Vaccina

  1. a jbt jovore koja si nubara sad gledam ovaj video u prvi pola sata te debankovo u svim aspektima sto si nabrajao vcrs tacno se vidi da si gikcina na max sutra nastavljam. Jos sam se dobro i nosio sa tobom obzirom da se ovom materijom nisam ni bavio, kakvi ste co2 fejkeri nemam reci. sekta bukv

    ovi doslovno doveli u vezu da visak co2 smanjuje temp i da sto vise ima co2 to je bolje za vegetaciju, dodatno i da smo daleko od proseka co2 koji pozeljan generalno za planetu lolcina jebena

  2. Najjače kad čovjek vjeruje svakom polemičkom dokumentarcu. BTW tačno je to da je CO2 dobar za vegetaciju, al to da CO2 smanjuje temperaturu to je glupost.

    Isto tako tačno je da je nekada davno u prošlosti nivo CO2 bio i veći, ali to ne znači da sad treba na brzinu da nabijemo taj nivo, jer klima bi se naglo promijenila, porastao bi nivo mora, mnogi pomorski gradovi bi bili u problemu itd.

    BTW, ne bi sw čudio da je taj film finansirao naftni ili neki sličan lobi.

  3. Dakle u tom dokumentarcu se spominje ta neka deklaracija koju su kao potpisali 1200 klimatskih eksperata, a o čemu se u stvari radi?

    The two main Dutch actors behind the declaration are Guus Berkhout, a retired geophysicist who has worked for oil giant Shell, and journalist Marcel Crok.

    Both have been accused of receiving money from fossil fuel companies to finance their climate-sceptic work. They deny the allegations,

    When looking closer at the list of signatories, there are precisely 1,107, including six people who are dead. Less than 1% of the names listed describe themselves as climatologists or climate scientists.

    Eight of the signatories are former or current employees of the oil giant Shell, while many other names have links to mining companies.

    One of the signatories is Ivar Giaever, a joint winner of the Nobel Prize for Physics in 1973 for work on superconductors. However, he has never published any work on climate science.

    According to an independent 2019 count of the declaration's signatories, 21% were engineers, many linked to the fossil fuel industry. Others were lobbyists, and some even worked as fishermen or airline pilots.

    Znači pogodio sam, to uopšte većinom nisu klimatski stručnjaci, već su eksperti iz nekih drugih oblasti, a većina ih je povezana sa naftnom industrijom.

  4. Evo gledam sad onaj tvoj dokumentarac, nisu baš sve slagali, ali su dosta izmanipulisali podatke i izvukli neke pogrešne podatke. Mada ima i direktnog laganja.

  5. Mogu samo još jednu stvar da kažem. Nije lako ljudima koji se ne razumiju u materiju. Dokumentarac je dobro urađen i zvuči ubjedljivo i iznosi argumentaciju (često zasnovanu na krivim podacima) koja ima neku svoju unutrašnju logiku. Drugim riječima, da ja ne znam ništa o globalnom zagrijavanju, i da mi je prvi susret s tom problematikom taj dokumentarac, vjerovatno bi i ja vjerovao u većinu stvari što kažu. Upravo ljudi koji o tome ne znaju dovoljno i koji se ne razumiju su ciljna grupa. Njima uopšte nije lako oduprijeti se "argumentaciji" tog filma. Dakle, rispekt, kvalitetno odrađena propaganda.

    To samo pokazuje kako je moguće za skoro bilo kakvu tezu iznijeti ubjedljivu argumentaciju i zašto trebamo biti oprezni kad nam neko servira "jake argumente".

    Pročitaj ovo, pa ćeš vidjeti o čemu se radi.:
    https://benthams.substack.com/p/beware-compelling-arguments

    A mislim da su dokumentarci tu upravo najopasniji, jer ti dok gledaš dokumentarac to samo piči, piči, rijetko ko pauzira film, pa krene provjeravati informacije. Tebe neko sat vremena filuje nekom pričom, ostavi neki globalni utisak.

    A kad bi ti išao minut po minut cijelog filma i disecirao svaku rečenicu, provjeravao podatke, itd... uvidio bi na kraju da priča ne drži vodu i da se cijela ta argumentacija ruši kao kula od karata. Prvo što ima dosta netačnih podataka, a drugo, i tamo gdje su tačni, često su izvođeni pogrešni zaključci.

    Mada kažem ti nije sve što su rekli pogrešno, na osnovu onog što sam dosad pogledao, priznam im jedno 25% priče, kao solidnu i relativno utemeljenu.

