ima glupih stvari, ima bezveznih, ali ima i jako puno brilijantnih. Neću previše dužiti, samo odite tam pa vidite sami. Samo jedno upozorenje - ima ponešto napisano i na ćirilici (iako smatram da svako, ko kolko-tolko drži do opće kulture zna ćirilicu).
Skodin blog · 04. Septembar 2010.
Pa mozda nije sam prvi ali deli prvo mesto u najmanju ruku brt nema sta da proveravas haha
A ovo gore...zene su to brate kladim se da bi neku usralo i mene da pobedi lol
A gleda se to po ostvarenom rejtingu na turniru, ne po bodovima. Recimo ako nerešeno igraš sa trojicom igrača koji imaju rejting 2800, onda ćeš imati rejting, jelte, 2800. A neko drugi će da ima 3 pobede protiv igrača sa 2000 rejtingom i neće da stigne do 2800. Ali Inđić je za sad imao solidne protivnike, sigurno je u vrhu.
Gledam ovi neki siroti africki timovi imaju igrace od po 1400 1500. Mogli smo pasose da izvucemo pa da se sprdamo po bakuu. Ima i dobrih picaka tamo, ona Ana Rudolf simpaticna, pa zena od onog girija npr. vrh riba
Ma ima i lošijih od toga, ne znam da li na prošloj olimpijadi u Norveškoj, valjda, neki tamo Afrikanci ili šta su već se jedan dan samo uopšte nisu pojavili na tabli, ceo tim. I posle se saznalo da su prebegli haha. Imali sreće pa pobedili na nekom nacionalnom takmičenju kod njih i iskoristili ljudi priliku. Bude uvek gomila nekih debilnih partija kod tih lošijih igrača, ljudi matirani za manje od 10 poteza. A dobrih riba ima koliko hoćeš, kačio sam ja odavno neke dobre šahistkinje, a evo još jednom našu Ljilju mah mah
http://www.perpetualcheck.com/photo/2010/B20101105004.jpg
http://www.perpetualcheck.com/photo/2010/B20101105012.jpg
http://i291.photobucket.com/albums/ll297/rokada1/Drljevic-Ljilja-1.jpg
E hvala na savetima ljudi, divni ste.
Aj da krenemo. Od žena prvo. Jovana na prvoj tabli igra protiv Ane Muzičuk i ima tipičnu maročijevu vezu ili kako se već prevodi kod nas, sa pešacima na c4 i e4. Recimo da je jedan od tipičnijih (ali i jednostavnijih) planova da u nekom trenutku odigra konjem na d5, pa ako crni uzme tog konja, onda beli jede pešakom sa e4 i pešak na e7 postaje trajno slab. Crni sa druge strane obično stavlja konja na c5 ili e5. Čeluškina je opet dozvolila svojoj protivnici da igra Keresov napad u Sicilijanci (sa g4!), rekoh već da je to htela i u nekom od prošlih mečeva, ali njena protivnica nije to htela. Oni najbolji igrači već neko vreme ne dozvoljavaju da se to igra protiv njih jer važi za jako opasnu varijantu, ali izgleda da je naša igračica dobro pripremljena. Videćemo već, Ukrajinka će svakako imati opasan napad. Velikić igra skroz tipičnu sicilijanku do sad, ništa neobično za sad se nije desilo, videćemo već. A Ljilja Drljević je izgleda izuzetno pripremljena, nije potrošila apsolutno ništa vremena, a njena protivnica je potrošila skoro sat vremena. Pitanje je da li je poodmakli pešak belog na d6 snaga ili slabost, ali za sad deluje dobro, i to sve partije.