  6. hahhahah, 'moj film' looool

    Dal si realan, prica se uklapa u koncept promene klime po kosmickim zakonima i mizernom uticaju coveka na te procese ne moras tu budes mnogo pametan...nauka to govori jos od pre sto su dosli ovi tvoji zeleni sektasi lol

    E da, sta je sa ozonskim rupama, cini se da vise ne predstavljaju problem niko da zakmeci

  7. I ovo su ti lepo debankovali, gro temp se meri u gradovima na betoncini i sad pricamo o nekom zagrevanju. Jbt nisu u stanju ni izmere temp kako bi dobili realne vrednosti.

  8. Cara bolan ovo ti je sve politika. Ovi što prave film su protiv uplitanja vlade u bilo šta, i oni su kao za slobodu, koja podrazumijeva slobodu da možeš zagađivati koliko ti se ćefne. Jesi vidio ko to plaća. Naftaši i slični.
    Što se nauke tiče tu je stav jasan. Globalno zagrijavanje postoji i izazvano je emisijama CO2. Govorim o globalnom zagrijavanju u zadnjih sto i nešto godina, a ne klimatskim ciklusima koji traju hiljadama godina.
    Jednostavno, prirodni uzroci ne mogu izazvati tako brzu promjenu.

    Ozonske rupe su i dalje problem, ali je on većim dijelom riješen zato što je većina država ZABRANILA FREON i zamijenila ga drugim rashladnim sredstvima. Da su pustili da se freon koristi, sad bismo bili u mnogo većem problemu. Da li si možda primijetio da na mnogim dezodoransima piše CFC free?

  9. Ne koristim dezodoranse sry

    Ako ces obj politika ti i jedna i druga strane, a ne stav moji su realna prica znas a vidi ove oni su protiv nauke. Mojne si korisni idiot radi nesto i za pare jeboga ti

  10. Ne kažem da nema politike i sa druge strane i da se ta priča o globalnom zagrijavanju ne može iskoristiti za jačanje vlada i ograničavanje nekih sloboda - samo kažem da priča sama po sebi stoji - druga je stvar ako je neki iskoriste za neke dodatne agende.

    Pa ti si već odavno korisni idiot za jednu određenu stranu, ako ćemo već s tim terminom da se častimo.

  11. Moram ostatak odgledam danas sig da cu tek naici na more realnih infoa sto ovi debilni mejmstrimiri vriste kad im stavis na tanjir. Tek kroz ovaj film se moze videti do koje mere je prisutno zaglupljivanje kroz kojekakve fektcekere i sl a najrelevantnije je kad kojekakvi jovori zapene kako da ovome nije istina sve sto kazu lolo

  12. Sta koristis, roll on ili si natural skroz

  13. Ma da jovo jesam koristan sam idiot jer sam govorio da se ne treba busterisati fajzerima evo ucinio sam veliku uslugu korporacijama nisam svestan svog uticaja

  14. Ono što priznam tom filmu kao tačno je što je istakao koliko su kapitalizam i industrija donijeli prosperiteta čovječanstvu. To je tačno. Samo postavlja se pitanje, dokad to može tako, koliko je održivo, itd...
    Ja ponekad pomislim da je priča o globalnom zagrijavanju prenaduvana - ali ne dovodim u pitanje tačnost priče. Ja više smatram da možda na svijetu ima i većih i krupnijih problema od toga. Ali i to je sigurno jedan od najvećih sigurno.

    Smatram na primjer licemjernim da se u nerazvijenim zemljama forsiraju zelene agende koje mogu možda usporiti razvoj i industrijalizaciju, ako znamo da su se upravo Zapadne zemlje razvile tako što su sagorijevale ugalj i naftu i zagađivale okolinu. Znači kao mi smo mogli, a sad vama ne damo. To nije OK.

    Ali nije OK ni zabijati glavu u pijesak kao da klimatske promjene ne postoje i negirati.

    Treba naći neki način da se s time bori, ali koji bi bio i pravedan. Npr. po meni bi bilo sasvim OK da najveći zagađivači tipa Amerike, pa sad i Kine, prvo srede svoje dvorište, pa tek onda da krenu nešto popovati ovoj dole sirotinji po Africi, čije je udio u globalnom zagađenju i zagrijavanju svakako mizeran.

  15. Nista ne stavljam od hemudze, pustam da smrdim pa se uvece okupam

    Imam niz parfema koje sam pobaco prestali lepo mirisu isteko im rok

  16. Jesi ceo film pogledao Jovo?

  17. ostalo mi još 15 minuta

  18. Cime kosu peres iskreno pitam