Kod muških već nije tako haha. Sviđa mi se šta Ivanišević radi, sad verovatno čeka da vidi da li će crni da izvrši malu rokadu ili ne, ako je izvrši, onda će on verovatno veliku i onda će obe strane krenuti u napad na protivnički tabor. Ako ne, onda će on konja na g3, pa rokadu, pa u nekom trenutku f4, a crni verovatno c6, pa kad se nešto razmeni, ima b fajl za topa i dijagonalu za svetlog lovca. Malo su oslabljena crna polja na kraljevoj strani kod Ivaniševića što bi protivnička kraljica mogla da iskoristi, ali svejedno za sad nije loše. Markuš deluje kao da igra na pobedu protiv Nakamure kao crni haha. Čini mi se da je mnogo slabosti napravio oko svog kralja, a Nakamura je poznat kao jedan od najboljih napadača u šahu. Videćemo već šta je Markuš naumio. Sedlak je verovatno već posle desetak poteza bio lošiji od Soa kao beli, ostavio je bespotrebno kralja u centru, So ima i više pešaka u centru, više prostora i oba lovca. Nisam siguran da li računa na neku kontraofanzivu na taj centar svojim lovcem i topom koga je neočekivano brzo stavio na d1 ili drugim topom da napadne kralja, ali mu je za to i potrebna pomoć drugih figura, što u ovom trenutku baš i ne deluje realno. Inđić igrao Aljekin otvaranje i to neku varijantu za koju se zna da je lošija za crnog (mislim naravno da je sve i inače lošije za crnog, zato je crni, ali ovo je malo rizičnije), beli ima dva lovca i više prostora, ali naravno da je tek početak.
Sedlak je u zanimljivoj poziciji sad
Aha, jeste krenuo u kontru na centar. Ja bih još bio uplašen kao beli, vidi gde je top crnog, drugog može bilo gde da stavi, ima i oba lovca solidno postavljena. Jedino što mi se sviđa je što je crni oslabio pešake, ako ode do završnice, iako crni ima dva lovca, trebalo bi da bude remi. A Jovana Raport igra onako kako bih i ja haha. Guraj pešake ka protivničkom kralju pa šta bude.
Aj jednu zanimljivu partiju da podelim, Hu Jifan, ženski svetski šampion, se iznervirala juče posle poraza i evo danas na 11. potezu žrtvuje figuru i već ima nezaustavljiv napad. https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/42nd-chess-olympiad-baku-2016-women/5/6/1
Bice zajebano ovo sa Nakamurom
Šta zajebano, ovo je gotovo. U najboljem slučaju, biće sa pešakom manjka Markuš uz skroz otvorenog kralja. Baš je u lošoj formi na ovom turniru.
Kažu komentatori da je već predao Markuš. Kažu izgubio kao amater.
Video sam. Jbg, ne znam sta mu je trebalo ono h5 u otvaranju. Na drugim tablama sve je jos uvek otvoreno za sad.
Ako odigraš već h5 i napraviš toliko rupa tamo, onda ne vršiš rokadu. Mislim siguran sam ja da je to već igrano i verovatno ljudi brane takve pozicije ako mu je već palo na pamet da to odigra, ali igraš protiv jednog od najboljih napadačkih igrača na svetu i daješ mu takvu priliku za napad. Baš neozbiljno :) Ova Sedlakova je toliko komplikovana, a on je igra odlično za sad (pu pu da ga ne ureknem), mislim kad je već ušao u takvu poziciju.
A žene melju, ali se plašim što one često znaju da naprave neku glupost pa se sve skroz promeni u jednom potezu, ali na svim tablama su bolje od Ukrajinki.
Karuana ostao na 5 minuta, mozda ga i dobije Ivan
Čeluškina je u ušla u završnicu koja mora da je "matematički dobijena", što se kaže, sa crnim figurama protiv šahistkinje koja je do pre pola godine bila svetski prvak za žene, valjda će da dobije. Ljilja Drljević isto polako ulazi u završnicu i moguće da će ona da bude sa pešakom fore isto sa crnim figurama. Velikić imala baš lepu poziciju, sad je malo komplikovanije jer nije videla da protivnica može da je matira haha, nemam pojma ko je bolji, a obe polako ulaze u problem sa vremenom. A na prvom tabli, kod Jovane je još i mnogo komplikovanije, nemam blage veze šta se dešava i obe imaju malo vremena.
Koje sranje i Sedlak izgubio, a ni Indjic se ne drzi najbolje, jedino Ivan moze nesto duradi.
Sedlak sve vreme visio o jako tankoj niti, jebiga. Odraće nas Ameri. Bilo bi lepo da Inđić izvuče remi, imao je do sada baš lep turnir, ali ima pešaka manje.